Ihotel – door Frank

Het gaat niet zo best met de bijen en hommels. Bij de imkers sterven hele bijenvolken uit en men weet nog niet precies waarom. Men geeft o.a. landbouwvergif en zo de schuld, en wellicht dat dit ook mogelijk is, maar bij een van mijn collega’s hebben ze een aantal fruitboomgaarden in de familie, en juist die fruitbloesems hebben de hulp van de bijen en de hommels nodig om er weer fruit zoals kersen, appels en peren van te kunnen maken. Mijn collega vertelde me dat ze juist met biologische middelen ongedierte en schimmels bestrijden. Niettemin om de bloemetjes en de bijtjes een beetje te helpen heb ik bij een Intratuin een mooi Insectenhotel aangeschaft, om het modern te benoemen een Ihotel (klikken voor DHZ voorbeelden). De bedoeling van dit Ihotel is om allerlei nuttige insecten een onderkomen te bieden, hoe eng sommige ook zijn. Het is volpension, want ontbijt, lunch en diner kunnen ze bij mij en mijn buren zo uit de tuin halen. De mieren zijn voortaan bij mij als keukenpersoneel in dienst en zorgen voor voldoende aanbod van bladluis, Voor de bloemen, voor de vlinders, hommels en bijtjes, daar zorg ik voor. De eerste gasten zitten bij mij al in de muur in oude boorgaten, ik nodig ze hierbij uit om in een van de lege kamers hun intrek te nemen. Ze zijn van harte welkom.

Het IHotel:Deze gasten worden verwacht:Ze nemen hun intrek in de voor hen aangewezen kamers:

 

 

 

17 Comments

 1. Ja, waar de mens opmerkt dat er hulp nodig is gaan ze dat doen ook! Leuk toch he, eigenlijk. Ik hoef dat niet op mijn balkon overigens.

 2. Ze zijn nuttig, maar niet in mijn huis.

 3. op een wandeling zag ik ook zo’n hotel, alleen alles was leeg , geen insecten of andere beestjes te bespeuren

 4. Ik heb er zelf een in elkaar geflanst, zitten wel een paar gaatjes dicht.
  Ik wit niet dat vlinder overwinteren, maar in een kerktoren kun je ze vinden. Hans

  ot, nee het overkomt erg veel mensen dat apparatuur voortijdig de geest geeft.

 5. Leuk idee, kan ik wel eens gaan bouwen met mijn kleinzoon. Bedankt voor de tip!

 6. Twaalf jaar geleden kwam ik voor het eerst bij nieuw gemaakte vrienden. Zij hadden een IHotel. Ik had er toen nog nooit van gehoord. Nu is het helemaal hot.

 7. Ik heb een wat kleinere al rondhangen,maar een echt grote is in de maak.

 8. Prachtig! Wij hebben precies zo’n hotelletje aan de muur hangen, en daar is vorig jaar al goed gebruik van gemaakt.

 9. Mooi initiatief, maar hier zijn ze allergisch voor insectenbeten, dan zit ik na iedere bijensteek op de eerste hulp in het ziekenhuis, zo’n hotel gaat hier dus niet komen.

 10. Ik hoop dat je hotel altijd vol zit en dat de kamers tekort komen. Misschien kun je dan volgende keer wel uitbreiden.

  Love As Always
  Di Mario

 11. Iets anders dan een Bed & Breakfast………… hoop voor je een volle bak.

 12. toch ban ik ze liever uit mijn tuintje

 13. Leuk hoor. Het zal vast niet lang duren eer de eerste ewoners hun intrek nemen.

 14. Goede morgen, deze hotels ken ik, jaren geleden waren ze al te koop bij Terra Maris in Oostkapelle/Domburg Het museum naast het kasteel Westhove. Heel leuk om dat soort dingen te promoten, alleen hebben de hommels hier hun onderdak gezocht in de spouwmuur, nu van mij mogen ze daar rustig wonen, ik heb er geen last van.
  Fijne woensdag gewenst.

 15. Van harrte bedankt Frank ! Iedereen begint te beseffen hoe belangrijk het is .

 16. je ziet die huisjes al een tijdje overal opduiken, ik vindt het een goed iniatief, want ik wist niet dat de bijen aan het uitsterven waren…

 17. Mooi hotel…!!
  Ik hoop dat je de hele lente en zomer overvol zal zijn.
  Fijne dag vandaag.

Geef een reactie