Picasa verbetering e door Frank (van IkFotograag.nl)

Velen van ons gebruiken tegenwoordig wel Picasa. Sommigen uitsluitend als het fotobewerkingspakket, anderen als extra bij de wat zwaardere applicaties om foto’s even te bekijken, of snel op internet te kunnen plaatsen. Er zitten dan ook best wel veel mogelijkheden in. Wat wel altijd tekort schiet is, dat je bij het bewerkingsdeel tablad 2 “afstellen” (of in het Engels “Tuning”), wel meer licht kan toevoegen, de accenten wel meer op kan lichten en de schaduwen alleen maar donkerder kan maken. Nou daar vond ik laatst ergens een hack voor waardoor je ook de andere kant op kunt. Je hoef alleen maar een paar regeltjes tekst in een xml bestand “filterdesc.xml” te bewerken (xml is in feite gewoon tekst). Iets wat met notepad.exe ofwel kladbloke gewoon kan.

Je vind deze “xml” in de directory waar Picasa geenstalleerd staat in de subdirectory runtime. Bij mij is dat: C:\Program Files (x86)\Google\Picasa3\runtime\filterdesc.xml. Natuurlijk maak je eerst een kopie van het bestand en dan kun je aan de slag.e Je moet eerst een stukje omlaag in de tekst,e tot je “finetune2” ergens tegenkomt. Zie in de afbeeldingen hieronder wat gewijzigd moet worden. Na deze aanpassing zie je dat de schuifregelaars voortaan ook naar links kunnen, zodat je de boel ook eventueel wat donkerder kunt maken, of de schaduwen juist wat lichter.

Ik vond dit best wel een waardevolle tip, daarom deel ik hem met iedereen. Hieronder de schermafdrukken van de situatie voor en na, van zowel de schuifregelaars als de wijzigingen in het xml bestand. Oh ja, sommige mensen noemen directories ook mappen.

Zo staat het standaard in Picasa, je kunt alleen maar naar rechts:

De regels in het xml bestand zoals ze origineel zijn:

Het aangepaste xml deel na aanpassing:

Je kunt vanaf nu zowel links als rechtsaf:

15 Comments

 1. my family album is on Picassa and also on Flickr, they are great for backing up your digital photos `

 2. Leuk, maar ik heb al mijn fotos op mijn eigen server staan.
  .-= Brilliees laatste blog ..Gaat het weer een beetje =-.

 3. Ik kan nu natuurlijk net doen of ik het allemaal snap en een interessante opmerking hier neerschrijven maar…. ik kan niet eens goed fotograferen dus laat ik dat maar achterwege en zeg ik gewoon alleen maar….. Hallo en heb een fijne middag Me!
  .-= Tinekees laatste blog ..Kleuren =-.

 4. Ik realiseer me ineens dat ik Picasa nog niet eens heb geenstalleerd op mijn nieuwe pc, laat ik dat eerst maar weer eens doen …

 5. Goede tip!
  Ik gebruik paint, of Photoshop Elements 6.0, maar ik sta open voor allerlei dingen en dus zal ik ook eens naar Picasa gaan kijken!
  groetjes,
  Elmar

 6. Picassa loopt bij mij vast op een filmpje gemaakt met mijn olympus camera. Ik heb het inmiddels gedeenstalleerd en gebruik nu photofiltre.
  .-= Frank103es laatste blog ..Het schaaktoernooi =-.

 7. Een Wereld Tip, bedankt.
  .-= Johnes laatste blog ..Nepkaas =-.

 8. Het was mij laatst ook opgevallen, ik gebruik het verder eigenlijk nooit. Je moet er maar opkomen!

 9. Handige tip inderdaad…
  Gewoonlijk gebruik ik the Gimp, maar af en toe voor ‘het snelle werk’, voor foto’s die alleen ‘ten documentaire titel’ voor heb web bestemd zijn, grijp ik wel eens naar Picasa. En hoewel ik mijn foto’s gewoonlijk 1/3-2/3 onderbelicht (makkelijker te corrigeren immers dan overbelichting), komt het nu en dan toch wel eens voor dat ik met Picasa ‘niet de goede kant op kan’.
  .-= AnneTannees laatste blog ..Tante | Auntie =-.

 10. Heerlijk als je er zo handig mee bent… Picasa gebruik ik echter niet echt, heel af en toe voor een collage maar niet voor bewerken, dan pak ik Tiffen Dfx

 11. Ik gebruik Picasa ook, handig om te weten,
  dankjewel.

  Fijne dag, liefs,
  .-= Angeles laatste blog ..niets op papier.. =-.

 12. Ik gebruik het programma eigenlijk nooit. Het heeft zelfs nog nooit op mij Pc gestaan.

 13. picasa gebruik ik om mijn scans aan te passen en foto’s bij te werken. Heel makkelijk om mee te werken en dan nog gratis ook.
  .-= franckyes laatste blog ..3 katten en 1 oude doos =-.

 14. Handig zulke tips.
  Fijne woensdag.
  .-= Marjolijnes laatste blog ..Woensdag… =-.

 15. Ik gebruik zelf irfanview, maar dat is vooral om de foto`s even wat kleiner te maken, zodat ze netjes passen.
  .-= Renesmurfes laatste blog ..Quandy =-.

Geef een reactie