3D printen – De printkop

bVision Photography

Gisteravond was ik bij mijn vriend Humberto om eens te kijken hoe het met zijn 3D printer was gesteld. Prima dus, alleen de printkop was vervangen en dat had hem doen besluiten om op mijn draaibankje maar een nieuwe te maken. Prima gelukt, en op de onderstaande foto ziet u de onderdelen waar het bij 3D printen werkelijk om gaat. De rode plaat op de onderzijde is de Layer, nog zonder de glasplaat, waarop de 3D print komt te liggen. Het mooi glimmende gedeelte is het pas gedraaide koellichaam waar de koude kunststof draad door wordt aangevoerd, de koeling is nodig om ervoor te zorgen dat de vloeibare ABS kunststof de goede kant uitgaat en niet door de hitte van het vierkante verwarmingsblok wat op het uiteinde zit, naar boven loopt in plaats van door de spuitkop gaat. Op het vierkante verwarmingsblok dat met de bijbehorende schroefdraad op het koellichaam zit, zit de spuitkop waar de vloeibare kunststof uitkomt en op de glasplaat boven de layer terecht komt. In een volgend verhaal beginnen we bij het begin, het maken van de kunststof ABS draad door de (zelfgemaakte) Extruder.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

16 Comments

 1. Poe poe, ver van mijn bed, uh verstand van.. Wat de toekomst al niet brengt he 🙂

 2. Ik zou wel eens iets in 3D geprint willen zien want ik heb er nog geen voorstelling van

 3. Pingback: No TitleImpresoras 3d | Impresoras 3d

 4. Ben benieuwd wat dat 3D printen ons nog zal brengen.
  Ik zit nu nog te wachten op een 3D printer die even een 3D printer kan printen voor me.

 5. erg knap hoor……………..

 6. Pingback: No TitleImpresoras 3d | Impresoras 3d

 7. Die 3d printers gaan ons leven nog aardig beïnvloeden, als ik de media moet geloven. Zelf heb ik er nog niet een gezien.

 8. Ik zag ze van de week bij de wereld draait door 3D ijsjes maken, geweldig toch.

 9. Een leuk stuk techniek, de 3D printer is ook ontsproten uit de fantasie van de mens.
  Hij maakt leuke producten. Hans

 10. Als je er meer over leest heeft dit de toekomst. Vandaag zag ik er ook een staan op de site van Conrad, het is dus al beschikbaar voor een breder publiek. Maar ik wacht nog wel even. 🙂

 11. Toevallig zag ik vandaag een artikel op Zite, over een wat grotere printer die in tijd van een paar uur, nou ja een dag, een compleet huis met zolderverdieping binnenmuren etc. kon printen, zeg maar dat deel wat tot nu met beton gegoten werd. Afwerklaagje erop deuren en kozijnen er in en nog een dak en klaar is Kees.

 12. Het is weer een wonderlijk stuk techniek.

 13. Ik ben zeer onder de indruk. Ik snap er geen snars van, maar besef dat dit een wereldveranderende uitvinding is.

 14. Zo’n printer geven ze ook nog niet weg zag ik. Je kunt nooit genoeg gereedschap hebben vind ik.

 15. Knap hoor, als je dat zelf allemaal kan maken..!!
  Fijn weekend Sjoerd.

Geef een reactie