Geulhem en Berg of wel de Geulhemerberg

bVision Photography

In de krijtrotsen van de Geulemerberg bevonden zich in het verleden meerdere opengekapte ruimten welke dienden als holwoning. Sommige van deze primitieve oer-oude holen waren nog tot rond 1900 bewoond door blokkenbrekers, ijverige mensen die hun brood verdienden met het breken van mergelblokken in de berg. De woonruimte was uitzonderlijk sober ingericht. Wanden en zoldering waren soms met kalk gewit of met enige kleurstof lichtblauw gekleurd. Voor het huurgenot betaalde men toen 4 cent per maand of 50 cent voor een heel jaar. De restauratie van enkele grotwoningen vond plaats in 1976. Tot zover de tekst welke op een dezer woningen neer was geschreven. Ik hoop dat de foto’s anno 2010 een goed beeld weergeven.

bVision Photography

26 Comments

 1. Goh die heb ik hier in Belgie nog niet gezien, wel apart en goed dat ze bewaard gebleven zijn. Altijd leuk zo’n woningen met n geschiedenis… zet wel even aan tot nadenken he… die prijzen, dat werk en het gebrek aan comfort… Nee ik wil niet ruilen dankje..
  Groetje,
  AmaZony

 2. In Griekenland en Marokko ben ik weleens in grotwoningen geweest, maar dat ze in Nederland bestonden had ik nog nooit gehoord.

 3. Toch is het wel gaaf. 😀 Volgens mij heb ik zoiets ooit in Frankrijk gezien als kind.

 4. Het lijkt me wel wat om er ’s zomers eens in te logeren.

 5. In Nederland (en dus ook deze) heb ik dit nog nooit gezien. Ik heb wel eens in een grothotel overnacht in midden-Turkije. Ik weet nog dat de doucheruimte gigantisch koud was. Die lag dieper in de grot. Daar hing dan ook een gaskachel.

 6. Wauw, die heb ik nog nooit gezien, wat bijzonder!
  Het leek me op t eerste gezicht heel milieuvriendelijk (geisoleerd enzo :-)) ..Maar als ik het zo lees in je ractie op Redstar, moet je veel stoken.. Jammer..

 7. zo dicht aan de weg wonen , das niets voor mij.

 8. Nooit geweten dat er in Nederland ook van deze grotwoningen bestaan. In Frankrijk heb ik er verscheidene bezocht.

 9. Ik heb ze inderdaad weleens gezien, ziet er mooi uit.
  Off topic, inderdaad de stem van Theo van Es is niet best meer maar de sfeer blijft er perfect bij hahahah

 10. Wat een aparte woningen, dat heb ik nog nooit gezien. Heel bijzonder.

  Love As Always
  Di Mario

 11. Ik denk dat dat zo wel te verhuren is als vakantiewoning.
  Zoiets meemaken is toch uniek!
  Zeer bijzonder dit.

 12. wat gaaf zeg,
  heb ik nooit geweten zo leren we weer van jou.

 13. Dan vraag ik me af of er nu nog mensen wonen!

 14. Dit soort huisjes heb ik in Frankrijk wel gezien. Ik wist niet dat we ze ook in Nederland hebben.
  Ben je ook nog binnen geweest. Ik ben wel benieuwd hoe het eruit ziet …

 15. Sjoerd , Is dat in jou streek ? wij moeten soms vulstof van Ankersmit hebben voor onze firma ?

 16. Dit is echt interessant. Mooi om te zien hoor..50 cent voor een heel jaar haha en dan dacht ik dat ik toen ik ging samenwonen in een huisje onder de huurwaarde voor 80 gulden per maand goedkoop uit was 🙂

 17. Oeps, vergat mijn link te verbeteren. Ik hoorde dat die verkeerd was…je kwam op een of andere bible study site uit *chuckle*

 18. Wow….ik vind het er wel super uitzien.
  Maar of ik er zou kunnen wonen, denk dat het idd erg koud is en donker. Toch…erg sfeervol!

 19. Nooit geweten. Interessant oud nieuws!

 20. In elk geval goed dat zoiets bewaard blijft. Om er te wonen lijkt me niet erg comfortabel.

 21. Ik zou er weleens binnen willen kijken, voelen hoe dat is, in de zomer lijkt het mij aangenaam als het warm is buiten, prachtig!

  XXX

 22. Dit soort oude panden zijn fotografisch zo mooi…

 23. Wat een bestaan hadden deze blokkenbrekers. Toch zou ik er nu geen moeite mee hebben er te wonen.

 24. Toch goed dat het bewaard gebleven is..!!
  Goede start van deze nieuwe week.

Geef een reactie