Viel dat even tegen

Op eerste kerstdag een lekker aperitiefje genomen en daarna aan het diner. Heerlijk, tenminste, tot aan het hoofdgerecht, Langzaam maar zeker voelde ik een astmatische aanval opkomen. De wijn smaakte niet meer, de honger was weg, en mijn lucht ook. een heel kerstdiner op een glas wijn is een unicum volgens mij. Na een uurtje wandelen en wat rust op bed en me steeds maar afvragen waar ik dit aan te danken had, schoot mij een paar uur later in dat het ieder geval niet aan de wijn kon liggen, die dronk ik vaker, het hoofdgerecht hadden we ook op dat moment ook nog niet gehad, alleen nog maar de uiensoep…. Nee hé, ofwel ja hé, het enige waar ik absoluut allergisch voor ben natriumglutaminaten, de heerlijke smaakversterkers die ook veel in de oosterse keuken worden gebruikt (als Vè Tsin) zaten in de basis bouillon. Dat kon ik nog net op het potje lezen nadat het uit de vaatwasser kwam, en normaal letten we altijd op de ingrediënten, alleen nu hadden we het voor de kerst in de haast niet gedaan. En laat ik daar ook nog een kopje extra van hebben gepakt. Gatverpieleke zeg, stom. Als ik niet en al wat onder de leden had, en niet al verkouden was, was het wellicht nog goed gegaan maar nu was alle weerstand op en lag ik af. Jammer, ik hoop dat het vandaag beter gaat, want vandaag hebben we gasten…

bVision Photography

20 Comments

 1. He wat zonde zeg. Ziek worden is altijd rot, maar met kerst dubbel zo vervelend.

 2. Tjee, wat een pech! Ik wist ook niet dat die connectie met allergie er was… gelukkig ging het de volgende dag alweer beter las ik.

 3. erg vervelend zzoiets, ik wist trouwens niet dat er een verband was tussen astma en (voedsel)allergie

 4. Wat jammer voor je dat Eerste Kerstdag een beetje de mist is ingegaan. Sterkte.

 5. Ha Sjoerd,

  Dat is erg sneu dat het je overkomt, even snel gaat dan toch fout.
  Troost je ik lag ook halverwege op de bank te blaffen en te hoesten door mijn allergie en rug.
  Soms zit het mee en soms tegen. oma

 6. Beroerd hoor dat je dat net op die ene dag van die 365 overkomt. Ik hoop dat die tegenslag vandaag met een beetje pret en gezelligheid is gecompenseerd.

 7. Dat dat kan zeg…..! Een eyeopener! (ik ga er meteen ook op letten, want ik heb wel ‘ns “hooikoorts”aanvallen bij het eten als ik de soep niet zelf maak met een schenkel en soepvlees, -geen idee dat dàt het kon zijn!)
  Hopelijk was je diner op de 2e kerstdag fijner èn gezellig!

 8. Ook ik weet wat zakjes en potjes kunnen doen, al krijg ik daar geen astmatische reactie van maar een overprikkelde darm is ook niet alles. Gelukkig ben ik nu zo ver dat ik niet vaak meer de fout in gaan. Zelfs dochterlief is tegenwoordig heel alert en maakt iets voor mij klaar met de woorden, dit kan geen kwaad mam.

 9. Je kerstdag liep letterlijk in de soep…
  Ik kreeg al tranen in mijn ogen bij het lezen van de uiensoep met het overmatige prikkelende effect… vandaag maar tomaten?

 10. Verdorie zeg. Gaat het nu weer een beetje beter?

 11. ja, een ongeluk zit in een klein hoekje.
  Heel even niet opletten, en het is mis.
  Jammer, maar helaas.
  Hopelijk overkomt het je nooit meer!

 12. ’t Is een schrale troost, Sjoerd, ik weet het … Maar mijn kerstdiner is helemaal de mist in gegaan gisteren.
  Ik hoop voor ons beiden op een smakelijke herkansing vanavond!

 13. Daar ben je mooi klaar mee. Ik raad mensen altijd aan om met Kerst t/m nieuwjaar aan afvallen te doen, dan is het zeer effectief. Maar ik wist nooit dat er mensen waren die die raad ook daadwerkelijk opvolgen. 🙂

  Zelf hou ik wel van heldere uiensoep. Ik maak het niet zelf en heb er nooit last mee, overigens ook niet met de maaltijden van m’n huischinees en huisindonees. Die scoren kwalitatief erg goed en misschien gebruiken ze het wel niet.

  Ik moet meer oppassen voor lactose. Dus de cremesoupen zijn bij mij in de ban net als meuk met cremefrais er in.

  Gisteren geen last, ik heb heerlijk rodekool met ui en kerrie gegeten, zonder soep vooraf of ‘geschenken’ toe.

 14. He wat vervelend zeg. Maar wel een goede les voor de volgende keer, geen haast hebben.

  Love As always
  Di Mario

 15. jee wat naar……….weetb niet of je medicijnen hebt liggen probeer anders een pufje te regelen bij de huisarts.
  kan verlichtend helpen.
  beterschap.

 16. Hopelijk gaat het alweer wat beter met je.

 17. hopelijk gaat het vandaag al weer heel wat beter met je.

 18. joh, wat klote, ik wist btw niet dat je astmapatiënt was, ernstig? Een dierbare vriendin van me is astmapatiënt, en vrij erg, dus ik zie van dichtbij wat het kan doen… sterkte

 19. Hé dat is echt vervelend, hopelijk weer wat opgeknapt en gaat het vandaag weer beter.
  Sterkte Sjoerd.

 20. Das minder… wij hadden veel plezier aan het strand. En morgen weer.

Geef een reactie