Bijzondere Auto – Saab 93 – 1956-1960

Saab was van oorsprong een vliegtuigbouwer die na de tweede wereldoorlog geconfronteerd werd met een dalende omzet en die zich daarom concentreerde op het gaan maken van auto’s. Door de grote ervaring met stroomlijnen ontstond een mooi eitje en al snel stonden de eerste Saab’s op de weg. Voorlopig alleen in Zweden waar de Ursaab 92001 en model 92 enorm populair waren. Het model 93 was de eerste Saab die werd geexporteerd naar het buitenland. Het was een successtory. Het waren zeer betrouwbare auto’s met een zeer lange levensduur. De auto was voorzien van een in de lengterichting geplaatste driecilinder tweetaktmotor met een heel eigen geluidje. En dan praten we over een 748cc met 33 pk motor. De auto was vooral populair bij rally rijders. Daar was dan ook het grootste deel van het succes van dit pruttelende kistje aan te danken. Ik vraag me alleen af wat al die kattepoten hieroveral verspreid doen. Dat zie ik normaal nooit.

17 Comments

 1. eens bijna aan blijven hangen
  voor 4000 gulden…
  met een tweetaktmotor
  die liep op mengsmering ; )

  wil ooit nog ‘s
  een 69…

 2. Leuk wagentje. Een kennis van me had er een en ik herinner me dat we ‘m altijd uitlachten om de enorme draaicirkel van deze auto.

 3. Ik vraag me dat ook af. Het verhaal was prima. Gr. Jan

 4. Een Saab. Associaties: robuust, degelijk, sterk, krachtig, solide duurzaam duur en onbetaalbaar.

 5. Sinds mijn auto bij de boer geparkeerd staat, zit hij ook vol kattenpoten. Ik beschouw het als een eer.

 6. Dat is zeker een bijzondere auto. Rare remsporen though.

 7. Prachtige auto’s waren het. Die kat vraagt gewoon aandacht! Als ze dat willen gaan ze voor je voeten lopen 😉

 8. Wat een wagen. En die poten, zijn die van de kat die van huis is, waardoor jij deze geschiedenis even op kon halen?

 9. Ik dacht al dat je een hond had aangeschaft (ik zag ze nl. aan voor hondepootjes) 😉

  Stijlvolle en robuuste auto’s die Saabs!

 10. die rode is echt heel mooi…………….

  maar wat betreft die pootjes. ik kan je niet helpen
  🙂

 11. Hoewel ik het nog best een aardige auto vind, ben ik meer een liefhebber van de Zweedse Volvo van vorige week, dan van de Zweedse Saab die er nu op je weblog prijkt.
  Volgens mij komt die kat gewoon een week te laat … 😉
  Prettig weekend.

 12. Als wagnbouwer hadden ze iig veel meer suc6. Prachtige oude wagen op de foto’s

 13. 33 pk dat waren nog eens tijden,heeft Saab misschien iets met katten.

 14. prachtige wagens, maar die kattenpoten zijn wel mooi een mysterie …

 15. Goh, wat een leuke geschiedennis, uit nood geboren, en een succes!

Geef een reactie