Polare

bVision Photography

De mooiste boekhandel van Nederland is dicht. Gisteren stonden we helemaal voor niets voor de gesloten deuren van de Polare vestiging in Maastricht. Deze boekhandel in de voormalige Dominicanen Kerk in Maastricht is een van de mooiste boekhandels van de wereld volgen the Guardian en dreigt aan misinvesteringen ten onder te gaan, grote namen, destijds verenigd in Selexys, gaan ten onder. Natuurlijk is er een verschil met een on-line boekhandel als Bol. Maar als ik kijk hoeveel klanten daar naar binnen liepen kan ik me niet voorstellen dat het bedrijf niet lonend is. Natuurlijk geldt dat niet voor iedere vestiging. Zo leek mij de verplaatsing destijds van van Piere in Eindhoven lichtelijk overdreven. Maar deze boekhandel in de volledig gerestaureerde 800 jaar oude kerk is een juweeltje. Ik hoop dat deze winkel behouden blijft… Voorlopig is dit in ieder geval naast de mooiste, ook de minst toegankelijke boekhandel van de wereld.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

19 Comments

 1. Ze zeggen dat het om strategische redenen is dat de boekhandels even dicht zijn, ik houd mijn hart vast.

 2. verdorie zeg, dat wist ik niet. Vind ik erg, ik kan niet in Maastricht komen zonder ook even de sfeer daar op te snuiven. Hoop echt dat het nog terug open gaan. Zo iets zou moeten beschermd worden, blijven bestaan.

 3. Ik denk dat uiteindelijk alleen de bibliotheken zullen overleven.
  En dat boekhandels naast tijdschriften en kranten ook andere producten gaan aanbieden.

 4. Een mooie toegangsdeur, lijkt op je balkon.
  Denk dat er minder mensen gedrukte boeken lezen en meer richting digitaal zij gegaan. Hans

 5. Verdomme , ge meent da niet Sjoerd en we zijn er nog geweest ! Verdomme neen toch !

 6. Jammer dat die dicht is ik ben er elke keer als in Maastricht was even binnen gelopen, al was het alleen maar voor de rust van die oude kerk.

 7. Het probleem met deze andere Polare – winkels is dat de echte boekverkopers, degenen die van de hoed en de rand van elk boek wisten, weggesaneerd zijn door de investeerders. Want te duur, weet je wel. Blijkt nu maar eens te meer hoezeer goedkoop duurkoop wordt. Omdat hierdoor deze boekenwinkels ten onder zullen gaan. Dood – en doodzonde!

 8. Dat zou zeker zonde zijn, er gaat toch al zoveel moois verloren.

 9. Deze boekhandel ken ik alleen van foto’s, maar de teloorgang van deze keten is wel een groot verlies.

 10. Ik heb er over gehoord en gelezen, maar er nog nooit geweest.

 11. Druk ja. Ik heb ze wel in de rij zien staan voor deze Polare-vestiging in de Dominicanen kerk. Hele busladingen, Japanners en Amerikanen en zo. Die kwamen natuurlijk niet voor de boeken maar voor de kerk. Omdat deze winkel in gidsjes staat.
  Hier in Groningen was meteen de eerste dag dat de winkel gesloten was de stoep voor de deur opengebroken voor werkzaamheden. Bizar toeval denk ik.

 12. Volgens mij is het in Zwolle, daar hebben ze er ook één in een kerk. Blijft een mooi gezicht. Ik vind die twee wel bij elkaar passen.

  Love AS Always
  Di mario

 13. Ach Sjoerd, ja… ik had het nieuws al gehoord.
  Wat ontzettend jammer.
  Zo’n mooie winkel.
  Ik ben er een aantal keren geweest!!
  Een heerlijke lokatie en een lekker kopje koffie helemaal achterin in de koffie-shop…
  Erg vind ik het.
  En ik snap het niet, want het was er altijd bere-druk!!

  Teleurgesteld!!
  Marlou

  .

 14. Wat jammer zeg, hopelijk komt het nog goed.

 15. Volgens mij was dit uitgebreid in het nieuws. Tja, misinvesteringen… Toch wel een grote boosdoener de laatste 20 jaar.

 16. Als Polare dicht blijft, ga ik dat heel erg jammer vinden. Manlief en ik mogen graag uren in die winkels doorbrengen…

 17. Deze boekhandel ken ik niet, dus Polare zegt me weinig. Wel loop ik vaak binnen in (volgens mij) één van de mooiste boekhandels in Nederland ‘De Drukkerij’ in Middelburg. Zoek maar eens op met Google. Daar is naast boekhandel ook vaak life muziek te horen, ik kan daar uren doorbrengen.
  Maar ik hoop voor jou dat er een doorstart van Polare zal komen, want boeken moeten blijven.
  Fijne donderdag gewenst.

 18. Ja, hopelijk vinden ze nog geldschieters voor een doorstart…!!
  Mooie donderdag.

 19. Ik vond de oude lokatie van Van Piere fijner en gezelliger. De nieuwe ligt ook wat uit de loop voor mij. Maar als deze verdwijnt

Geef een reactie