Witbier – een tipje van de sluier

In mijn jonge jaren heb ik stage gelopen bij bierbrouwerij de Leeuw in Valkenburg. Ik was op dat moment bezig met een studie procestechnologie. Vooral het procede om bier te maken vanuit de procestechnologische kant leek me wel wat toe te voegen aan mijn algemene kennis. Alle stappen binnen het brouwproces heb ik. Ook in de zeer koude gistkelders en aan de flessenvulmachines. Wat me het meeste is bij gebleven is de chemische kant van het proces en de liefde, of verslaving, voor speciale bieren. Voor mij geen waterbiertjes zoals Amstel of Heineken. Ik vind beide alleen geschikt voor een noodgeval in het buitenland. Het liefste drink ik speciaal gebrouwen bieren. Of dat nu een Leffe, een Brand Imperator, of een Hoegaarden is maakt me niet uit. De kunst is het herkennen en genieten daarvan. Bier is voor mij de thee voor de avond. Veel afwisseling, maar wel puur en zonder smaakjes. Voor mij is het Duitse Erdinger Weissbier gelijk aan de Darjeeling thee van Lipton. Dit als zeldzame tip voor een gezellige avond… Maar ook het witbier van de Aldi is door het Deutsche Reinheitsgebot nog altijd beter dan de meeste Nederlandse of Belgische witbieren. Overigens is witbier ongefilterd en van hoge gisting en daardoor troebel. Bij bieren kennen we een hoge en een lage gisting. Bij een lage gisting zakt de gist naar de boden en doet daar het meeste werk (suikers omzetten naar alcohol), bij een hoge gisting drijft de gist als het ware aan de oppervlakte. R van I&R heeft het wijn probleem van afgelopen zondag opgelost. Wie wil kijke naar dit uiterst fijne flash filmpje.21 Comments

 1. Ik zou zo graag de stats van usbwine.com eens zien; kijken hoeveel oenen daar een usb kraantje hebben besteld. Maar ik durf niet, want dan tellen ze mij ook mee bij de oenen. ๐Ÿ˜€

 2. Ik vind een witbiertje alleen lekker in de zomer eigenlijk…. Mijn favoriete bier is de Brugse Straffe Hendrik, maar dat wordt niet meer gebrouwen! De brouwerij is over genomen en nu maken ze de Brugse Zot (ook lekker trouwens, maar dat terzijde…)

 3. Ik drink meer wijn dan bier. En dan is het vaak nog een donker bier ook.

 4. Ik wil niets afdingen op jouw procestechnologische smaak, maar ik ga zo meteen toch weer voor dat verrukkelijke bier uit Thull. Je weet wel, Alfa, want er is echt niets beters..

 5. waarom wordt Wieckse Witte hier niet genoemd. en waarom leggen ze in Duitsland een schijf citroen bovenop?

 6. Het filmpje wil hier niet echt.
  Maar ach.

  Ik heb het wel eens op tv gezien.
  reuze interesant allemaal, ondanks dat ik het niet lust.

 7. Herinnert me aan een bezoek aan de Grolsbierbrouwerij. Daar dronk ik m’n eerste biertje denk ik. En vies…brrr!! Nu vind ik dat nog steeds ๐Ÿ˜‰

 8. Kijk, aan mijn nickname zie je al dat bier niet echt mijn ding is ๐Ÿ˜‰ Wel leuk om jouw enthousiasme hierover te lezen. Jij praat over bier zoals ik dat over wijn kan doen. Cheers!

 9. Leuk om te lezen, maar.. voor mij geen bier

 10. heerlijk een getapte Jupiler, daar kom ik voor hoor.

  lijkt me wel gaaf in een brouwerij.

  ik heb ooit kroon bier verkocht in de horeca tijd een hele kleine brouwerij in flevoland !
  ook bekend bij jou ????

 11. Erwtensoep, een zelfgebouwd tapje, sjravelaire en wit bier, ik ben weer helemaal bij

 12. Een tientje slechts, die USBwine, geen geld!
  Maar wij houden het ook meestal bij bier. Palm of Diebels Alt is hier het ‘gewone’ bier, maar lekker buiten of in de erker met een trappist of ander speciaalbiertje dat is echt een half uurtje vakantie!

 13. Doe mij ook zo’n usb-kraantje!! ๐Ÿ˜‰ (mijn voorkeur gaat niet uit naar bier maar liever wat sterkers.)

 14. Kijk das weer leuk. Ik heb mijn papieren proces en chemies proces.. Dus we hebben altijd wel wat om over te praten ๐Ÿ™‚

 15. Tegen een pint Denterghem zeg ik niet gauw nee.

 16. hahaha, geweldig filmpje ๐Ÿ™‚

 17. Voor mij belgs bier … kriek en duvel zijn favoriet, jupiler voor de gewone dorst .. ๐Ÿ˜‰ Dat hollandse spul bedank ik voor .. paerezeeke .. heet dat hier …

 18. Aah, hoe heerlijk kan een koel wit biertje precies alle dorstige delen raken op een zwoele zomeravond. Bier (met een hoofdletter) is niet te vergelijken met pils. Zoals met alle lekkere geneugden des levens is ook deze alleen voor speciale gelegenheden. Bier weet nog beter dan een gebakje de rechtstreeks plaats naar delen waar ik liever ‘niks bij aan’ wil hebben…

 19. Ik verkies bier ook boven pils. Een leffe of westmalle, een kwak, gaat er prima in.
  Wit bier heb ik nog niet gedronken. Alleen jammer dat de brouwerij van m’n favoriete bier failliet is, Liefmans. Maar ja, bieren genoeg.
  Wel geinig filmpje van dat usb wijn.

 20. gemeen hoor… nu heb ik dorst gekregen terwijl ik eigenlijk naar bed moet…

 21. Voor zowel het filmpje als het bier pas ik.
  Dan kies ik toch voor de thee! ๐Ÿ™‚ maar dat wist je al!

  Ik moet (niet tot mijn schaamte) bekennen dat ik in mijn hele leven welgeteld 1 slok bier en 1 slok wijn heb gehad en dat dat het ook was en dat het genoeg was. Ik hoef het niet! ๐Ÿ™‚

  Het brouwproces daarentegen lijkt me wel interessant om daar nog eens uitgebreider uitleg over te krijgen!

Geef een reactie