Fotoclub – witbalans

bVision.nl

Zoals u weet zijn we met enkele (inmiddels zo’n 20 mensen) op het werk gestart met een fotoclub. En het enthousiasme is groot moet ik zeggen. Het kost natuurlijk wel veel energie, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Zo waren we gisteravond bij elkaar om onze recente activiteiten te bespreken (nachtfotografie) en wat extra kennis op te doen over scherptediepte en produktfotografie. De foto’s die u hier ziet zijn behalve verkleind, niet bewerkt. Het is gewoon een gratis tip. Soms zie je veel van dit soort afwijkingen in meer en mindere mate. Het enige verschil in de foto’s is dat de witbalans van automatisch naar lamplicht is gezet. Boven is automatisch, daar kan een camera binnen niet veel mee, en onder is de witbalans op lamplicht gezet. Het laatste beeld benaderde het meeste de werkelijkheid. Dat instellen gaat zelfs met de meeste mini-camera’s, en het resultaat is een verbluffend verschil. Het grote voordeel van digitale fotografie is dat u dit makkelijk kunt uitproberen. Het kost niets, en die instellingen zoals er ook zonlicht en wolken op de camera bij witbalans staan zijn er niet voor niets op gezet…

bVision.nl

15 Comments

 1. Willie Blackburn

  j4d04bvsxlaxxlhu

 2. Creaftief! Ik was vandaag op de fotobeurs in Utrecht. Jij bent ook lekker bezig hoor..

 3. Ik doe het op de automaat…

 4. ben er ook mee aan het testen geweest net als met iso en diafragma.
  moet nog eeen boel leren……

  dit ziet er apart uit

 5. Bij mij staat hij meestal ook op automatisch. Gisteravond met die molen heb ik op de handbediening eens wat geprutst. Ik vind het altijd zo’n gedoe, maar het verschil met de autostand is groot, het resultaat is er dan uiteindelijk wel al is het nog niet optimaal 😉

 6. Hee, daar heb ik nooit bij stil gestaan. Ik ga gelijk kijken of ik die instelling kan vinden. Ik vind namelijk heel vaak de kleuren erg verschillen. Thanks!

 7. @Redstar : dat zeg Goos Bronkhorst ook (kijk op http://www.Morgenmeer.nl.) spelen met ISO geeft treffende resultaten.
  Maar tegen mij zegt hij altijd dat mijn Nikon het allemaal beter doet dan ikzelf, als hij op automaat staat.

 8. Het verschil kan inderdaad verbluffend zijn. Zelf vergeet ik in de haast nog wel eens om de witbalans aan te passen, maar zo heel af en toe werkt dat juist in je voordeel, doordat er een grappig effect ontstaat.
  Leuk, dat jullie fotoclub zo’n succes is!

 9. Fotoclubs schieten als paddestoelen uit de grond, en wat eens een hobby was, is nu een must aan het worden.. Met je ISO spelen is trouwens een nog betere tip..

 10. Fotoclubs zijn erg in trek, meestal lange wachtlijsten… ik modder zelf wel wat aan

 11. Zeer interessant. Ik heb zelf ook nog heel wat te ontdekken aan m’n camera, dat zie ik al wel weer.

 12. Dat lijkt me een leuke club.

 13. De juiste instelling van je whitebalance is onmisbaar om goede foto’s te maken. Maar zo geldt het ook voor veel andere instellingen. Ik ben meer een automatische stand fotografeerder 🙂 Succes met je cursus, zo te lezen ga je daar heel veel goede dingen leren!

 14. Wel een heel apart effect

 15. Ja, om echt mooie foto’s te maken moet je de camera wel kennen. Leuk hoor. Een hele mooie hobby.

Geef een reactie