Graften

Graften hoor ik u denken, wat zijn dat, en dat dacht ik dus ook toen ik het onderstaande stukje op de website van L1.nl las.

Graften Voerendaal flink gesnoeid
De graften op de Vrakelberg in Voerendaal worden de komende dagen fors gesnoeid.Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL, heeft daartoe opdracht gegeven. Onder meer de sleedoornpagevlinder en een bepaald soort hagedis kunnen profiteren van de houtkap. Een graft is een hoogteverschil in het landschap. Graften zijn aangelegd om erosie van de hellingen tegen te gaan. Ze voorkomen dat de grond bij zware regenval de helling afspoelt. Over een lengte van 140 meter gaan landschapsbeheerders van IKL het hakhout afzetten. De graften op de Vrakelberg zijn al eeuwenoud.

De bovenstaande tekst dekt maar gedeeltelijk de lading. Graften zijn het resultaat van het wegspoelen van grond op de akkers, die bij de aangeplante hagen bleef liggen en zo terrasvorming en nivellering van het landschap opleverde. Er veel is er niet over te vinden. Het is een proces dat per ongeluk is ontstaan doordat boeren als erfafscheiding en om vee in toom te houden in plaats van prikkeldraad (wat er niet was) hagen en bomen aanplantte. De graften zijn in de loop van de eeuwen dus vanzelf ontstaan.
De foto komt van L1.nl en laat duidelijk zien dat hier een vlak terras ontstaan is tussen twee graften in.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

18 Comments

 1. Weer wat geleerd, en als we weer eens in Zuid Limburg komen, gaan we dit bekijken.
  Saludos Albert

 2. Het is het jaar van de snoei, voor een nieuwe bloei.

 3. Nog nooit gehoord van dat woord. Zo zie je maar bloggen kan heel leerzaam zijn.
  Off topic, jij hebt een voorsprong je hebt er drie dagen rondgelopen 🙂

 4. Ha Sjoerd,

  Graften kende ik niet, wat Frank schrijft is ook wel interessant als Zaankanter.
  Holle wegen ken ik wel. oma

  ot, dank je voor de steun namens Matthijs.

 5. We hebben hier de dorpjes West- en Oost Graftdijk, samen met het dorpje De Rijp vormt het Graft-De Rijp. In plaats van een onderdeel te vormen van Zaanstad, bekend van de hoogste gemeentelijke heffingen van Nederland, wilde Graft-De Rijp bij de gemeente Alkmaar horen. Of het Graft hier dezelfde betekenis als in Limburg heeft is een leuke voor een spannende zondagmorgen, maar dan moet ik eerst even een transformatorhuisje in Graftdijk schieten….

 6. Ja, dat is twee maal een ander verhaal. Toch raar dat dat aan verandering onderhevig is. Iets is zoals iets is en we moeten ons aan de daadwerkelijke feiten houden. Hoe dan ook, inmiddels is het cultureel erfgoed, dat wel. Vind ik.

 7. Erg goed om eens aan zo’n typische vorm van het Zuid-Limburgse landschap aandacht te besteden. Het komt er anders nooit van omdat het ook weer niet zo opvalt.

 8. Zo leer ik weer iets bij over de zuidelijke Nederlanden.

 9. Hellingen hebben we hier in het noorden hoegenaamd niet, graften zijn me dan ook onbekend, maar daar staat dan weer tegenover dat wij hier en daar verhoogde boomwallen tussen de weiland hebben.

 10. De vlinderstichting had afgelopen weekend schoonmaak beurten georganiseerd. Dat vlindertje heb ik nog nooit gezien, maar er zijn eitjes gevonden in Soest hier vlakbij, hopelijk kan ik dit jaar een rond zien vladderen.

 11. Duidelijke uitleg Sjoerd, weer wat geleerd.

 12. Ik had er nog nooit van gehoord, maar na deze uitleg vergeet ik zoiets ook niet weer.
  OT. Sorry voor de aanslagfouten in de vorige reactie. Ik moet denk ik iets harder op de toetsen hameren om alle letters tevoorschijn te toveren. En niet zo snel op Post Comment drukken, eerst controleren, dan verbeteren en dan pas verzenden.

 13. Weer wat geleerd, ik kende het woord ook niet 🙂
  ( Had er wel een andere associatie mee )

 14. dit fenomeen ken ik helemaal niet.
  zo heb ik weer eens wat bijgeleerd.

 15. Daar hebben ze dan weer een mooie naam voor verzonnen, of zou die ook vanzelf ontstaan zijn 😉

 16. Hai Sjoerd,

  daarom vind ik het Limburgse landschap ook zo prachtig.
  Wie sjoen us Limburg is…

  Groet van Marlou

  .

 17. Ik kende het fenomeen wel, maar dat het zo genoemd werd dat wist ik niet. Hier in de vroegere polder hadden we het zelfde. Deze zijn uiteindelijk door Rijkswaterstaat, en de bouw van de tunnel verdwenen.

 18. En in voerendaal heb je volgens mij aardig veel van die hoogteverschillen. Tenminste wat ik me er nog van kan herinneren.

  Love As Always
  Di Mario

Geef een reactie