Limburg in beeld – Schinnen
Als je vanuit Thull achter de Mulderplas omloopt kom je in Schinnen uit. Ik had er eigenlijk omheen willen lopen, maar dat kon niet. Buiten de stroopfabiek van Canisius en de Afcent is er weinig te beleven naar mijn idee. Vroeger bekend van de Bokkenrijders, maar nu weet ik er niet veel van te maken. Het is een uit zijn voegen gegroeid dorpje. Het weet oud en nieuw niet te combineren en heeft de twijfelachtige eer om het lelijkste verlichte object van Nederlad in de tuin te hebben staan. Natuurlijk zijn er ook interessante verhalen te vertellen over Schinnen. Zo ligt er ergens achteraf een versterkte hoeve, kasteel Terborgh. Ook een stukje mijnverleden, luchtschacht 4 van de staatsmijn Emma ligt op het Afcent terrein. Of de uit de twaalfde eeuw daterende kerk en de historie van de bokkenrijders niet te vergeten. Alleen zijn het allemaal losse stukken die ik niet aan elkaar kan plakken. Snel op naar het volgende dorp en dan te bedenken dat ik hier bijna iedere dag doorheen rij. Deze gemeente heeft er bij de herindeling een paar prachtige dorpen bij gekregen die elk een bezoekje waard zijn. Maar wellicht dat een verdwaalde bezoeker mij kan uitleggen waarom Schinnen er wel bij hoort en zeg nu niet waarom ik er dan over schrijf, het ligt gewoon op de weg naar hele mooie andere plaatsen.


17 Comments

 1. Vanaf mijn tweede heb ik er gewoond, op een prachtige plek dichtbij het bos. Maar je hebt gelijk, dat Schinnen lelijk is, los zand. Vroeger was het leuker. Terborgh is trouwens onze trouwlokatie geweest en daar was ik toen erg blij mee. En als kind zongen wij: “Die van Peth, die sjieten in de get”. Mensen uit Puth en Schinnen kunnen nog steeds niet samen door een deur, geloof ik.

 2. Mijn geboorteplaats….maar ik zie c.q. lees dat je de mooie plekjes overgeslagen hebt. Terborgh is mooi…ken je die geschiedenis ? Dan heb je nog de prachtige heide…in Wolfhagen…mot ik nog doorgaan ? 😉

 3. Waarom komt de naam me toch zo bekend voor? En dat is niet vanuit jouw verhaal…
  Of zou het toch vanwege de slechtst verlichte stad zijn?

  Ik verheug me nu al op Winterland in Maastricht! Ben benieuwd naar de lampjes daar… Donderdag mag ik weer komen genieten… 😀

 4. Ik zou maar snel de berg op gaan naar Puth. Wel een gat, maar ook een stuk leuker.

 5. Ook ik vond het een leuk verhaal alleen dat van die bokkerijders stop bij je . Was dat een scheldnaam van de dorpelingen ? Misschien kom je daar nog eens op terug. Gr. Jan

 6. Soms denk ik wel eens dat het overal mooi is, als je maar goed kijkt en je ogen open houdt!
  Herindeling of niet, de meeste plekken zijn prachtig!

 7. Leuk verhaal, aardig beschreven

 8. Ik ben benieuwd naar een foto van het lelijkste verlichte object.

 9. Volgens mij heeft ieder dorp wel iets moois

 10. Ik had nog wel graag iets meer willen weten over de Bokkenrijders

 11. ik vind wat je erover verteld al heel leuk om te lezen..ik ken trouwens wel Schinveld, dat ligt toch ook in Limburg

 12. toch heb je het leuk vertled
  😉

 13. Neem aan dat je via Thull en Spaubeek naar Munstergeleen en Zitterd gaat; dus tegen m’n fietsrichting in. Dan moet je wel door dat saaie Schinnen. 🙂

 14. Rinse Apelstroop. Vroeger vond ik het heerlijk, maar dat is voorbij..

 15. Maar die stroop is niet te versmaden. Hebben ze tegenwoordig nog wel appels genoeg? Er is zoveel gekapt!

 16. Oke… Schinnen moeten we dus eigenlijk passeren. 😉 Ik ben benieuwd naar de plaatsen die volgens jou interessanter zijn!

 17. Je hebt er nog een heel verhaal van weten te maken ondanks dat er niet veel te beleven valt en altijd leuk om te weten. Op naar het volgende!

Geef een reactie