Vought F4U – CorsairEen van de vliegtuigen die we momenteel (na) aan het bouwen zijn is de Corsair. Normaliter hou ik me aan het model vast en kijk ik niet naar het echte vliegtuig, maar de Corsair is door zijn unieke verschijning een uitzondering. Het was in de tweede wereldoorlog een zeer succesvol vliegtuig wat speciaal ontwikkeld was voor het landen en stijgen vanaf een vliegdekschip. Daarvoor had het vliegtuig een sterk landingsgestel nodig. Daarvoor waren korte afstanden nodig tot aan de romp. maar door de grote propellers ging dat niet. Dus als Mohammed niet naar de berg komt, brengen we de vleugels maar naar beneden. Het bijkomende voordeel was dat het vliegtuig door een groter dragend oppervlak met kleinere vleugels een stuk sneller werd. En eigenlijk daardoor weer niet geschikt voor de Amerikaanse vliegdekschepen. Door het grote succes van dit vliegtuig gingen uiteindelijk ook de Amerikanen door de bocht. even wat feiten: De topsnelheid was zo’n 720 km per uur met een startgewicht van ca 6 ton inclusief bommen en mitrailleurs. Als het toestel leeg terug kwam was het net iets zwaarder dan 4 ton. Met extra buitentanks kon het vliegtuig een afstand van ca 2500 km afleggen.15 Comments

 1. Ik vraag me dan af hoe lang iemand er over doet om zo’n vliegtuig te maken. Niet het echte, maar het schaalmodel

 2. Die vleugels zijn fascinerend. Hoe vliegt jouw vliegtuigje eigenlijk? Ik neem aan geen 720 km/h

 3. Levensgevraalijk….

 4. Dat is echt een prachtkist!
  Dit logje roept bij me wel de vraag op hoeveel toestellen jullie tegelijkertijd in aanbouw hebben, want ik heb er intussen al een aantal voorbij zien komen …

 5. Een leuke hobby heb je . Het lijkt mij ook wel wat in de toekomst. De tijd ontbreekt me op dit moment . Als het klaar laat je hem ongetwijfelt zien ,denk ik . Gr. Jan

 6. Ik vind het tegelijkertijd mooi maar ook afschrikwekkend..

 7. Mooi vliegtuig, kende het niet… is het militair voor gebruik

 8. Gaaf ding! Jammer dat m’n zoon geen tijd meer heeft voor modelbouw en ik twee linkerhanden heb.

 9. Dat was idd een suc6vol vliegtuig. Degelijk ook nog. Wellicht heb je net zoveel plezier van het schaalmodel.

 10. Oorlogstuig kan mooi zijn naast al het gruwelijke.

 11. mooi ding,
  wacht op de foto ,s……………….

  succes

 12. Kan me voorstellen dat je die na wil maken. Ben benieuwd naar het resultaat Sjoerd!

 13. robert is deze ook al 3 jaar aan het bouwen…van hout en lang niet alle onderdelen heeft ie en maakt ie dan dus zelf.

  Een heel karwij.

  Het enige waar ik bang voor ben is dat ie de eerste vlucht ( als het vliegtuig ooit af komt) niet overleeft…..zoveel uren/ dagen/ weken/ maanden werk….zonde!

 14. Inderdaad een prachtig vliegtuig.
  Lijkt me nog niet makkelijk om dat na te bouwen.

Geef een reactie