Opmerkelijk auto's – Alfa Romeo Giulia


Soms zijn auto’s geen auto’s, maar herinneringen. Neem nu deze Alfa Romeo Giulia. Ik heb er zelf nooit een gehad, heb er zelf nooit in gereden, maar het gezicht van mijn vrouw (toen nog vriendin) zal ik nooit vergeten. Met de buurjongen op een camping in Esch-sur-Sere naar de winkel in het dorp broodjes halen. Achterin een mooie donkergroene Alfa Romeo Giulia. Alsof je in een Italiaanse taxi zat. Dat was toch heel wat anders dan de DAF 750 waar we normaal mee werden rondgereden. Toch had deze Italiaanse sedan wel wat. Een beetje een duur uiterlijk zullen we maar zeggen. De auto is gebouwd van 1962 tot 1978 en in diverse varianten. Standaard lag er een 1600 motor in en had de wagen een TI achter zijn naam staan. In de laatste twee jaar van zijn bestaan was er zelfs een dieselmotor in te krijgen. De topsnelheid van deze Alfa’s was minimaal zo’n 165 km/h bij een vermogen van circa 92 pk. Het lijkt een overvierkante bak, maar in vergelijking met een Porsche 911 uit die tijd kwam dit model er zeer goed uit.

Dat was dan ook de reden dat je deze auto vrij vaak op het circuit tegen kwam. Het hiervan afgeleide sport model de Gulia TZ (Tubolare Zagato) werd zelfs speciaal ontwikkeld om te racen. Voor Alfa was dit model een succes story. Helaas werd dit succes door een van de opvolgers volledig om zeep geholpen. De Alfa Sud roestte al in de showroom en het heeft een lange tijd geduurd voor we hier weer een beetje "Alfa Minded" werden.

10 Comments

 1. Dat houten stuur deed het m voor mij.

 2. mijn jolige buurman heeft ook een Alfa, geerfd van een rare oom. Hij is ook geabonneerd op een glossy voor alfarijders.

  Soms maakt hij op een mooie zondag met vrouw en kinderen een rondje door het Mergelland. In een giftig blauwe wolk rijdt hij dan onder enorm geronk en gepruttel trots de straat uit en de heuvels in.. Hij heeft bjizondere kinderen, ze vinden het leuk. Nog wel.

 3. Ook weer zo’n auto die bij mij altijd in de kategorie “wensdenken” is blijven hangen. Want wat was hij apart…

 4. Alfa Romeo ken ik, maar die toevoeging herinner ik me niet.

 5. Dat was een van mijn dromen. Totdat ik ineens een hekel kreeg aan auto,s.

 6. Dat is zeker wel stoer zo’n Alfa Romeo, de naam alleen al heeft alure!

 7. Gewoon een wagen om indruk te wekken dus:-)

 8. Echte stoere bakken zijn dat. Doe mij maar die sportuitvoering (ach op een beetje roest kijk ik niet)! Geniet van het lekkere weer Sjoerd!

 9. Lol 2 Ria..
  Net ff uurtje discovery zitten kijken naar dragracecarbouwers.. ook leuk..

 10. Dat waren toch die auto’s die al roestig de fabriek uitkwamen? 😉

Geef een reactie