Mijn bijtjes – door Frank

Vorig jaar hadden metselbijtjes een aantal eitjes gelegd in mijn insectenhotel. Deze eitjes zijn uitgekomen, de larfjes zijn afgelopen zomer gegroeid en hebben de winter als pop doorgebracht. Bij de eerste warme dagen zijn de nieuwe bijtjes, een paar weken geleden, allemaal uit gevlogen. Inmiddels is het opnieuw druk bij de ingang, diverse bijtjes hebben inmiddels hun eitjes weer gelegd en het holletje weer dicht gesmeerd. Deze week stond ik te kijken, en op het juiste moment met mijn Iphone te filmen, toen een van de bijen haar kraamkamertje klaar had, en zich omdraaide om er weer een eitje in te leggen. Daarmee is weer gezorgd voor de kroost van volgend jaar. Een druppeltje op de gloeiende plaat, maar het draagt bij aan het voortbestaan van de bijen.

17 Comments

 1. Ja, dat is toch erg wonderlijk allemaal, die natuur! Ik hoef die diertjes niet in mijn buurt, maar zo van een veilige afstand is het zeer boeiend.

 2. Geweldig mooi om te zien! Je ziet die hotelletjes steeds vaker 🙂
  Nou vind ik bijtjes wel leuk, anders wordt het als er een heel nest muggen of andere irritante insecten in gaan zitten 🙁

 3. Ik heb die van mij ver weg van het huis staan. De katten mochten een al te ijverig zijn en er een paar vangen…

 4. Dit vind ik zo mooi om te zien! Ik ben blij dat er nog mensen zijn die graag iets (terug) doen voor de natuur. Iets kleins kan iets groots betekenen. Wij hebben een insecten/bijentoren gekocht. En we hebben voornamelijk vlinder- en bijenaantrekkende bloemen en planten in de tuin.
  Leuk filmpje: kort maar krachtig 🙂

 5. Het is erg leuk om te zien, maar ook heel nuttig zoals je al schrijft.
  Bijen moeten we zuinig op zijn. Hans

 6. Mooi, Frank! Ook hier zijn de bijtjes intussen uitgevlogen en met het mooie weer van de afgelopen werd het hotel weer verkend voor hernieuwde bewoning. Elk nieuw bijtje is er weer eentje waar we blij mee moeten zijn. En het gezoem en de aanblik van de bijen geven het terras ook nog weer wat extra sfeer. Kortom: wij spreken hier van een win-win situatie. 🙂

 7. Wat een ontzettend leuk idee, zo’n bijenhotel! Een zwaar onderschat beestje. Zonder bijen zou het leven op aarde er heel anders uitzien. En wat een mazzel dat je zo’n intiem moment kon filmen! Ik heb genoten, Frank!

 8. Ze moeten zeker blijven, maar ik ga ze niet kweken

 9. De bijtjes kunnen alle hulp gebruiken.
  En ook vele andere beestjes….

 10. Wat leuk. Het is zeker waar dat alle kleine beetjes helpen 🙂

 11. Prachtig Frank…

  en ik ben het niet met je naamgenoot eens: bijen horen overal…
  Zonder bijen geen mensheid!

  Ik heb een appelboom in de tuin: zonder bijen geen appels…

  Dus… ik heb ook een bijenhotel.
  Blij voor de bij!!

  Bravo…
  Marlou

  .

 12. Ook een druppel helpt, zo moet je maar denken…

  Love As Always
  Di Mario

 13. als je dat ziet wordt je blij met zo’n hotel, en je filmpje is natuurlijk prachtig

 14. Goede morgen, leuk Frank dat je hotel zo goed gebruikt wordt, want insecten kunnen we niet missen, zeker de bijtjes niet. Fijne woensdag gewenst.

 15. Alle kleine beetjes helpen, maar toch wil ik ze niet graag op mijn balkonnetje…!

 16. Lijkt mij behalve nuttig ook echt mooi zo’n insecten hotel zag er een staan bij de action en wilde hem kopen. Alleen op een balkon niet echt handig denk ik 🙂

 17. Hier zijn we juist actief met het bestrijden van beestjes, die horen in het weiland of in het bos, maar niet in en om de huizen. Of wel?

Geef een reactie