Spanning voor hennep in Winschoten

Trafohuisjes bVision.nl

December
Het trafohuisje, of beter wellicht transformatorgebouw van deze week, komt uit het Groningse Winschoten. De foto’s hiervan zijn genomen door Renesmurf. en een uitvoerig verhaal hierover vindt je dan ook op zijn site. Oorspronkelijk is het gebouwd in 1917, maar werd enkele jaren later in 1926 uitgebouwd tot zijn huidige vorm. Kenmerkend voor dit gebouw is de stijl waarin het is opgetrokken, de Amsterdamse school. Het lijkt meer op een verstevigt fort. Jammer is dat ook hier uit veiligheidsredenen later de ramen zijn dichtgemetseld.

Trafohuisjes bVision.nl

Aan de rechterzijde ligt op het Burg. Schönfeldplein Hotel de Nederlanden, een legendarische ontmoetingsplek voor de strokartonindustrie van Winschoten. Helaas een vergeten beetje geschiedenis van deze provincie. De vergadering in 1968 over de liquidatie van Strokartonfabriek Reiderland vond plaats in de benedenzaal van het hotel. Einde oefening, einde fabriek en een grote werkeloosheid waren het gevolg.

Trafohuisjes bVision.nl

Geheel links vind je het Voormalig politiebureau van Winschoten. Gebouwd in 1931 en in gebruik geweest tot in de negentiger jaren. Er heeft nog een accountantsbureau in gezeten en nadien de Verenigde Communistische Partij (VCP), gekscherend toen het politbureau genoemd . Momenteel staat het pand leeg en is nu ten prooi gevallen aan henneptelers. Makkelijk toch, stroom dichtbij…

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

17 Comments

 1. Off topic, dat meen je niet dat er bij jullie niets gevallen is. Ik zag onder andere beelden uit Roermond en hoorde over zware sneeuw in het zuiden en dacht nou Sjoerd heeft dit jaar eindelijk ook weer eens sneeuw.

 2. De derde foto is overigens vanaf mijn balkon gemaakt.
  En de plantage is toen eens opgerold ja, en nu is het leeg maar wordt wel gebruikt voor opslag van het één of ander.

 3. Wauw, wat een prachtig gebouwtje..! Gelukkig dat de Gemeente er zuinig op is.
  Wel jammer dat de naam van de architect niet genoemd wordt op rijksmonumenten.nl, ze zouden die toch niet in de loop van de jaren vergeten zijn..

 4. Doet me inderdaad aan een versterkte burcht denken.

 5. Daar herken je zeker de Amsterdamse school in, ramen kunnen tegenwoordig niet meer.
  En dan te denken dat de meeste grondkabels ook uit dezelfde periode zijn. Hans

 6. dat is wel een groot spanningshuisje

 7. Apart metselwerk heeft dit huisje wel.
  Mooi om te zien.

 8. Mooi gebouw, maar dit is in feite geen trafohuisje meer. Dit fraaie gebouw hoort in de buitencategorie de mooiste en grootste transformatorgebouwen die ons lang telt.

 9. Mooie foto’s zeg. Dat met die rondjes erin.

  Love As Always
  Di mario

 10. Mooi huisje met weer van dat prachtige metselwerk zoals ik dat wel vaker op de foto’s van Rene zie.

 11. Hele fraaie foto’s van René, leuk huisje ook en een leegstaand pand en een trafohuisje ernaast lijkt mij de natte droom van iedere hennepteler! Jammer dat oom agent zoiets niet kan waarderen.

 12. Erg leuk die ronde pilaartjes die er in verwerkt zijn.

 13. Hennep geeft spanning op veel gebieden

 14. apat=apart natuurlijk, ik moet de boel eens beter nakijken als ik wat getikt heb.

 15. Goede morgen, weer een heel apat huisje. In Winschoten ben ik nog nooit geweest, ik zal er waarschijnlijk ook nooit terecht gaan komen.
  Voor vandaag een fijne zondag gewenst.

 16. Een mooi huisje…!!
  Henneptelers, ja die gaan hun gang wel, als ze de gelegenheid krijgen.

 17. Dit is echt weer een heel mooi huisje. Ik neem aan dat je klachten over geen sneeuw sinds vandaag verleden tijd zijn als ik het nieuws zag.

Geef een reactie