Remunj

Gisteren waren we al vroeg in Remunj, ofwel Roermond in het algemeen beschaafd Nederlands, wat je daar vrijwel nooit hoort. Roermond is bijna volledig in Duitse handen. Tenminste dat denken al die Duitsers in het Outlet Center op het voormalige Kazerne terrein. In de binnenstad kom je ze minder tegen. Roermond ligt aan de Maas, en vlak bij Roermond mondt de Roer uit in de Maas.
Maar ik moet u teleurstellen. Daar komt de naam niet vandaan. De stad heette al zo toen de Maas en Roer nog ver van de stad lagen. Pas in een later stadium is de maas verlegd naar Roermond. Een echt aannemelijke verklaring is er niet, maar er gaan geruchten dat het een kleine verhoging aan de Rura was. En Rura was een oud Germaanse God. Die verhoging noemde men Monte. En zo ontstond Ruramonte later verbasterd naar Roermond… En iedereen die wat anders beweert, kan ook gelijk hebben.
Maar goed, we waren al lang niet meer op pad geweest en naast dat ik 10 minuten nodig had om een paar broeken en een paar schoenen te kopen hebben we een mooie stadswandeling gemaakt en genoten van een heerlijke lunch bij ver’Koch op het Munsterplein. Als u ooit eens in Roermond bent, de zaak ligt recht tegenover V&D, moet u daar eens een hapje gaan eten. In de zaak was vroeger een fotograaf gevestigd die Koch heette. Buiten is het een gewoon terras zoals alle andere ook daar aan het Munsterplein. Maar binnen is het een ander verhaal, daar vindt u de sfeer van weleer in een wat moderner jasje. Aan de muur hangen verschillende foto’s uit vervlogen tijden. Een echte aanrader.

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

17 Comments

 1. Op het moment dat ik de ttel lees beginnen bij ij alle radertjes te draaien zo van waar ligt dat nu weer. Gelukkig gelijk uitsluitsel scheelt een hoop nadenken. Zie mij er niet zo snel komen maar ga hem wel onthouden, het verhaal er achter is prachtig.

 2. Ik denk niet dat ik ooit in Roermond ben geweest, en outlet of kledingwinkels in het algemeen hebben niet mijn voorkeur!

 3. Ha Sjoerd,

  Geschiedenis blijft spannend, want hoe komt Roermond aan zijn huidige naam?
  Beide mogelijkheden zijn mogelijk.
  Lekker broodjes, hou wel van Grieks. oma

  Ot. Je verzoekje staat genoteerd voor de volgende show.
  Het klopt, De Butlers zingen over de Chinees doet veel meer met vlees
  De shows staan allemaal op: http://www.wir-3.com/

 4. Een tip die ik mij zeker ter harte zal nemen hoewel wij verslingerd zijn aan ‘Het Munster’ dat in de schaduw van de kerk ligt en dat eveneens een kaart heeft om van te smullen en te likkebaarden.

 5. Vorig jaar augustus een dag naar Roermond geweest en met veel plezier rondgestruind in het Outlet Center en ook de kathedraal en de stad bekeken. Zal eens vragen aan “mijn webmaster” of we wat foto’s kunnen plaatsten op onze site.
  Groetjes Mara

 6. In Roermond kom ik ook nog wel eens. Er zit daar een hele goede dealer.

 7. Dat ziet er heerlijk uit, maar net iets te ver voor mij.

 8. Het ziet er lekker uit, maar voorlopig houd ik het toch maar bij een hapje hier in de omgeving.

 9. Jammer dat het te ver weg is voor mijn lunchpauze. Maar wie weet als we in Venlo zijn, is het niet zo ver meer.

 10. Ik ben nog nooit in Roermond geweest, maar het is een aannemelijk verhaal over zijn ontstaan.

 11. Ik zal er aan denken, want ik kom natuurlijk nog weleens in Remunj, Dinnetje haar broertje en zusje wonen daar. Top dat jullie samen op stap konden. En nu ook nog lekker weer erbij.

  Love As Always
  Di Mario

 12. Sowieso geweldig bedacht, de naam van die zaak! En etymologie is inderdaad erg boeiend al heb je er vaak niet veel aan…

 13. Hai Sjoerd!

  Ik zal ver’Koch tippen aan Henry. Die heeft jaren in Remunj gewoond en die komt er nog regelmatig!
  Fijn, dat jullie weer eens op stap konden! goed teken…

  groet van Marlou

  .

 14. Ah, minimozzarella’tjes. Ziet er goed uit maar Remunj is me te ver voor een broodje.

 15. Het ziet er lekker uit in elk geval. Ik vraag me alleen af wat die witte balletjes zijn…

 16. Ook hier in West-Brabant zo’n koopjes centrum, Rosada Outlet.
  Er komen ook veel Duitsers en Belgen om te kopen.
  Fijn dat jij ook geslaagd bent en weer even vooruit kunt.

 17. Oke, een aanrader die ik niet zal onthouden!
  Maar evengoed, je hebt je vermaakt, en dat is ook wat waard.

  En hoe namen ontstaan zijn, ja, dat is achteraf vaak allemaal verzonnen, denk ik.

Geef een reactie