Tongeren

bVision Photography

Gisteren kwamen we bij toeval in de oudste stad van België terecht, Tongeren. We waren op zoek naar een kledingzaak aldaar en we hadden in Maasmechelen een adres daarvan gevonden. Bij toeval konden we parkeren voor de basiliek van Tongeren. De kledingzaak werd al snel gevonden, en, geloof het of niet, we werden hartelijk verwelkomt met champagne en een heuse modeshow. De zaak ademde meer de sfeer uit van een huiskamer dan een moderne kledingzaak, wat het uiteraard wel was. Na afloop, en wat armer, zijn we toch even de basiliek ingelopen, waar ik de foto’s die op deze pagina staan, genomen heb. De eerste kerk aldaar werd in de vierde eeuw al gebouwd, de huidige basiliek werd rond 1240 gebouwd. Nadien zijn nog enkele malen delen bijgevoegd. De toren is 64 meter hoog en bevat een beiaard met 49 klokken. De toren is door Unesco uitgeroepen tot wereld erfgoed. Klik maar eens op de gallery hieronder met daarin speciaal voor Redstar opgenomen een van de vele glas in lood ramen.
[nggallery id=3]

22 Comments

 1. Altijd leuk om zo’n oude stad te bezoeken. Al vind ik het daar behoorlijk moeilijk… alles op elkaar gebouwd! Zijn ze daar buiten ook niet aan het werk bij die basiliek?

 2. Dus je mag er weer in, deze winter was hij nog dicht wegens werkzaamheden. Heb je dat mooie strenge kruisbeeld gezien? Wij gingen hier vroeger altijd naar de Basilicaconcerten. Na de muziek kregen alle bezoekers dan glas wijn en hapje in het Gemeentehuis er tegenover.Dat waren nog eens tijden..

 3. Als je nou een dagje had gewacht, had je op de antiekmarkt in de vroege zondagochtenduren inkopen kunnen doen voor je nieuwe, gedroomde stulpje Schloss Paffendorf

 4. Kleedjes kopen en champagne krijgen ? is mij nog nooit overkomen, maar denk dat mn prijskaartje wat te laag zal liggen daarvoor, alhoewel zelfs n pintje bier heb ik er ook nog nooit bij gekregen..
  Glas in loodramen zijn prachtig maar als je er n paar in kerken gezien hebt beginnen ze allemaal op elkaar te lijken en ben ik t wat beu gezien. Je hebt ze wel mooi op foto !
  groetje, AmaZony

 5. Ik kan uren rondlopen in een kerk en prachtige glas in loodramen bewonderen. Het zijn prachtige foto’s.
  Ik heb wel twijfels bij die champagne. Was die echt? En hoe duur waren die Tongerse ‘kleedjes’ dan wel niet? Maar ook ik zou genieten van zulke onverwachte dingen hoor.

 6. Ik ben gek op die mooie oude kerk gebouwen. Of het nu een basiliek is of een kapel maakt voor mij eigenlijk niet zo veel uit. In de Belgische en Franse Ardenne staan er genoeg.

 7. ja tongeren is heel erg mooi! niet zo ver van hier!
  en kleding kopen met champagne ik zeg niet nee :)tja vrouwen hé

 8. Die 5 maanden die ik in Maastricht woonde heb ik altijd gezegd: ik wil Tongeren nog een keer bezoeken en het is er dus nooit van gekomen. *zucht*
  Nouja, wie weet ooit. 😉

 9. prachtig dat glas in lood………………..
  zo kom je nog eens ergens

 10. Glas in lood ramen vind meestal alleen maar in de kerken, waardoor de voorstellingen zo veel op elkaar gaan lijken. Hier door verlies ik de belangstelling wel eens. Wel een bijzondere winkel, maar bijzonder of niet, betaald moet er worden, of niet dan? Een fijne vakantie en wens je iets beter weer dan dat we nu hebben

 11. De werelderfgoedlijst is inmiddels enorm, niet bijzonder meer.
  Maar goed, er moet dan ook veel bewaard blijven, zolang het kan.
  Toeval is altijd het leukste.

 12. Altijd leuk zo’n Basiliek!

 13. @Ollie: Da’s toffe informatie!

  Bijzonder fraai, Sjoerd! Sommige dagen zit gewoon alles mee.

 14. Dat is met recht met je neus in de boter, prachtig!

  XXX

 15. Dat was zo te lezen en aan de foto’s te zien weer een goed gevulde middag.

 16. Rick Wakeman (yes) heeft daar een lied opgenomen met de kerkorgel, het album heet “Gospels” . Inderdaad een heel mooie kerk Sjoerd.

 17. Prachtige foto’s. Zo kom je al winkelend nog eens ergens.

 18. kerken zijn zo mooi om vast te leggen met de camera

 19. De hoofdfoto is al prachtig, en dan ook nog eens de foto met glas in lood. Genieten voor mij dus 😀

 20. Dat was dus een leuk dagje uit, en goed geslaagd.
  Mooi die glas in lood ramen..!!
  Fijne zondag.

 21. Je viel met je neus in de boter dus, of beter gezegd in de champagne 😀

  Prachtige basiliek zowel binnen- al buitenkant, het glas in lood is natuurlijk helemaal geweldig 🙂

 22. Het zijn wel luxe bijeenkomsthuizen van de club jongens.

Geef een reactie