Restauratie – door Frank

De laatste tijd kleur ik als hobby oude zwart-wit foto’s. Vooral met mijn oude familiefoto’s heb ik zo veel plezier. Als ik zo’n foto klaar hebt dan wil ik dat ook graag laten zien, trots op het resultaat. Zo liet ik die foto’s onlangs zien aan vrienden van ons, en kreeg prompt de vraag of ik ook een oude kinderfoto van haar kon inkleuren. Na dit bevestigd te hebben kreeg ik pas geleden de foto aan geleverd. Helaas was hij niet alleen oud, en daardoor verkleurd, maar er zaten ook enkele beschadigingen en kreuken in. De foto werd door mij gescand, in hoge resolutie en ik ging heel vlijtig met mijn vertrouwde Gimp aan de slag. Maar ik kon op een of andere manier toch niet tot het gewenste resultaat komen. Daarom toch maar weer eens een dertig dagen testversie van Photoshop CC gedownload. En ja ineens gaat het dan allemaal een stuk gemakkelijker. Nou ja Gimp is gratis en Photoshop gaat me dadelijk 12 euro per maand kosten, want ik ga het abonnement toch maar nemen, het werkt toch echt een stuk prettiger. Maar daar komt wel bij dat ik geen Lightroom en Photoshop Elements meer hoef te kopen want Lightroom zit er bij, en Elements is dan overbodig. De foto werd dus gescand, in een heel groot formaat, gerestaureerd, in het oorspronkelijk zwart-wit omgezet, ook heel mooi overigens, en vervolgens gekleurd. De kleuren heb ik zelf uit gezocht, die zijn met de tijd vergeten. Wel vind ik dat het kindje op de foto beter staat met een roze jurkje dan blauw, want dat is het leuke je kunt alles proberen.

raw gerestaureerd
zwart-wit ingekleurd

21 Comments

 1. Het ziet er uit alsof het echt een kleurenfoto is, erg knap!

 2. Ja van mij ook complimenten hoor, het ziet er prachtig uit zo.

 3. Ja, dat is mooi geworden, lekker subtiel kleurgebruik, lijkt het net echt!

 4. Knappe restauratie.
  Foto’s inkleuren, mijn vrouwen is er ook uren zoet mee geweest.
  Ze heeft nu wel een mooi ingekleurd album.

 5. Geweldig gedaan Frank!

 6. Een prachtig resultaat Frank, zo worden de foto’s weer mooi. Hans

 7. Wow, ik ben onder de indruk! Dat je het portretje hebt “gerestaureerd” vind ik al een voltreffer maar dat je het dan ook nog zo kunstig inkleurt…Je bent een vakman!
  Mijn complimenten, Frank.
  Lieve groet

 8. Wauw, prachtig hoor Frank, dat je dat geduld alleen al hebt, ik ben er ook weleens mee in zee gegaan, dan met Paint Shop Pro, kan ook natuurlijk, maar echt hoor, pffffff ik weet hoeveel werk dit is, echt geweldig!

  X

 9. Alleen met zo’n keurig in zwartwit gerestaureerde foto zou ik blij zijn. De kleuren zijn uiteindelijk het spreekwoordelijke toefje slagroom op het gebakje. 🙂

 10. Daar gaat volgens mij aardig wat tijd in zitten. Dat zal mij niet zo goed lukken denk ik met mijn kleurenblindheid.

  Love As Always
  Di Mario

 11. Oh sorry, ik zie nu pas dat jij dit logje hebt gedaan, Frank. Misschien ben jij nog lang niet aan pensioen toe 🙂

 12. Ach, dit is leuk gedaan, zeg! Fantastisch resultaat. Daar zou je je werk van kunnen maken als je straks gepensioneerd bent. Mensen hun ouwe foto’s oppimpen, bedoel ik. Ik denk dat daar zeker een markt voor is.

 13. Ja, ik vind Photoshop ook echt veel lekkerder werken. Mooi gedaan!

 14. Ti-Ta-Tovenaar!
  Prachtig!!

 15. ik heb al een heel tijdje fotoshop cc, maar ik betaal er niets voor en als ik ergens anders ben, zonder mijn pc, gebruik ik deze, maar die is natuurlijk niet zo handig :
  http://apps.pixlr.com/editor/

 16. Ik had ze al eerder gezien, maar vind het resultaat echt super.

 17. Goede morgen Frank, zo laat je zien wat er allemaal mogelijk is met een oude foto. Mooi resultaat zo.
  Fijne woensdag gewenst.

 18. Goed gelukt, mijn complimenten…!!
  Zo is een oude foto toch weer als nieuw.

 19. Ik heb geen bewerkingsprogramma’s kan aleen een beetje contrast en kleur aanpassen. Toch maar eens na gaan denken over een echt programma want dit is toch wel erg mooi.

Geef een reactie