Bijna uitgekleurd – by Frank

Naar aanleiding van mijn (lange) tutorial over inkleuren, kreeg ik van een collega een tip over een programma, waar je op dit gebied ook hele leuke dingen mee kunt doen. Ik hoop dat je er nog niet helemaal genoeg van hebt, van dat kleuren bedoel ik, maar ik beloof dat dit wel (voorlopig) de laatste keer is. Het programma heet Tint. Je kunt het downloaden op http://www.indii.org/software/tint. En zoals gewoonlijk meestal met wat ik hier beschrijf, is het programma gratis. En… het werkt zowel op Windows als op Linux.

Je kunt er geen zwartwit foto’s mee inkleuren maar van een kleurenfoto enkele kleuren wegfilteren, zodat er een of meer kleuren geaccentueerd worden. De Installatie verloopt middels een Wizard, je kunt zelfs wat voorbeelden mee laten installeren.

Open na installatie Tint. Er start een wizard waarmee je een foto kunt selecteren.

Vervolgens moet het programma de diverse kleuren in kleurgroepen indelen, het aantal moet je zelf bepalen, ik heb het hier op 10 gezet. Maar dat hangt ook van het aantal kleuren in de foto af. Hoe zorgvuldig het programma dat doet, hangt van het cijfer bij “quality” af.e Hoe hoger hoe beter. Maar dan rekent het ook langer.

Als het programma klaar is nog even op finish klikken.e Het volgende scherm verschijnt:

Het enige wat je hier nog moet doen, is bij die kleuren die je wil hebben, het vinkje aan zetten. Alles gaat duse zo’n beetje van zelf, maar het blijft wel een compromis. Het kan namelijk best gebeuren, dat er ergens nog een vlekje te veel gekleurd blijft, maar dat is met Photoshop, Paintshop of Gimp eventueel gauw weggewerkt. Gezien het eenvoudige karakter van het programma, krijg je toch snel best wel een goed resultaat. Onderstaand de foto voor en na bewerking. Deze fotoe is verder niet meer nabewerkt. De totale bewerking heeft geen twee minuten geduurd (5 minuten met de installatie van het programma erbij).

(klikken voor een grotere weergave)

14 Comments

 1. Bedankt voor de tip!
  Als ik weer eens tijd heb wil ik me er zeker in verdiepen!
  groetjes,
  Elmar

 2. Daar moet je wel veel geduld voor hebben, denk ik.
  En dat heb ik niet echt, niet daarvoor.

 3. oh deze is echt leuk, die onthoud ik

 4. Dat lijkt me een leuk hebbedingetje om eens wat mee te spelen.
  Dank voor de tip. Ik heb het meteen gedownload.

 5. Dat doet me herinneren dat ik dat programma ooit ook eens hebt gedownload. Nooit meer wat mee gedaan dus (zoals het zo vaak gaat met programma’s)

 6. Dat kun je ook in Ps PSP of Gimp doen natuurlijk.

 7. nou gaaf weer hoor, ik krijg dan wel weer de neiging om het meteen uit te proberen. Toch binnenkort eens doen en er voor gaan zitten, ik weet je te vinden;)

 8. Ik vind het leuk dat jullie dit doen, maar ik heb regelmatig te weinig tijd om alles uit te proberen.

 9. Ik kende dit programma al en werk er weleens mee, leuk en vooral ook makkelijk mee te werken… goede tip dus

 10. Deze ga ik onthouden! Thanks, Me!

 11. Knap als je van alles zo goed op de hoogte bent

 12. Wel leuk, je kunt toch ook werkelijk alles veranderen he.
  Fijne dag.

Geef een reactie