Mee-eters – door Frank

Zo medio augustus worden werksterwespen uit het wespennest gegooid. Hun taak zit er dan op. Hebben ze maanden lang insecten uit je tuin gevangen, en naar het nest voor de larven gebracht, nu mogen ze voor zichzelf zorgen. Eigenlijk hele nuttige dieren, wespen zijn belangrijke insectenbestrijders. Zo nam een onderzoeker  ooit waar dat 300 tot 400 werksterwespen van de Duitse wesp “Vespula germanica” in 6 uur tijd 2500 vliegen van verschillende soorten samen met 650 langpootmuggen en steekmuggen naar het nest brachten. Maar vanaf augustus komen ze dus op ons eten af,  want dat vinden ze toevallig ook lekker. Vooral zoetigheid, opletten dus als er eentje in de buurt van je glas of flesje limonade komt, voor je het weet heb je haar (het zijn geen hemmen) in je mond en dan steken ze. Veilig is het daarom om met een rietje je drankje te drinken. Je kunt ook een schijfje sinaasappel of citroen op de rand van je glas leggen en daar het rietje doorsteken. Dat ziet er ook nog enigszins feestelijk uit en de wespen kunnen er niet in. Als ze niet te veel rond mijn oren zoemen dan mogen ze  mijn bord wel aflikken, maar ik vind wel dat ze moeten wachten tot ik met eten klaar ben. En, er niet naar slaan, dan steken ze, je kunt als te dichtbij komen het beter even “uitzitten”, dat werkt bij ons al jaren goed. Natuurlijk ben ik ook al eens gestoken, vroeger als kind. Er was er eens eentje onder de pijpen van mijn korte broek gekomen. Meer schrikken dan pijn denk ik nu. Wel leken de wespen vroeger groter, of ik ben flink gegroeid. Het fotootje hieronder van een gewone wesp  “Vespula vulgaris” heb ik afgelopen weekend in Gaiapark (dierentuin in Zuid-Limburg) gemaakt, de wesp snoept hier van een restje saus van bij een broodje worst. Wespen worden daar niet gehouden, maar zijn ook gasten, mee-eters!

 

19 Comments

 1. Wespen, Nederlandse of Duitse heb ik dit jaar nog niet voorbij zien komen.
  Muggen daar en tegen juist weer wel.
  En daar hoor ik steeds meer verontrustende verhalen over.
  Hoewel mijn buren veelal uit de Tropen komen geven zij mij geen ziekten.
  Maar de rondvliegende muggen geven daar juist wel steeds meer kans op.
  Vriendelijke vakantiegroet,

 2. Ik maak ze allemaal af die op mijn spullen gaan zitten.

 3. Frans moet natuurlijk FRANK zijn. Sorry typefout 😉

 4. Bedankt Frans voor al deze informatie over wespen. Het zijn beslist NIET mijn favoriete beestjes. Ik blijf het enge beesten vinden.
  Grtz Mara

 5. Ik vind het rotbeesten omdat ze kunnen steken.
  Nee, fout geschapen allemaal, dat gaat ook niet in zes dagen he!

 6. We hebben de beestjes allemaal hard nodig, zeker tegen de muggen. Hans

 7. Ik zal ze niet doden, maar ze moeten niet bij mij in de buurt komen. Brrrr. wat een snertbeesten vind ik het.

  Love As Always
  Di Mario

 8. Frank, bedankt voor de goede tips. Ik zal ze proberen toe te passen. Maar ik blijf het enge dieren vinden.

 9. Enge beesten vind ik het.

 10. zo te zien ziet het er best wel smakelijk uit voor de wesp

 11. Insecten zijn nuttig, al is het maar om als maaltijd te dienen voor andere dieren.

 12. We hebben hier de afgelopen jaren al verschillende keren een wespennest gehad. Dit jaar lijkt het tot nu toe goed te gaan, en ik hoop dat dat zo blijft, want hoe nuttig ze ook zijn, ik heb ze niet graag in mijn buurt.

 13. werksterwespen?? Dacht dat dat alleen bij bijen zo heette

 14. Ik heb nog bijna geen wespen gezien ! Geen lieve diertjes ! Maar de honingbij is terug nu. Een buur imker heeft 20 van zijn 30 korven door mijtziekte verloren zien gaan ! Tegenwoordig heeft hij Australische bijen gekocht! Ze zien er gans anders uit , maar naarstige werkstertjes. Als hun vleugeltjes versleten zijn gaan ze het nest uit om te sterven en plaats te maken voor nieuwe krachten .

 15. alle insecten zijn nuttig maar ik heb ze niet graag in mijn buurt.

 16. Dag Frank,

  sjaaaa… nu krijg ik inderdaad een andere kijk op de wesp.
  Ik vond ze eigenlijk alleen maar lastig en pijnlijk als ze steken.
  Maar dat ze zomaar het nest uitgeflikkerd worden… dat vind ik geen stijl.
  Dus… voortaan zal ik ze niet meer doodmeppen!!!

  Dat rietje is een goed idee…

  Groet van Marlou

  .

 17. Ik krijg een spontane nachtmerrie al ik aan een wesp van jouw formaat denk die rond mijn bord vliegt. Haha, die kleuren passen er wel bij… Ik zal M. eens adviseren.

 18. Ze doen veel goed werk, toch heb ik ze niet graag in mijn buurt.
  Fijne dag vandaag.

 19. Nuttige beesten, wespen, maar ik hoef ze niet dicht bij me, een wespensteek is niet heel fijn.

Geef een reactie