Graffiti, kunst of kitsch…

Gisteren trof ik geheel onverwachts een graffiti spuiter aan die een stuk muur aan het bewerken was. Eerst een egaal laagje grijze muurverf aanbrengen, daarna laten drogen en vervolgens zijn kunstwerk aanbrengen. De bewuste jongeman kwam uit Oost-Berlijn en was via een firma in de regio werkzaam bij DSM. En dit was zijn hobby. Hij had er geen probleem mee om onzichtbaar aan het werk op de foto te komen en ik heb dan ook een tijdje bij hem staan praten. Hij sprak na een jaartje hier redelijk Nederlands en voelde zich prima thuis hier in de regio. We stonden echt in een stukje niemandsland ergens in Limburg. Het was helaas niet al te best weer aan het worden en moeten beiden onze hobby beeindigen… De foto’s zijn uiteraard aanklikbaar voor een groter exemplaar.

18 Comments

 1. Sommige graffiti is echt kunst. Maar je hebt erbij die spuiten zo wat het vaderland weg. Die mogen van onder dwang de boel wel schoonmaken . Ook hier in het noorden zijn een paar viaductken waar het geloog ik gedoogt word. Gr. Jan

 2. @Rene : In Maastricht is ook zo’n gedoogmuur, maar dat willen z eniet, ze willen de hele stad en nu ook de dorpen in de omgeving volknoeien. Het is publiek domein en dat is van ons allemaal, niet van een paar jongens met een spuitbus, die soms ook nog uit buitenland komen.

 3. Kunst is iets anders dan zomaar geklieder. En dat is ook zo met Graffiti.

 4. mooi zijn deze, hij is erg goed! mijn jongste zoon Donny wordt ook steeds beter,dat is wel mooi, Het is ook een levensstijl, en beetje op het randje, maar toch, legale muurtjes zijn er ook

 5. de definitie van kunst, of wat is kunst? is in het algemeen redelijk eenvoudig te beantwoorden. als hetgeen je ziet een emotie oproept, is het kunst.
  die emotie kan dus ook afschuw, aggressie en weerzin zijn.
  de koppeling ‘kunst & mooi’ stamt uit een andere tijd dan de huidige. in dat perspectief is graffiti, kunst.

 6. graffiti spuiters zijn vaak hele leuke mensen, helaas is hun werk dat niet altijd.

  Hier in Winschoten is er een speciale gedoogmuur voor.
  Om de rest van de stad te sparen.

 7. ik vindt het prachtig maar dan op plekken waar het mag
  😉

 8. oei graffiti … het meeste vind ik lelijk, in oost Berlijn past het misschien beter.

 9. Het hangt er heel erg vanaf wat er wordt gemaakt en waar dat gebeurt.
  Sommige plekjes kunnen er enorm van opknappen, op ander plaatsen is het een ergernis.

 10. Ik heb van de week al eerder gelezen over graffiti en kunst… het blijft een kwestie van smaak…

 11. Ik vind het kunstig. Knap hoe ze met letters kunnen spelen, ook al zie ik hier niet wat er staat 😉

 12. In Goes is een speciale muur voor dat soort doeleinden, en twintig jar geleden mocht het legaal in de fietstunnel van diezelfde stad

 13. Ben het eens met mikelodeon dat ook ik niet kan lezen wat er staat maar ik blijf het kunstig vinden (dan wel op plekken waar het mag)

 14. Ik vind het wel altijd jammer dat het vaa zo kunstig is dat de tag niet meer leesbaar is, zo ook bij deze of is er iemand die ‘m wel kan ontcijeren?

 15. Sommige graffiti kan heel mooi zijn

 16. De meeste grafiti wat je in de straten ziet op gebouwen brievenbussen enzovoorts, is vandalistisch geklieder. Maar er zijn grafiti-artiesten die ware kunstwerken toveren. Dit soort grafiti zou op speciale plaatsen het straatbeeld zeker verrijken, ook hier in Limburg!

 17. Mooi, op een muur die er speciaal voor dient, maar anders moeten ze maar zandkastelenbouwer worden.

 18. ik kan die jongens wel vreten, eerst zag je hun gekledder alleen in de stad, maar ze beginnen nu ook het Mergelland te besmeuren.

Geef een reactie