Super…. of een fabel (1)

Day Of MonthSoms hoor je wel eens van die zaken die het leven interessant moeten maken. Reclames waar iedereen beter van wordt, behalve jouw beurs. Er is niemand die het tegendeel bewijst, maar het verkoopt. Zoals bijvoorbeeld de rechtsdraaiende yoghurt. Nu weet iedereen dat yoghurt niet draait maar het gaat om een molecuul in de yoghurt, het rechtsdraaiend melkzuur (een hydroxycarbonzuur). Melkzuur is een organische verbinding met als formule C3H6O3. Melkzuur is een stof die onder andere bij verschillende biologische processen vrijkomt. Melkzuur heeft ook een E-nummer E270. Melkzuur bestaat meestal uit een mengsel van links en rechtsdraaiend melkzuur, maar is in het nieuws gekomen doordat er reclame gemaakt werd voor rechtsdraaiend melkzuur, zonder erbij te vermelden dat ook linksdraaiend melkzuur een natuurproduct is met dezelfde samenstelling. Als het lichaam zelf bij grote spierbelasting melkzuur aanmaakt is dit linksdraaiend melkzuur, en juist, dan verzuur je en worden spieren dik en stijf. Het verschil in het lichaam is dat rechtsdraaiend melkzuur wat sneller wordt opgenomen dan linksdraaiend melkzuur. Maar in de darmen maakt dat weinig uit. De bacteriën die van melk yoghurt maken, maken beide aan, zowel links- alsook rechtsdraaiend melkzuur. Rechtsdraaiend melkzuur is niet gezonder dan linksdraaiend melkzuur. Doordat zure melkproducten melkzuur bacteriën bevatten hebben ze een gunstige invloed op onze darmwerking en gezondheid, het gaat niet om het melkzuur, maar om de bacteriën… Drink yoghurt of karnemelk, dat is gezond, de rest is bijzaak…
Postscriptum
Hier komt de ware chemicaliënmixer weer even bovendrijven, ik heb tenslotte niet voor niets jarenlang als chef in een laboratorium gewerkt. Het verhaal hier gaat over yoghurt, Yakult en Actimel vallen hierbuiten, dat is een verhaal apart.

click to see the picture big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

19 Comments

 1. Ik heb die draaiende youghurts ook altijd onzin gevonden. Er is wel verschil tussen bijvoorbeeld boerenyoghurt en die waterige magere yoghurt. Ik wil gewone yoghurt en dan eet ik wel een hap minder als het dan zo nodig mager moet zijn.

 2. je weet ondertussen wat ik van reclamepanelen vind.
  Verder laat ik me ook nooit iets aanprijzen via reclame.
  Ik eet en doe wat ik zelf lekker vind.

 3. Ja, het duizelt me voor de ogen.
  Ik volg het wel, als ware het een tv programma, maar op het eind raak ik het spoor bijster. Dat er iets niet in de haak is komt over.

 4. Rechtsdraaiende yoghurt, pffffff ik krijg er het zuur van … en blijf gewoon lekker karnemelk drinken zoals altijd 😉

 5. Knappe uitleg! Nu weet ik eindelijk hoe het zit. Ik eet heel graag yoghurt en morgen ook rustig weer. Ik kijk ook uit naar verhaal, vervolg 2.

 6. Ik eet gewoon lekker de yoghurt en over de rest maak ik me niet druk…!

 7. Ik lees aan je verhaal dat je weet waar je het over hebt, dat is niet bij alle reclame het geval.
  Men gebruikt graag een kreet die er in gaat als koek. Hans

 8. Ik eet zo nu en dan eens yoghurt maar heb er nooit bij stil gestaan dat die rechts of links gedraaid kan zijn

 9. Annette Barendregt

  Ik heb voedselallergie en van de ene yoghurt heb ik wel last en van de andere niet. Nou doen ze in yoghurt heel vaak die Bifidus bacterie. Zou het daaraan kunnen liggen? Ik weet niet meer wat ik moet nemen.

 10. Yoghurt eet ik niet. Magere kwark dan weer wel in overvloed. En ik leef nog.

 11. Of het nu links- of rechtsdraaiend is, ik heb helemaal niks met yoghurt.

 12. ha die Sjoerd!

  Ik ben toevallig gek op yoghurt!
  Koop altijd dezelfde: een emmertje Turkse yoghurt.
  En of het links- of rechtsdraaiend is maakt me niks uit.
  Nu lees ik bij jou dat het inderdaad niks uitmaakt…

  Zie je wel: es macht kein flaus aus!

  groetjes, Marlou

  .

 13. Ik laat me weinig door verkooppraatjes en reclame leiden

 14. Ik eet nooit yoghurt, het is zuur slijmerig en vies, bleh. Volgens mij is er ook niets gezonds aan 😉

 15. En ik die yoghurt maar elke keer terugbrengen naar de supermarkt als een product wat niet goed is. Hij draaide niet, wel heb ik een keer als test het laten staan totdat het ging draaien, maar toen liep het weer weg.

  Love As Always
  Di Mario

 16. rade=rode natuurlijk.

 17. Goede morgen Sjoerd, ik heb me eigenlijk nooit verdiept in die draaiende yoghurt. Net als vroeger die tandpasta met bromochlorofeen in de rade strepen. Volgens mij bestaat dat helemaal niet. Maar ik hou wel van yoghurt en in de zomer vind ik karnemelk ook wel lekker.
  Verder hoeven melkproducten niet van mij. Mijn oude tante zei altijd : “Melk is voor muttens” Hopelijk vertel je het verhaal van de actimel en de yakult ook nog een keer.
  Fijne dinsdag gewenst.

 18. ik ben onder de indruk van jou,
  maar mezelf vindt ik nu maar heel lomp

 19. ben eigenlijk ook wel benieuwd naar het verhaal van yakult en actimel, ik heb ooit yakult geprobeerd maar kreeg er volgens mij darmklachten van:-)

Geef een reactie