Ik moet, echt niet… (1)

Mensen moeten tegenwoordig zoveel. Thuis zitten is er niet bij. De trend begint al bij de jeugd, die moeten gewoon ieder weekend wat doen om op school mee te komen. Goh we zijn naar de Efteling geweest, of we zijn naar Toverland geweest of we moeten naar paardrijles, of fe judo of, of, of…. Daarna de wat oudere jeugd, die moeten ook ieder weekend wat doen, naar pinkpop, naar de Disco en verre reizen en ga zo maar door. Dan de rest, de al wat ouderen, die moeten de koopzondag, de zaterdag, de all in resorts, het kan niet op. Druk, druk, druk… met wat eigenlijk.
Ik kan me niet herinneren dat dat vroeger ook zo was. Ik kwam niet verder dan met wat buurjongens cowboy en indiaantje spelen. Met een stok als pistool, en een twijg met een stuk touw als boog. De kosten waren nihil. TV hadden we nog niet en de electronische spelcomputers moesten nog worden uitgevonden. Verre vakanties zaten er niet in. We waren gewoon veel thuis, speelde spelletjes, er werd getoept en gekwajongd en de echte feesten waren verjaardagen of een vrijdagavond met de familie een hoorspel beluisteren. Wat mijn ouders al die tijd deden weet ik niet. Ik was er nooit.
U ziet, ik duik even terug in de tijd, mijmerend over mijn jeugd. Ik was zelden thuis en altijd buiten. Nooit alleen of eenzaam, ik vond wel wat. Zoals werk toen ik een jaar of 10 was. Het stelde niet veel voor, lege flessen sorteren, breuk aangeven en de auto wassen van de directeur. Even later op de heftruck, en nog wat later reed ik de vrachtwagens naar binnen en kon deze laden en lossen. Toen ik een jaar of vijftien was vertrok het depot naar elders en was ik een ervaring rijker. U ziet een 1 staan boven de/het blog ofwel, er volgt meer. Alleen morgen is het even stil hier, helemaal niets, u begrijpt wel waarom, anders bladert u maar even terug.

25 Comments

 1. Vroeger hadden mensen het echt druk; nu doen ze krampachtig alsof. Dat is een groot verschil. Zo werkte mijn moeder 40 uur per week, deed daarnaast vrijwilligerswerk voor de kerk, bracht mijn zoon naar het voetballen en was regelmatig ’s nachts te vinden in de “fiets-o-theek”, later “discotheek” in de kelder van Hotel Krasnapolsky. In dat omgebouwde fietsenhok was er een meneer die zijn platencollectie (Voor de jeugdigen: dat is een ander woord voor discotheek) draaide voor de aanwezige jongelui.
  .-= Terrebeles laatste blog ..Het zijne (Een verhaaltje) =-.

 2. Gecondoleerd, stilte past
  .-= Nenehes laatste blog ..na 11 komt 12 en dan is het jaar compleet =-.

 3. Vandaag een andere dag, met herinneringen natuurlijk.

  Van vroeger herinner ik mij vooral hutten bouwen, voetballen met de jongens, tentjes fabriceren in de tuin of onder de tafel, knikkeren of jufje-spelen in de gang…
  Toch mopper ik niet over onze jongens: die spelen ook graag buiten, fietsen, hinkelblokken, fikkiestoken 😉
  En hopelijk neemt goedheiligman nog bijvorobeeld een gereedschapkist, rubberlaarzen, schepjes en metaaldetector mee!!
  .-= richtsjees laatste blog ..woensdaglogje =-.

 4. Hoe herkenbaar. Het urenlang gewoon maar een beetje op een stoepje zitten of vliegeren of met een houten zelfgemaakt zwaardje de katholieke overbuurjongens uitdagen en dan maar vechten of rennen. Men was snel tevreden had niet dat opgejaagde van vakanties die rust zouden geven maar eerlijk, je komt moe als een afgetakeld molenpaard dikwijls weer thuis. Neen, daarom ben ik dol op in mijn eentje de polder in gaan. Gewoon maar wandelen of fietsen en genieten van de rust. Het gekke is dat je niemand ziet in de polder of in het bos. Nou ja een enkeling de rest zit in de file onderweg naar eleukee dingene

 5. gecondoleerd, ben er stil van.
  .-= Lisaes laatste blog ..WordCampNL 2009 Lorelle Van Fossen =-.

 6. Er was ook bijna geen TV. Wij gingen idd ook altijd cowboy spelen. Of voetballen. Of fietsen, stand in de mand, verstoppertje. De jeugd nu zit (te) veel binnen. Fantasie hebben ze ook veel minder. Ik wil niet met ze ruilen!
  .-= Frank103es laatste blog ..Echt waar!!!!!!! =-.

