Mijn auto’s – Autobianchi A112 (1969-1986)

Tientallen auto’s heb ik in de afgelopen jaren gehad, en er was er maar ene die mocht blijven van mij. maar daar gaat het niet over. Het gaat over de auto’s die er allemaal geweest zijn. Ditmaal over een klein rot autootje, een Auto Bianchi A112.e Bianchi stond bekend om zijn varianten op de vele Fiats die er gebouwd werden op basis van o.a. een Fiat 500 en 600. Een beetje geblazen motor erin, de carrosserie gepimp en je had een Bianchi. Het bedrijf werd op een gegeven moment door Fiat ingelijft (1963) en na het stopzetten van de Cinquecento (500)e en Seicento (600) reeks was er geen model meer voorhanden er werd de eerste echte Autobianchi gebouwd. Basis was de carrosserie van een Fiat 127 met daarin de dwarsvoorin geplaatste Fiat 850 motor (met 900 cc). Destijds werd de Abarth uitvoering van de A112 met 965 cc de supermini genoemd. Helaas was de bak die ik destijds wilde kopen zo rot als een mispel en heb ik hem na een paar dagen weer ingeleverd. (click to see it big)

8 Comments

  1. Ik heb er ook nog een paar waaronder 2 abarthjes van 1984. Helemaal geweldig. Er is een club van autobianchi bezitters. autobianchi-club.nl

  2. Ik heb er een uit ’84. Een elite uitvoering. De junior was de basisversie met 903cc, de elite was wat luxer en had 965cc en de abarth was een 1050cc uitvoering met 70pk. In een moderne auto is 180 km/u lekker doorkachelen. In een a112 voelt het alsof je in een straaljager zit.

  3. Een van de leukste kleine auto’s uit de geschiedenis van de kleine auto. Vooral de (oranj-zwarte) Abarth was begerenswaardig.

  4. rot als een mispel, echt een uitdrukking die bij de autobranche hoort.

  5. Nu ben ik benieuwd of je die in Toscane nog in het echt spot.

  6. Ik heb toch liever de (oude of nieuwe) mini. Vind ik net ff wat meer uitstraling hebben.

  7. hij is wel lief hoor

Geef een reactie