Ik ezel – door Frank (van IkFotograag.nl)

Ik ezel – door Frank (van IkFotograag.nl)

“Ik ezel” is een uitdrukking van een van onze Belgische collega’s, die hij over zich zelf roept, wanneer hij iets doms heeft gedaan. Afgelopen zaterdag was ik die ezel. Het is mooi weer en je wil gaan wandelen, je wil tijdens de wandeling foto’s maken, je hebt een mooie camera, je hebt meer dan voldoende accu’s voor de camera, waar kan dat nou mis gaan?  “Ik ezel”, ik heb de accu’s niet opgeladen, alle drie leeg. Dom dus.

De wandeling is toch door gegaan, en om toch wat foto’s te kunnen maken onderweg, heb ik de “drie komma twee megapixelcamera” in mijn HTC telefoon maar eens uitgeprobeerd. Waarom niet, overal waar je komt zie je mensen dat ding omhoog houden en er foto’s of filmpjes mee maken. Maar ik snap er niks van, hoe de mensen dat doen, op dat lcd-schermpje zie je in fel zonlicht geen fluit. Trouwens, veel “echte” camera’s hebben tegenwoordig ook alleen nog maar een lcd-schermpje, vrijwel iedere camerafabrikant bezuinigt op het zoekertje. Het is mikken op goed geluk en thuis hopen dat er iets op de foto staat waar je blij mee bent. Ik heb voor de aardigheid eens wat testsites van camera’s bezocht, en naar de test van de moderne  lcd-schermpjes gekeken. De resultaten lopen uiteen van:  bedroevend slecht, erg slecht, en de besten krijgen nog het predicaat “niet zo geweldig”. Een lange weg nog te gaan dus. En ook de moderne led-schermpjes op PDA’s  zijn niet om over naar huis te schrijven, kijk maar even hier op deze site waar je een paar soorten moderne schermpjes naast elkaar kunt zien.  Hieronder een compilatie van  hoe het niet moet en hoe het zou moeten zijn.  What you don’t see is what you get. Het onderste voorbeeld wordt ons door de reclamemakers beloofd. Overigens wie heeft al eens met zijn laptop op een zonnige dag in een park er iets mee kunnen doen?

De landschapfoto: Ergens in Bunde langs de kanaaldijk

De accu’s liggen inmiddels weer geladen klaar, en ik ben blij met de ouderwetse zoeker in mijn camera.

18 Comments

 1. ria

  Ik heb ook altijd een volle batterij bij me, nog nooit omhoog gezeten gelukkig. Wat betreft dat zoekertje, daar was ik ook erg aan gewend, nu zou ik niet anders meer willen dan mijn schermpje, waar ik alles perfect op zie. Het is een kwestie van wennen en vaak ook hoe je de camera houdt.

 2. yes ik ben het met je eens hoor…………….. die camera,s zijn echt helemaal niks
  en ja je bent niet de enige,
  ik was laatst ook aan de gang en tja acuu leeg en geen nieuwe bij, joh wat baalde ik, maar goed nis aan te doen dus

 3. Oh, dat is balen! Hoewel…. ik gebruik altijd mijn telefoon om foto’s en filmpjes te maken en ben er erg tevreden mee! Hij kan ook heel veel met die foto camera maar daar ben ik dan weer te lui voor!
  Maar met een camera is het idd vaak veel mooier!

 4. Ik heb altijd volle accu,s (baterijen) bij me in m,n tas voor m,n camera. Mijn camera heeft een redelijk LCD schermpje. Bestemt voor info en instellingen Kijken moet ik gewoon door het ouderwetse kijkgaatje. Het werkt perfekt.

 5. callemie

  ikke ook ewel dikwijls
  heb alles mee
  zelfs pc om fotookes nadien er op te plaatsen
  maar ezel ikke heb het kabeltje niet mee
  dus als kaart op is zal het ook via gsm zijn hihih

 6. Gelukkig heeft mijn camera behalve een zoeker een volledig kantelbaar schermpje, zodat er altijd wel iets te zien is.
  Lege batterijen laad ik altijd meteen op, maar het zal vast nog wel eens mis lopen …

 7. Ai, dat is dan inderdaad wel vervelend..
  Maar het klopt wel wat je zegt. Echt heel erg goed zijn de lcd schermpjes niet.
  Meestal zie je niet echt of de foto goed gelukt is. Ik heb altijd met de mijne dat ik denk dat de belichting niet klopt… Maar als ik dan thuis kom blijkt die me toch wel te bevallen!

 8. Een lege accu is me nog niet gebeurd. Het eerste wat ik doe als ik foto’s heb gemaakt is er een back-up van maken en een andere accu in het toestel zetten, de gebruikte gaat dan meteen aan de lader. Gebrek aan opslagcapaciteit is me wel al gebeurd, maar daarvoor heb ik nu twee geheugen kaarten erin zitten (CF en xD).

 9. Das niet zo slim nee, alle drie nog wel 😀
  Afijn je zult vast flink hebben gebaald en je lesje hebben geleerd (ezel – steen enzo)

  De nieuwe Samsung foontjes hebben idd wel een wat beter schermpje, al zie je in de felle zon ook bijna niks dus blijft het gokken.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: