Limburg in beeld – Spaubeek

Bijna was ik verdwaald, nee niet in Spaubeek, maar in de geschiedenis ervan, maar dat verhaal later. Eerst verder met onze tocht door het Limburgse land. Na Sweikhuizen duiken we door het bos naar beneden richting Spaubeek. We komen uit bij (sint)Jansgeleen. Van oorsprong een kleine versterkte hoeve en de oorsprong van dit kleine dorp dat ook sinds een aantal jaren onder de vlag van Schinnen vaart. Het huis of kasteel Jansgeleen wordt reeds in 1286 genoemd. De familie Rode van Opsinnich was familie van Hoen van den Broeck, later Van Hoensbroeck geheten en eigenaar van Kasteel Hoensbroek. Door deze familiebanden kwam ook het Huis Spaubeek in 1388 in het bezit van de familie Hoen. U snapt hem wel, ik heb in de tussentijd heel de geschiedenis van beide steden bestudeerd en alleen al deze regels hebben mij avonden gekost. Van het Kasteel is niet veel meer over, maar er zijn plannen om naast de gerestaureerde hoeve en molen de andere delen ook nog aan te pakken. Maar goed verder op mijn tocht naar het volgende dorpje. We duiken onder de autoweg door en komen aan in het Spaubeek van nu. Een rustig dorp onder de rook van DSM. In het dorp veel oude (boeren) huizen en ondanks de grootte toch lekker rustig. Het kleine Centrum waar de kerk en de markt ligt is historisch. En ook langs de binnenweg door Hobbelrade naar het volgende dorp vindt mooie oude boerderijen. In een van deze oude boerderijen is het Heemkunde Museum Beek gevestigd. Ofwel een wandeling door dit dorp (de blauwe paaltjes volgen) is meer dan de moeite waard. Zie de foto’s, deze zijn uiteraard weer aanklikbaar voor postcardformaat.12 Comments

 1. Altijd interesant, geschiedennis, alleen blijft er niks van hangen als ik er niks mee heb, das wel een nadeel.

 2. De Hobbelrade, ja, das wel mooi daar.

 3. Het leest bijna als een Rode Ridder/stripverhaal!

 4. tis echt prachtig bij jullie in de buurt.
  ik lees er graag over bij je…………
  😉

 5. vooral leuk om de geschiedenis te lezen van zo’n mooie omgeving..

 6. Jullie wonen daar in een prachtige omgeving! Voor mij komt Limburg altijd over als een stukje buitenland in Nederland.

 7. Leuk hoor, ik ken het daar ook wel een beetje, heb daar ook weleens gewandeld.

 8. Blijft erg leuk om te lezen en dat kaartje maakt het erg inzichtelijk voor mij 🙂

 9. Ha, ik zie dat je al langzaamaan mijn kant op komt.

 10. Goed dat die plannen er zijn. Het is toch een stuk geschiedenis, en daat mag best in eer hersteld worden..

 11. Het is wat met de geschiedenis. Heb je toch veel werk van je logs… 😉
  Prachtig die huisjes! Als het kasteel wordt hersteld is dat natuurlijk wel zo ‘leuk’ voor het dorp. 🙂

Geef een reactie