Beringen – voormalige kolenmijn

bVision Photography

Afgelopen weekend waren we o.a. in Beringen waar een oude steenkolenmijn ligt die in 1989 werd verlaten en waar inmiddels het Vlaams Mijnmuseum is ingericht. Daarnaast wil men net als C-mine in winterslag, er een B-mine van maken met winkels, horeca, en woongelegenheid. Zodat de sfeer en ambiance van dit terrein (terril) niet verloren gaan. Echter niets voor mijn vrouw, zodat voor mij maar een vluchtig moment overbleef om wat kiekjes te schieten.

bVision Photography

Op de bovenste foto ziet u een dubbel schachtbok, vanwaaruit de grote liften werden bediend.
De tweede foto toont een van de luchtcompressoren, die niet alleen diende om perslucht voor de toestellen te maken, maar in geval van nood ook voor ademhalingslucht werd gebruikt.
De derde foto is de mooiste. U ziet hier een nog in redelijke staat verkerende stoomturbine met generator. Hiervan heb ik in mijn loopbaan ooit eens ene op het net mogen zetten die een ietsje groter was. Maar de staat waarin deze verkeerd doet me watertanden en dwingt me uiteindelijk terug te gaan om goede foto’s te maken. Licht is er niet of weinig, maar met een statief moet het te doen zijn. Dit is allemaal uit het handje gedaan. Maar geloof me, Beringen, ik kom terug.

bVision Photography

21 Comments

 1. Erg mooi dit… dat zou ik ook wel eens van dichtbij wilen zien… de foto’s vind ik nu al erg mooi… jammer da je niet meer tijd had… maar er komt vast wel meer… ben benieuwd…Agnès

 2. Zuid Limburg heeft bijna al zijn culturele erfgoed t.a.v. de mijnen vernietigd. Hoe is dat toch in godsnaam mogelijk geweest. Weet jij daar een antwoord op te geven? Deze voormalige mijn in Beringen staat op ons verlanglijstje om te bezoeken, maar daar hangt een prijskaartje aan, want dicht bij onze deur is het niet. Voor jou is het ‘bijna’ een thuiswedstrijd. Eerst maar eens in Cordoba genieten van het Moorse culturele erfgoed.
  Groetjes
  Mara

 3. Ha Sjoerd,

  Dit zijn plekken waar ik me ook uren kan vermaken, weg dromen bij vergaande glorie en techniek.
  Prachtig zo mooi en groot. oma

 4. JAAA!
  Ga terug, ik ben helemaal voor. Kom maar op dan met die mooie foto’s!

 5. Prachtig dat zoiets bewaard wordt!
  En dan maakt het niet zo zeer uit met wat voor invulling, vind ik, als de oorsprong maar zichtbaar blijft.

 6. de tweede foto is werkelijk prachtig Sjoerd.
  erg mooi.

 7. Toch wel mooi. Je hebt er verder niets aan, maar toch mooi.

 8. Die oude machines vind ik een lust voor het oog.

 9. Blijft altijd weer mooi om die oude mijnen te zien.
  Off topic, ook in het voorjaar is er genoeg te doen en te zien.

 10. Ik vind dat de Belgen er tot nu toe wonderwel in geslaagd zijn om de voormalige mijnlocaties te bewaren, opnieuw in te richten en er ook een passende bestemming aan te geven. Kijk maar eens vlakbij Zuid – Limburg, net over de grens in Maasmechelen en Eisden. Dus heb ik er alle vertrouwen in dat dit project in Beringen net zo zal lukken.

 11. dan was je even in mijn Limburg …. alhoewel mijn of jou , we voelen ons beiden Limburgers hé , dezelfde Limburgers

 12. Hopelijk lukt het om zoveel mogelijk van dat industrieel erfgoed te bewaren, want als het eenmaal weg is, krijg je het nooit meer terug.

 13. Vergane glorie, toch goed dat ze proberen ze te bewaren voor het nageslacht.

 14. hai Sjoerd!

  Schitterende fotoos!!!
  Ik hou van de manier, waarop je deze industriële objekten hebt gefotografeerd.
  Je hebt echt “vision!”

  Bvision dus…

  Groet van Marlou

  .

 15. Dat is goed voor vermaak

 16. Het ziet er zeker indrukwekkend uit.

 17. Als je naar Winterslag/Waterschei komt, geef dan maar een seintje, dan gaan we ene drinken.

 18. Toen we naar Bokrijk geweest zijn , hebben we vlakbij de mijn geslapen ! mooi uitzicht was het ! Jaren geleden nog eens geweest !

 19. Geen slecht plan om er woongelegeheid te maken.

 20. Volgens mij kun je je daar uren vermaken.

  Love As Always
  Di Mario

 21. Dat wordt dus een leuk uitje voor de fotoclub.
  Fijne dinsdag.

Geef een reactie