 7. Sterkte morgen.
  .-= Catherinees laatste blog ..Queen, maar dan anders. =-.

 8. mijn deelneming met het overlijden van je vader. Heb jij nu ook dat gvoel dat je nu zelf dichter bij het randje staat? dat gevoel overviel mij op de dag van de begrafenis van mijn moeder.

 9. Ik had toch de indruk dat je tegenwoordig wel heel druk bent. Het huis van top tot teen verbouwen en zo, en dat naast een baan. Morgen even stilte en dan weer verder.
  .-= Irenees laatste blog ..Bij de tijd =-.

 10. ik snap dit ook wel even terug naar je jeugd.
  ik hoor het ook om me heen dat drukke gedoe.,
  laat mij maar lekker rustig aan doen.
  sterkte morgen………….
  .-= carlaes laatste blog ..roken =-.

 11. En zo is bij mij de cirkel ook rond, nu ik heb ontdekt dat ‘my home my castle’ is en laat dat dan maar achter de geraniums zijn. Wie doet me daar eigenlijk nog wat?
  .-= rob hamiltones laatste blog ..De leugens van de autolobby =-.

 12. Er is nu meer geld en minder tijd, dat is denk ik het belangrijkste verschil.
  Voor morgen sterkte, en een mooie plechtigheid toegewenst.

 13. Ik begrijp je opborrelen van ervaringen uit je jeugd. Goed om in deze situatie even stil te staan bij wat er was. Afscheid nemen gaat vaak gepaard met terugzien.
  De logica van de 2 in de kop die bij de comments in een 1 verandert ontgaat mij.
  .-= hansckees laatste blog ..IN HET VERSCHIET =-.

 14. Ik begrijp het volkomen.
  Maar ik vind ook, men is zo druk als men zelf wil.
  .-= Renesmurfes laatste blog ..Lekker =-.

 15. Ja, steeds meer druk, druk, druk.
  Herkenbaar zulke mijmeringen.
  Sterkte morgen.
  .-= marjolijnes laatste blog ..Afscheid…. =-.

 16. Herkenbare mijmeringen. Er komen automatisch allerlei herinneringen naar boven borrelen na een overlijden. Sterkte morgen!
  .-= Jan K.es laatste blog ..Uitwaaien bij Smalle Ee =-.

 17. vroegeh hattie keile in de weg in plaats van bulte

  Zo simpel was het 🙂

 18. er zijn zoveel prikkels vergeleken met heel wat jaren terug.
  Het is nu zaak om rust momenten in te bouwen.
  .-= traveles laatste blog ..roken achter de Computer =-.

 19. ja tegenwoordig is iedereen druk druk druk… vroeger waren wij bezig… maar druk… gelukkig niet…
  .-= HUUBes laatste blog ..Kant noch wal… =-.

 20. Vroeger was een uitje speciaal, nu is thuisblijven speciaal… Ik ben graag thuis hoor… dat is mijn basis, mijn plekkie.
  .-= Chantales laatste blog ..Nostalgie =-.

 21. Een jeugd zonder electronica, zonder je te vervelen, wie maakt dat nu nog mee. (Sterkte morgen, na al die jaren gaat er – denk ik – toch weer het nodige door je heen.)
  .-= tones laatste blog ..De macht van Geert =-.

 22. Alles moet tegenwoordig meer en groter. Als het ooit nog eens echt iets minder wordt….. We beginnen wel oud te worden, we kunnen steeds neer over vroeger vertellen.
  .-= Johnes laatste blog ..Appelmoes =-.

 23. Vooral dat elk weekend uitgaan tot ’s morgens vroeg en dan de hele zondag op bed liggen, vreselijk! Maar ja, vroegr was die mogelijkheid er ook niet, alles was anders.

 24. Ook vroeger hadden we het dus druk als ik het goed begrijp uit je verhaal.Je deed immers best veel toch? Zo verging het ook mij, samen met m,n tweelingzus. En vriendjes.Wij zwierven hele middagen door Amsterdam. Zonder tramkaartjes, zonder de tram. Wij liepen alles. Van west naar noord, met de pont het Ij over. Het waren toch al gauw 10 kilometer per woensdag of zaterdag middag wat wij af liepen. En onderweg was er wel heeeel veeeel te beleven.
  .-= Leibelees laatste blog ..Een e-mail aan Geert =-.

 25. Tijden zijn wel wat veranderd ja
  .-= Redstares laatste blog .. =-.

Geef een reactie