Spanning aan de Hooidammen

Trafohuisjes bVision.nl

januariOndanks dat Jan K. (afanja) aan het begin van de week geveld was door de griep, stuurde hij me toch nog de onderstaande foto’s met “zijn” verhaal er bij:
Op één van de twee mooie dagen die we hier in het noorden dit jaar hebben gehad, heb ik even een ritje naar de Hooidammen gemaakt. Deze weg vormt de zuidelijke grens van het natuurgebied de Jan Durkspolder. Deze polder maakt op zijn beurt onderdeel uit van het Nationaal Park de Alde Feanen (de Oude Venen) de rondom de watersportplaats Earnewâld(Eernewoude).

Trafohuisjes bVision.nl

Doel van dit tripje was om even een paar plaatjes te schieten van een nieuw verkeersbord, dat de voorgaande dag langs de weg was geplaatst. Het betreft hier een bord met de tekening van een otter met daarbij de tekst “overstekende otter”, omdat er langs deze weg een door otters zelf gecreëerde oversteekplaats was ontdekt. (rechts te zien op de eerste foto)

Trafohuisjes bVision.nl

Terwijl ik wat foto’s van het verkeersbord maakte, kon ik niet om het transformatorhuisje aan de overkant van de weg heen. Dit eenvoudige trafohuisje staat helemaal alleen aan de rand van het natuurgebied.

Trafohuisjes bVision.nl

Nu heeft Jan bijna het hele verhaal verteld, en had hier nog veel meer bij willen schrijven en ik heb wel een vermoeden waarover. Daarom heb ik een foto weggelaten. Ik dacht namelijk dat ik alles op het internet kon vinden, maar dat viel tegen, Headammen, Oudega, trafo, het leverde niets op. En vertellen dat het trafohuisje gebouwd is door het Provinciaal Energie Bedrijf in Friesland ziet iedereen die op de deur kijkt. Maar toch trekt dit dan voor mij de aandacht, waar moet ik dit plaatsen. Het hele verhaal gaat eigenlijk over Drachten. Het centrum van de gemeente Smallingerland, waarvan ook Oudega, waar deze straat ligt, deel uit maakt. En inderdaad, het lijkt een beetje afgelegen voor wie in een stedelijk gebied woont. Maar ik vind het mooi, heel mooi, en zelfs dit trafohuisje in alle eenzaamheid, versterkt alleen maar de grootsheid en pracht van dit gebied waar Jan regelmatig rondstruint en foto’s maakt…

Trafohuisjes bVision.nl

Ik vind het heerlijk dat de lezers van mijn blog mij regelmatig trakteren met foto’s van trafohuisjes. Ik dank ook iedereen die ze me toestuurt, ik spaar ze echt allemaal, dus als je er ene ziet, schroom niet en maak wat foto’s. Ikzelf kan niet het hele land af gaan zoeken om mijn verzameling te completeren.

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

18 Comments

 1. Fijne maandag gewenst Sjoerd, hier nog steeds een grieperig hoofd.

 2. je vindt alles hé, volgens mij blijf je ervoor gaan

 3. off topic, ik zal proberen je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de jazzweek 🙂 maar kan ook niet overal; bij zijn ivm andere verplichtingen 🙁

 4. ja, die staat daar in alle eenzaamheid, alle stormen en hete dagen te doorstaan. En toch zo klein want meer is niet nodig.

 5. Het is een eenzaam trafohuisje, maar het zal wel de koppeling naar het dichtstbijzijnde dorp zijn.
  een leuke omschrijving waarom het is vastgelegd. Hans

 6. Ik denk dat ik je nauwelijks van dienst kan zijn omdat ik in hetzelfde gebied als jij woont. Met welk trafohuisje zou ki jou dus nog kunnen verrassen?

 7. Je vraagt je af wat dat huisje daar doet ?
  Je zou denken dat er geen mens daar komt, maar als er toch waarschuwingsborden voor de otter gezet moet worden ……

 8. Een erg fraai huisje en ook erg leuk dat bord over die otter! Er was er laatst helaas weer een plat gereden, je zou bijna een tunnel voor ze aanleggen!

 9. Voor mij is het inderdaad een veraf gelegen gebied waar dit huisje gelegen is.
  Het wordt tijd dat ik weer enkele foto’s neem van trafohuisjes hier in de buurt.

 10. Wat een leuk LS huisje met die twee raampjes boven de deuren!

 11. Dit huisje is heel erg leuk en zoals Ria ook schrijft past het helemaal in de omgeving. Leuk die otters. En nu maar hopen dat mensen hun snelheid matigen.

 12. Het past prachtig in de omgeving en tamelijk hoog lijkt het net een soort uitkijkpost. Ik ben benieuwd welke foto je hebt weggelaten. Krijgen we dat nog te zien en te horen?

 13. En zo vinden zelfs die eenzame huisjes de weg naar jou

 14. Goede morgen Sjoerd, van een eindje zou je denken dat het een gewoon huis is dat daar in de verte staat. Weer eens een ander model dan de meeste trafohuisjes.
  Ik wens je een fijne zondag toe.

 15. Als hij daar zo staat, dan moet je hem wel op de foto zetten. Hij heeft in ieder geval genoeg ruimte om zich heen.

  Love As Always
  Di Mario

 16. zo in de polder staat het huisje best mooi

 17. Mooi huisje in het wijdse Friese land.
  Fijne zondag Sjoerd.

 18. Het is ook echt leuk al die trafohuisjes en hun verhaal erbij. Ik denk dat je ondertussen de grootste verzameling trafohuisjes hebt die er bestaat. Ik kijk er in elk geval elke week weer naar uit.

Geef een reactie