Flying High – XPS snijdenHet eerste bij een vliegtuig is natuurlijk het ontwerp aan de beurt. Ik wijk hier echter een beetje af van de standaard en kijk niet eerst naar de tekening, maar naar het materiaal. Het materiaal is namelijk bepalend voor de gebruikte methode van bouwen. Bijna al onze modelvliegtuigen zijn gemaakt van XPS schuim. XPS is eXpanded Poly Styreen. Bij velen beter bekend als isolatie voor dakbedekkingen (roofmate). Het is vooral de stevigheid van dit materiaal wat het geschikt maakt voor modelbouw. Op de foto ziet u de vormen die gemaakt kunnen worden met op de achtergrond de snijmachine aan het werk. De snijmachine is een zogenaamde CNC snijder. Bediend door elektronisch 4 stappen-motoren aan te sturen die een snijdraad door het materiaal leiden. Door de snijdraad gaat ongeveer 1 ampere stroom welke zorgt voor de verhitting. Op de onderste foto wat restmateriaal wat overblijft na het snijden, maar wat wel een beeld geeft van de mogelijke vormen. Beide foto’s zijn aanklikbaar voor een groter beeld.


16 Comments

 1. Dag me,
  Ik ben bezig met shapen van surfboards en op zoek naar EPS200, maar een fabrikant zei me dat xps veel beter is om boards van te maken. Het gaat er vooral om dat je ze goed kunt snijden en schuren.
  Is het verschil tussen xps en eps200 werkelijk van belang?
  Waar kun je kleine hoeveelheden kopen? (liefst 2m x 1m x 5cm
  Kun je de snijmachine zelf maken? (Wel geprobeerd, maar het heeft geen tempo, misschien wordt de draad niet heet genoeg)
  Je zou me erg helpen met adressen waar ik kleine hoeveelheden op probeerstukken kan krijgen.
  Bij voorbaat dank

 2. ’t Is een kunst op zich lijkt me!

 3. ik weet er ondertussen alles van.
  mijn collega van de postkamer maakt ze ook zelf,
  gaaf om te zien
  😉

 4. Gezien het aantal duikvluchten met redelijk fatale afloop wacht ik daar nog even mee…

 5. Nee hoor, je ruikt er geen barst van…

 6. Als het maar blijft zweven!!! 😀

 7. Dat snijden en zo vind ik al een hobby op zich!

 8. interessant..dat XPS schuim…stevig en licht moet het zijn, dat snap ik nog wel:-)

 9. Toch wonderlijk dat vliegen.
  Jammer dat je zelf niet mee kan.

 10. @ Leibele, veel zaken zijn nog niet ‘groen’, en dat zal ook helaas wel nooit zo zijn.

 11. Mooie en goed bruikbare matrialen zijn natuurlijk niet altijd zo “groen”. Vandaar dat andere kleurtje.

 12. Ongelofelijk dat je zulke strakke en ronde vormen kan maken! Wat is het bovenste gedeelte precies van het vliegtuig?

 13. Ik moet ineens weer denken aan dat piepschuimsnijden dat ooit een rage was. Dat geurtje! Ruikt dit ook zo eng?

 14. Zo kun je dus heel precies werken begrijp ik, mooi hoe er iets kan ontstaan uit zo’n balk plastic 😉

 15. Mooi spul, dat XPS 🙂

Geef een reactie