Turicum – trapauto


Turicum

Terwijl ik waarschijnlijk al weer een flink stuk richting Nederland ben wil ik u de autorubriek vandaag niet onthouden. Vandaag nog eentje uit de oude doos, de vergeten merken. De Turicum werd gebouwd in Niederuster ergens bij Zerich in de buurt, maar ook dit Zwitserse bedrijf van Martin Fischer heeft de eerste wereldoorlog niet overleefd. Het eerste model was een eenpersoons auto die bestuurd werd met pedalen en had een eencilinder motor . Ondanks dat de oprichter het bedrijf dat in 1904 zijn eerste auto maakte, na een jaar of vier verliet, draaide het bedrijf goed en er werkte destijds 150 mensen. Deze trapauto was het enige model met pedaalbesturing. De volgende modellen hadden allemaal een stuur en men had de keuze tussen twee en viercilinder motoren.
Oh ja, Turicum is de latijnse naam voor Zerich. Het is maar dat u het weet.


Turicum

8 Comments

 1. HIer heb ik twee schaalmodellen van. Erg leuk in de boekenkast. Goede terugreis

 2. Het is wel effe wennen om zo te moeten sturen. Gas geven deed men met de hand?

 3. Veel bagage kun je hier niet in vervoeren, dus ik neem aan dat je met een andere auto gegaan bent.
  Goede reis gehad??
  Fijne zondag.

 4. leuk om in te toeren………………

 5. Met zo’n karretje op vakantie. Dat lijkt me wel wat. Als je de tijd hebt.

 6. Door de zwarte achtergond en niet zo helder lettertype vind ik het moeilijk lezen. Of ligt dit aan mij?

 7. Mooi karretje.
  Goede terugreis

 8. Ik vrees dat ik even helemaal het spoor bijster ben… Ik kan nergens iets over vakantie terugvinden. Doel je op de wisselende headers? en eh, lacht deze boeddha me uit?

Geef een reactie