Liefdezusters van het Kostbaar Bloed (4)

bVision Photography

We gaan nog even verder in het voormalige klooster van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed in Koningsbosch. In een apart gedeelte van het klooster zijn de wasplaatsen. Zie ook:

bVision Photography

Niet zoals bij ons veelal gebruikelijk in de ochtend even snel onder de douche en dan naar het werk. Nope. Niet zoals mijnwerkers in de badgebouwen allemaal gezamenlijk in een grote doucheruimte stonden en elkaar de rug wasten (poekelen in goed Limburgs)

bVision Photography

Met z’n allen naar de wasruimten en wassen met waarschijnlijk alleen een washandje was in het klooster schijnbaar normaal. Ik heb wel enige douches en een verdwaald bad gevonden, maar als daar iedereen onder had gemoeten was dat een wekelijkse planning geworden. Sober, ja, maar in ieder geval niet kleurloos.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

18 Comments

 1. Goh ja dit is echt wel sober, boeiend logje !

 2. Massa poetsen , niets voor mij. Ben graag prive.

 3. Echt geweldig om hier rond te kunnen lopen

 4. Het is toch het sobere leven wat men wilde lijden in het klooster.
  Er zijn wel eens momenten dat ik denk lijkt me wel erg rustig, geen gestress van nieuwe technieken en 1 keer per jaar in bad. Hans

 5. Nou, ze waren in elk geval wel schoon en netjes! Net een camping he, je redt je er wel eventjes mee. Het mocht ook geen luxe oord zijn natuurlijk.

 6. tja van comfort moesten ze blijkbaar niet weten

 7. Ziet er niet verkeerd uit. Maar persoonlijk heb ik toch liever wat warm water wat vanaf mijn hoofd naar beneden glijdt.

  Love As always
  Di Mario

 8. Brrr, je zal er maar naar toegaan voor je roeping! (?)

 9. bijzonder eigenlijk, vanaf buiten kijk je heel anders. Dan heb je nog een soort droom, hoe het er binnen uit ziet.. Nahh toch een beetje jammer haha – ongezellig 🙂 Maar zie wel overeenkomsten met een oud Ziekenhuis hier in de buurt. Ook zo ingericht. Wat hebben we het toch goed thuis he! 🙂

 10. Bij ons op het dorp was een badhuis, voor de grote schoonmaak, maar hoe vaak, ik weet het niet. Dat iedere dag douchen, na het sporten douchen, dat is toch echt van de laatste 40 jaar, daarvoor had men vaak geen douche of bad, en als iedereen stinkt, ach, dat went!

 11. We kijken er nu raar tegen het wassen met het washandje, maar de douchebeurten zijn er ook nog niet zolang.
  In de eerste jaren van mijn leven was het tweemaal in de week in de teiltje, in de keuken.

 12. Annette Barendregt

  Ze zijn wel aan de ruime kant. Moesten mensen daar met bed en al in? Leuk om te zien.

 13. vroeger was het bij iedereen veel soberder en met zoveel mensen samenleven is ook niet meer van deze tijd.

 14. En gezellig samen zingen tijdens het wassen natuurlijk 😀

 15. Mooi die rode gordijnen op de tweede foto.

 16. Goede morgen Sjoerd, ach in die tijd gingen de mensen thuis ook niet elke dag in de tobbe of onder de douche. Dus schoon zullen ze wel zijn geworden. Maar ieder zijn eigen plekje was al heel wat lijkt me. Nonnen moesten natuurlijk wel heel kuis zijn, dus zoals de mijnwerkers elkaars rug schrobben, zal wel niet gemogen hebben.

  Ik wens je een fijne donderdag toe.

 17. Mijn eerste gedachte bij Zusters is (gelofte)armoede, maar als ze dit allemaal moeten stoken….ik vindt het ook maar een raar systeem. En 1 waslapje om te wassen is eigenlijk genoeg als je je van boven naar onder wast, dat wordt niet alleen daar zo gezien maar ook in vele rust en ziekenhuizen. Thuis doe je dat natuurlijk zoals je zelf wil

 18. Vaak onder de douche was er toen niet bij denk ik.
  De zusters of bewoners van het internaat moesten genoegen nemen met de wastafel op de cambrettes, slaapkamer, of beter gezegd cel zoals ze genoemd werden.
  Daar stond enkel een bed, klein kastje, stoel, een kruisbeeld en een paar haken aan het houten schot voor de kleding.
  Maar toch al een verbetering na de grote slaapzalen, waar bed aan bed stond.
  Het gordijn gaf al de nodige privacy.

  Fijne dag vandaag.

Geef een reactie