Spannende zondag – Leiden, Leidse hout

Trafohuisjes bVision.nl

Ik dit geval kreeg ik een mail van Leidse glibber: “Hier twee foto’s van het transformatorhuisje in het Leidse Hout. Het zat vol met graffiti en door inmenging van de buurt is hij nu schoongemaakt en wordt regelmatig schoongehouden. Het Leidse Hout is een park wat in de jaren dertig is aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Tegenwoordig is het een druk bezocht park met grote lig en speelweides voor de bezoekers.
Er is een Theehuis en een educatief natuurcentrum. In het park worden op het waterpodium in de zomer regelmatig concerten gegeven en op het grote veld wordt o.a. Werfpop en Summerjazz georganiseerd.”

Trafohuisjes bVision.nl

Dat is dan de start van een zoektocht om alles erbij te zoeken, waar staat het precies, heeft het een verleden etc.. Wat mij dan meteen opvalt is het tegeltje wat is ingemetseld naast de deur, zowel links als rechts. Met wat moeite kon ik eruit halen dat er links stond SLF LEIDEN wat oorspronkelijk stond voor : Stedelijke fabrieken van Gas en Electriciteit, maar wat al snel Stedelijke Licht Fabriek werd (SLF). Dit trafohuisje heeft aan de rechterzijde het wapen van Leiden in het tegeltje staan, twee gekruiste sleutels. De beide tegeltjes werden gemaakt door Pottenbakkerij Vermeulen uit Zoeterwoude.

Trafohuisjes bVision.nl

Leidse glibber had het over graffiti, ik vond nog ergens een kleine foto die ik enigszins heb bewerkt om het verschil duidelijk te maken tussen vroeger en nu, met het onderstaande resultaat. Wat ik me net realiseer is dat ik met het ontvangen en verwerken van de foto’s bijna drie uur bezig ben geweest om er de rest van de informatie bij te vinden en alles te verwerken. Hoezo hobby…

Trafohuisjes bVision.nl

Coördinaten: 52.174124 en 4.48103 (Google Maps)

Trafohuisjes bVision.nl

17 Comments

 1. Echt een spannende omgeving waar dit trafohuisje van Leidse Glibber staat.
  Grtz Mara

 2. Vanmiddag viel me een aparte op in hartje Wormerveer:
  http://goo.gl/maps/SXkbo
  Ga ik niet over bloggen, omdat het buiten Noord-Kennemerland valt.
  Misschien kan Plato of een andere Zaankanter er foto’s van maken.

 3. Ha Sjoerd,

  Dat is een flink verschil, voor en na.
  Leuke informatie heb je erbij gezocht, was me niet bekend.
  Nog uit de periode dat elke stad zijn eigen zaken regelde. oma

 4. Grappig huisje weer! 🙂
  Ik zag dat je mijn mailtje ook weer had ontvangen… 😉
  Bezorg ik je ook nog eens werk, oeps, sorry!

 5. Wat een beschaafd huisje. Echt Leids.

 6. ’t Is een mooi huisje, maar echt heel spannend vind ik het deze keer niet.

 7. Het ziet er weer netjes uit zo.

 8. leuke hobby toch…………..
  mooi huisje is het.

 9. Wat een werk heb je eraan gehad Sjoerd.
  Mooi dat je die oude foto ook hebt gevonden.
  Ik zal de log doorsturen naar de vereniging vrienden van het Leidse Hout zullen ze vast mooi vinden.

 10. Je hebt wel eer van je werk, Sjoerd, want dankzij al die achtergrond informatie is het niet zomaar een huisje geworden, maar een huisje met een verhaal! Leuk!!!

 11. Ik herken hier wel iets in, 3 uur bezig met een log. Het gebeurt mij ook. Als je jezelf goed wilt documenteren en het juiste fotomateriaal wilt uitzoeken dan kan dat zomaar gebeuren, maar het leuke is dat het resultaat er ook naar is…leuk dit verhaal en wat een mooi trafohuisje.. mooie stijl… leuk dat je die graffiti-foto nog had. Wat een verschil…dat was de moeite waard… Een fijne zondag…Agnès

 12. De onderste vind ik het fraaiste. Voor mj mag er een graffitiplicht komen voor saaie muren.

 13. Wat mij er aan herinnerd een foto te maken van de gene bij de stoomtrein in Goes.

 14. aardig verborgen tussen de bomen

 15. En weer een mooi huisje op zondag.
  Mooie dag vandaag.

 16. lAAT EENS DE TECHNIEK VAN BINNEN ZIEN. Dit is zo saai.

 17. Maar je hebt info gevonden die LG waarschijnlijk nog niet eens wist. Dat bedoel ik maar. Weer een mooie deze week. Leuk dat je er ondertussen zoveel uit verschillende plekken krijgt.

  Love As Always
  Di Mario

Geef een reactie