Kastelen in Limburg – Eijsden


Wat moet ik zeggen van Kasteel Eijsden. Het is gewoon een heel erg mooi kasteel met uitzicht op de Maas. De foto’s spreken voor zich. Het kasteel stamt uit 1636 en werd gebouwd in opdracht van de heer van Eijsden. In die tijd wisselde het nogal eens van eigenaar, o.a. door huwelijken en het is zelfs even in bezit geweest van de de grafelijke familie van Hoenbroeck. Uiteindelijk blijft het in bezit van de zeer rijke familie van Liedekerken de Pailhe. Het kasteel is gebouwd in een typische Maaslandse (renaissance) stijl. Dat wil zeggen dat er diverse bouwmaterialen uit de omgeving werden gebruikt, zoals Mergel, hardsteen en baksteen. Het kasteel is voorzien van een gracht en aan de landzijde staat een prachtige kasteelhoeve. Voor de kenners onder u, het kasteel wordt beschouwd als de bakermat van de Koninklijke Harmonie Sainte Cecile, beter bekend als de roei. Het kasteel is opgenomen in de top 100 van Nederlandse Unesco monumenten. Het kasteel is niet te bezichtigen, maar wel een bezoek waard. De omliggende terreinen en het binnenhof zijn open voor publiek. Het prachtige park en de omliggende omgeving zijn zeer zeker de moeite waard, trouwens ook een bezoek aan Eijsden zelf. (De foto’s zijn aanklikbaar)

15 Comments

 1. Een buitenkansje voor de snelle beslissers. Morgen 2 september 2012 van 10- 18 uur is dit kasteel van binnen te bekijken in het kader van het jaar van de historische buitenplaatsen in Nederland en dan weer 2 jaar niet!

 2. Dit mooie kasteel is slechts eens in de jaar twee dagen toegankelijk. Dit jaar is dit weer het geval op zaterdag 3 en zondag 4 september 2011. Voor meer informatie zie http://www.saintececile.nl

 3. @Fialas. Check je kennis van Eijsdense harmonieen, want de graaflijke familie van dit kasteel is uitsluitend beschermer van de Roei (Sainte Cecile) en niet van de Blow (Oude Harmonie).

 4. Mooi kasteel, is het in prive bezit of heeft de business het ingepikt en heeft het een zakelijke bestemming gekregen? De aanblik is heel mooi.

 5. Nederland kent inderdaad een boel veel prachtige plekjes. Neem bijvoorbeeld Opdam, waar ik pas met m’n zoon was.

 6. Van buiten zijn kastelen altijd prachtig, en van binnen vaak erg hokkerig.
  Maar het feit dat ze al zo oud zijn maakt ze prachtige bouwwerken!

 7. Eindelijk kom je eens met een kasteel op de proppen waar ik wel eens van heb gehoord.
  Het ziet er prachtig en goed onderhouden uit. Een sierraad om zuinig op te zijn.
  Ik vind die boom trouwens ook erg mooi.

 8. ah wat mooi, en ook zo fascinerend altijd zo’n kasteel vooral als je die info erbij krijgt..ik zou er wel heen willen

 9. Als ik die foto zo zie, komt mijn droom weer boven… ik zou heel graag eens een kasteelovernachting hebben, toch maar eens een keer boeken.

 10. Dat is een behoorlijk bouwwerk. Prachtige daken trouwens.

 11. “tuinman””, riep mijn schoondochter naar een tengere oudere man met een kruiwagen, , “we hebben een hond bij ons en nu pas zien we dat verbodsbordje, moeten we nu het park weer uit”? “Mais non madame”, zei de grijze heer, “gaat u gerust oew gaangk”,.
  De graaf de Liedekerken de Pailhe is niet kinderachtig, en gastvrij is hij ook. Niet voor niets is hij beschermheer van beide herremenieen, de roei en de blaauw, en het park staat in de zomer open voor hun gelegenheidsconcerten. Dus een zo’n klein hondje mag er ook wel in.
  @ Teun :: je kunt er helemaal omheen lopen, langs de slotgracht, dan zie je genoeg.

 12. Een prachtig kasteel. Ik doe het even met het plaatje.

 13. Een beetje te groot voor mij. Ik ben tevreden met m,n huurwoning.

 14. Fraai zeg, jammer dat het niet te bezichtigen is

 15. Wow, wat een plaatjes weer, het was in het zuiden dus duidelijk droger dan hier 😉

Geef een reactie