Limburg in beeld – Termaar en Ransdaal
Vanuit Klimmen lopen we langs de kerk richting Ransdaal. Het eerste gehucht wat we tegenkomen heet Termaar. Nee, gehucht mag ik niet zeggen, het is een dorp geworden. Een gehucht heeft maar een paar huizen en een lintbebouwing. En dat is hier duidelijk niet het geval. De boerderij hierboven is het eerste huis wat we tegenkomen. We vervolgen onze weg naar het station Klimmen-Ransdaal en kijken onze ogen uit naar de vele in kunradersteen opgetrokken huizen.Het station is een juweeltje en hoeven ze voor mij niet te vervangen door zo’n nieuwerwets ding. Ransdaal is tegenwoordig gemeente Voerendaal, waardoor Voerendaal twee stations heeft. De naam zal wel altijd station Klimmen-Ransdaal blijven. We lopen bergaf en komen in Ransdaal uit. Bij het Auwershoes gaan we linksaf richting kerk. Als we ons omdraaien zien we de onderstaande foto. De geelachtige stenen in deze boerderij zijn z.g. Kunraderstenen. waarover een andere keer meer. Ook de kerk is hier mee gebouwd (alle foto’s zijn uiteraard aanklikbaar). En goh, ik had het over iets heel anders willen hebben vandaag, maar dat komt nog.
22 Comments

 1. @ Ria :: Nou nee, dan moet hij nog een flink stuk doorlopen, oostelijk van Margraten ligt nog een Termaar, genoemd naar een grote vijver onderaan de helling.
  @ Brillie :: bedoellu Minister Maria, dat is toch best een mooie bewindsdame?

 2. Ja zeg, daar ga ik dus wel vanuit he. (anders lig ik een week in het warme water van dat brongebeuren)

 3. Dat huis op de onderste foto is het huis van de bekende beeldend kunstenaar Frans Witte.

 4. Zo een station is prachtig.
  Schone limburger land… maar er gaat niks boven 😉

 5. Mooie gebouwen, en zoals altijd mooi beschreven wandeling.
  Prachtige provincie Limburg, alleen jammer dat we er zo weinig komen.

 6. Limburg is wel groot. Alleen jammer dat jullie de lelijkste dingen naar Den Haag sturen…

 7. Ontdekten afgelopen week dat men ook in Tsjechie hele leuke huisjes hebt. En (naar Nederlandsche begrippen althans) bijzonder goedkoop!

 8. Ik blijf Limburg altijd een beetje buitenlands vinden, prachtig altijd.

 9. Ik hoop dat het voorjaar een beetje doorzet en het lekker weer is dan…

 10. Prachtig die bebouwing daar. Als ik niet beter wist, zou ik denken dat het ergens in het buitenland was.

 11. Alles op z’n tijd ;)…interessant,die huizen..

 12. Ik las net het boek Het verVende Nest en daarin kwam ik in een van de laatste hoofdstukken, de dames gaan dan fietsen, een paar plaatsjes tegen die jij al eens beschreven had. Ik had er gelijk beelden bij

 13. Ja dat is het! Limburg roept mij. Verwacht mij binnen 2 weken.

 14. Ziet er erg onhollands uit 🙂

 15. geen idee waar dat allemaal is…. ziet er prachtig uit…. wat een voorrecht als je daar kan wonen. (ik krijg er een vakantiegevoel bij)

 16. Dat van dat station ben ik helemaal met je eens. Er zijn veels te veel stations vervangen ook die best nog de moeite waren..

 17. Limburg krijgt een gezicht door deze vaste rubriek.

 18. Dat is zeker een juweeltje van een station. Niet te hopen dat de gemeente of de provincie het in hun bol halen om dit te gaan slopen voor nieuwbouw.

 19. Oh, dan was je vlak bij Fialas in de buurt, volgende keer daar maar een koffiepauze inlassen 😉

 20. Mooie gebouwen daar.
  Echt prachtig

 21. Een prachtige wandeling langs mooie huizen. Wat een verschil in bouwstijl met de huizen hier in het noorden. Leuk om zo met je mee te wandelen.

 22. Klimmen-Ransdaal komt me bekend voor! Daar ben ik zaterdag nog doorheen gekomen. Idd met de trein!
  En die huisjes doen me echt denken aan Frankrijk. Van die mooie vakwerkhuisjes.

Geef een reactie