Komkommertijd – door Frank

Dat het weer komkommertijd is moge duidelijk zijn, Een grote vlam boven het Chemelotterrein in Geleen haalt normaal het nieuws niet zo gauw, maar afgelopen maandag was het wereldnieuws bij ons in Limburg, zowel de krant als de lokale Televisie vonden het nieuws. Zo af en toe dan is er iets met een fabriek op het terrein en dan leggen ze het proces stop. Wat dan aan gassen in de leidingen en ketels zit wordt dan verbrand. Daarvoor hebben ze een aantal fakkels, en die maken dan een hele grote vlam, wat met roetwolken gepaard gaat. Zodra wij (ons bedrijf maakt stoom) daar dan stoom bij leveren dan wordt de vlam heel fel en wordt minder roet geproduceerd, de verbranding wordt dan optimaler. De vlam kan zo fel zijn dat je er niet eens tegen in kunt kijken. Het proces is veel gecompliceerder dan ik hier vertel, maar ook ik ben een leek. Vanuit ons kantoor hebben we op een van die fakkels een mooi uitzicht. Toen van de week het wereldnieuws zich voordeed heb ik een paar foto’s door het raam met mijn telefoon gemaakt. Hier brand de fakkel nog maar net, maar zoals gezegd, wij zitten eerste rang.

15 Comments

 1. Ik kwam die dag net over de A2 terugrijden vanauit België, en vroeg me aanvankelijk al af wat die rook was, inderdaad.

 2. Zonde omdat zo maar de lucht in te blazen. Lijkt mij dan.

 3. Het blijft een mooi gezicht, maar zonde van de energie, Ik zie het ook vaak bij de Hoogovens in IJmuiden.

 4. En ik maar denken dat je komkommers alleen maar rauw kunt eten ???
  Jij fakkelt en bbqt er op los met deze zomervrucht.

  Vrolijke vakantiegroet

 5. Wat Annette zegt, wij kwamen ook nogal eens langs de Europoort, mooi gezicht hoor, vooral als het donker is, maar of het nu ook allemaal zo gezond is…

 6. Annette Barendregt

  Hier in de regio (Europoort) zie je bijna niet anders, maar ik vind het toch geen prettig gezicht. Niet omdat het gevaarlijk zou zijn (het is juist gevaaarlijk als ze dat affakkelen niet zouden doen), maar voor het milieu. Al die zooi de lucht in. Het is hier al niet zo schoon………..

 7. Heldere uitleg over dat affakelen.
  Hier in de buurt ken ik het affakkelen alleen van boor- en gaswininstallaties.

 8. en zo is er zelfs tijdens de komkommertijd nieuws

 9. De foto met de boom vind ik heel leuk.

 10. Nooit gezien, maar ja woon dan ook op het platteland.

 11. Goedemorgen Frank,

  wat een geweldig gezicht moet dat zijn.
  Ik kan al nauwelijks in de vlam kijken hier op het scherm.
  Jij boft maar met dit gedoe op je werk…
  Leidt lekker af!!

  groet van Marlou

  .

 12. Wat je hier ziet is de grote fakkel, Op de grond staan nog twee grondfakkels om afgassen te verbranden die op dat moment niet het stookgasnet op kunnen. Pas als de capaciteit van grondfakkels niet toereikend is gaat de grote fakkel aan. Dit gaat meestal ook nog gepaard met flink veel herrie.

 13. Ik vind altijd wel dat we die komkommertijd ook wel een beetje zelf creeeren, is niet nodig

 14. Dat zie ik bij Pernis ook wel eens.
  Daar kan het ook wel eens flink vlammen..!

 15. Dat noemen ze toch affakkelen of is dat weer iets anders. Op de tweede foto lijkt het net of de boom in de fik staat. 🙂

Geef een reactie