Limburg in beeld – Kasteel Amstenrade


Kasteel Amstenrade is oorspronkelijk gebouwd rond 1350 en was destijds in bezit van graaf Huyn. Helaas is dit kasteel geheel verwoest tijdens de 80 jarige oorlog. Rond 1788 werd het kasteel grondig verbouwd onder de regie van architect Bartholome Digneffe. Gelukkig gebeurde dat door o.a. geldgebrek niet volledig en zijn grote delen van de oorspronkelijke bijgebouwen gespaard gebleven. In 1810 werd de familie de Marchant et deAnsembourg eigenaar van het kasteel en de omliggende gronden met boerderijen.

Het zijn dan ook de eromheen liggende gebouwen die de aandacht trekken. Zo is er de prachtige Kerk met zijn groen koperen daken die er pal tegenover ligt, de straatjes eromheen (beschermd stadsgezicht) en niet te vergeten de in de oranjerie aanwezige kwekerij Kasteel Amstenrade. Wat mij echter het meest aantrekt zijn niet de gebouwen, maar het kasteelpark wat internationale bekendheid geniet vanwege zijn unieke bomen. Voor mij is het gewoon het bomenbos. Bij veel bomen staan de naamkaartjes er op groene bordjes bij. Twee ervan staan hieronder afgebeeld. Wat ik mij afvraag is of u de boom op de bovenste foto kunt thuisbrengen met alleen het stuk wat ik u laat zien. De boom dankt daar namelijk zijn naam aan. U kunt natuurlijk even gaan kijken of wachten tot ik het bijbehorende bordje erbij plaats… (alle fotos zijn aanklikbaar voor een groter formaat)


17 Comments

 1. Dacht dat de ‘D Ansembourgs reeds in 1788 in bezit waren van het kasteel

 2. Wat een mooi en statig gebouw dat kasteel. Drie verdiepingen hoog! Dat zie je niet zo vaak op deze manier.

 3. Zolang de spoken de eigenaar maar niet wakker houden 🙂

 4. Oude kastelen vervelen me nooit. In Frankrijk zochten we er ieder jaar wel een paar op. In eigen land komt dat er meestal niet van …
  Kijkend naar de bast, zou ik bij de eerste boom zeggen, dat het een beuk is, maar dat kan ik niet rijmen met je hint. Die onderste boom zegt me helemaal niets.

 5. Dat is nou echt toeval, gisteren zat ik nog wat te vliegen op google earth, en ik kwam dat kasteel tegen!
  Leuk zeg, ik hou wel van kastelen.

 6. Dat lijkt wel een gleditsia of valse christusdoorn, maar dan zonder dorens. Ingewikkeld. En van orchideeen heb ik ook al geen verstand. Van de Marchant d’Ansembourg hebben wij er hier ook eentje. Ook een beetje oude familie geloof ik.

 7. Kopergroene daken vind ik echt schitterend om te zien…

 8. wow wat een prachtige foto van die boom… zo mooi oud
  ik ben ff ergens anders te vinden tijdelijk, mijn blog is over de zeik geloof ik…en ik dus ook…aaaaargh…ik kan het niet plaatsen met de link geloof ik maar hij staat in mijn shoutboxje

 9. ik zou het niet weten, je ziet wel dat het bijzondere bomen zijn..

 10. Ja hoor, ik heb het ff aangepast. Ben ik zelf even afwezig gebeurt er dit…

 11. Tja, ik vind heb er best beukig uitzien maar ik zou niet weten hoe dat rijmt met jouw aanwijzing. Dus ’t zal wel wat anders wezen.

 12. Ik heb even naar de foto zitten staren van die boom maar ik kan hem niet thuisbrengen (nu is dat geen wonder want mijn kennis van bomen is duidelijk niet groot). 🙂

 13. Limburg is een van de weinige provicies die nog mooie kastelen kent… houden zo… heeft wel iets.

 14. Leuk stulpje wel. Wiki heeft de “juiste” jaartallen 🙂 http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Amstenrade

 15. Ik heb geen idee, ben ook niet zo goed in namen. Lekker dat jullie er even uit zijn.

 16. Toch knap: gebouwd in 1930 en verwoest tijdens de 80 jarige oorlog:-)

Geef een reactie