Berlijn in september

Meters heb ik hier neergeschreven over alle voordelen die Berlijn als stad ons geboden heeft, maar voor niks, ik heb ze uitgegumd. Niets over vriendelijke buschauffeurs, over geen parkeergeld, over schone straten, over ontbijt om 5 uur in de ochtend, 24 uur koffie, of wat dan ook. Berlijn houden we voor onszelf. Nou ja af en toe een sneer naar de Nederlandse economie mag toch . Parkeren in het centrum van Eindhoven is duurder dan in Berlijn. Uit eten bij V&D’s La Place Restaurants is duurder dan in een sjiek restaurant in Berlijn. Een biertjuh in een willekeurige kroeg in Nederland is duurder dan op de Kurferstendamm in Berlijn. En ik geef u hier een wereldtip, gratis en voor nop, ga een biertje drinken op Ku’damm 100, ik vrees echter dat u er blijft plakken en overigens hebben ze er ook een prima Chardonnay. En als ik dan toch even reclame mag maken, ga met een BMW 320i, 180 vind ie maar niks, maar daarboven wordt het pas het echt leuk…. Het laatste was echter van korte duur, mijn Hollandse zuinigheid won het toch van de snelheidsmaniak in mij. Na de magische tweehonderd te zijn gepasseerd ging het weer even snel terug naar de honderddertig. Berlijn is gewoon voor ons, een wereldstad. De foto, om nooit te vergeten hoe het was, Marienborn.(click picture) Marienborn

20 Comments

 1. Ja dat lijkt me zeker en geloof het meteen dat jullie er enorm hebben genoten!

 2. De horeca is in heel Duitsland niet alleen goedkoper, men kan er ook veel lekkerder eten. Berlijn moet ik ook eens bezoeken, ik hoor van iedereen mooie verhalen,alle gezinsleden hier zijn er al vaker geweest maar ik nog nooit, dat kan natuurlijk niet.

 3. Hard rijden is heerlijk… het schiet ook lekker op.

 4. Het is niet goed om dit voor jezelf te houden. Dat wordt een trauma. Het is veel beter om het toch met ons te delen. Meters tekst is erg veel, maar in een halve meter kun je al heel veel kwijt, aan de slag dus maar….

 5. Volgend jaar zomer zit ik daar ook:-)

 6. Goed om te weten dat het goed betaalbaar is. Hoop op meer foto’s.

 7. Marienborg is niet meer wat het geweest is, Berlijn vast wel.
  Ik ben er in 1978 geweest, toen de stad nog in tweeen werd gedeeld door de Muur. Toen was het al een erg indrukwekkende stad.

 8. Dat is het belangrijkste, de dingen bewaren die laten zien hoe het eens was.

  En Eindhoven lijkt mij dus dan ook helemaal niks, als ik dat zo lees.

 9. Had het geluk er te zijn drie weken voordat de Muur viel. Prachtstad, heel apart sfeertje.

 10. Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar aan jouw verhaal te horen moet ik dat snel eens recht gaan zetten!
  groetjes en nog een fijne zondag!
  Elmar

 11. Welkom terug. Dat de horeca goedkoper is in Duitsland herinner ik me ook nog van vakanties van een aantal jaren geleden.

 12. huh kan ik niet meer normaal reageren, wordt in de wachtrij gezet!!!!

 13. ik ben er nooit geweest,
  maar die grensovergang ziet er oud uit.
  hopelijk zien we nog meer foto,s hier.
  groetjes

 14. Je vertelt voor mij niets nieuws, dat de noodlijdende Nederlandse horeca de hand in eigen boezem moet steken. En de taxiwereld dan ook maar meteen op de schop. Een Berlijnse taxi brengt je voor het Nederlandse starttarief naar de andere kant van Berlijn. En als laatste, de Duitsers zijn ook nog aardig voor ons Nederlanders. Ondanks het verleden, je weet wel… Dat verloren wereldkampioenschap voetballen van 1974, wat wij maar niet lijken te kunnen vergeten.

 15. In Denemarken was ook alles goedkoper dan hier, en dat terwijl het ooit eens anders was.

 16. Ik was er al eens, maar moet er vast nog eens naar terug…..wie weet…!!
  Fijne zondag.

 17. Je verhaal overtuigt me meteen. Maar – en misschien ben ik een geweldige barbaar – wat is Marienborn?

Geef een reactie