Ik ezel – door Frank (van IkFotograag.nl)

“Ik ezel” is een uitdrukking van een van onze Belgische collega’s, die hij over zich zelf roept, wanneer hij iets doms heeft gedaan. Afgelopen zaterdag was ik die ezel. Het is mooi weer en je wil gaan wandelen, je wil tijdens de wandeling foto’s maken, je hebt een mooie camera, je hebt meer dan voldoende accu’s voor de camera, waar kan dat nou mis gaan?  “Ik ezel”, ik heb de accu’s niet opgeladen, alle drie leeg. Dom dus.

De wandeling is toch door gegaan, en om toch wat foto’s te kunnen maken onderweg, heb ik de “drie komma twee megapixelcamera” in mijn HTC telefoon maar eens uitgeprobeerd. Waarom niet, overal waar je komt zie je mensen dat ding omhoog houden en er foto’s of filmpjes mee maken. Maar ik snap er niks van, hoe de mensen dat doen, op dat lcd-schermpje zie je in fel zonlicht geen fluit. Trouwens, veel “echte” camera’s hebben tegenwoordig ook alleen nog maar een lcd-schermpje, vrijwel iedere camerafabrikant bezuinigt op het zoekertje. Het is mikken op goed geluk en thuis hopen dat er iets op de foto staat waar je blij mee bent. Ik heb voor de aardigheid eens wat testsites van camera’s bezocht, en naar de test van de moderne  lcd-schermpjes gekeken. De resultaten lopen uiteen van:  bedroevend slecht, erg slecht, en de besten krijgen nog het predicaat “niet zo geweldig”. Een lange weg nog te gaan dus. En ook de moderne led-schermpjes op PDA’s  zijn niet om over naar huis te schrijven, kijk maar even hier op deze site waar je een paar soorten moderne schermpjes naast elkaar kunt zien.  Hieronder een compilatie van  hoe het niet moet en hoe het zou moeten zijn.  What you don’t see is what you get. Het onderste voorbeeld wordt ons door de reclamemakers beloofd. Overigens wie heeft al eens met zijn laptop op een zonnige dag in een park er iets mee kunnen doen?

De landschapfoto: Ergens in Bunde langs de kanaaldijk

De accu’s liggen inmiddels weer geladen klaar, en ik ben blij met de ouderwetse zoeker in mijn camera.

18 Comments

 1. Ik ezel heb dat ook al voorgehad en was toen zelfs niet eens op t idee gekomen om mn camerafunctie van de gsm es uit te proberen : ik dubbele ezel !

 2. Ik heb ook altijd een volle batterij bij me, nog nooit omhoog gezeten gelukkig. Wat betreft dat zoekertje, daar was ik ook erg aan gewend, nu zou ik niet anders meer willen dan mijn schermpje, waar ik alles perfect op zie. Het is een kwestie van wennen en vaak ook hoe je de camera houdt.

 3. yes ik ben het met je eens hoor…………….. die camera,s zijn echt helemaal niks
  en ja je bent niet de enige,
  ik was laatst ook aan de gang en tja acuu leeg en geen nieuwe bij, joh wat baalde ik, maar goed nis aan te doen dus

 4. Oh, dat is balen! Hoewel…. ik gebruik altijd mijn telefoon om foto’s en filmpjes te maken en ben er erg tevreden mee! Hij kan ook heel veel met die foto camera maar daar ben ik dan weer te lui voor!
  Maar met een camera is het idd vaak veel mooier!

 5. Straks is HTC nog mooier, met de WM7. Ik heb nu wat proef mogen draaien weer. Heerlijk.

 6. de zon zorgt steeds voor slecht zicht op dat schermpje.
  Dus leve de donkere winterdagen ??

 7. Ik heb altijd volle accu,s (baterijen) bij me in m,n tas voor m,n camera. Mijn camera heeft een redelijk LCD schermpje. Bestemt voor info en instellingen Kijken moet ik gewoon door het ouderwetse kijkgaatje. Het werkt perfekt.

 8. Een lege accu, das erg jammer altijd, maar ja, niks aan te doen meer.

  Knap wat mensen allemaal kunnen, ook met het instellen van de beeldbuis en alles.

 9. Nee, ik heb altijd een volle reserveaccu bij me, als die in de camera moet dan gaat ’s avonds de lege accu weer in de lader. Ik heb dus altijd 1 volle accu bij me!

 10. ikke ook ewel dikwijls
  heb alles mee
  zelfs pc om fotookes nadien er op te plaatsen
  maar ezel ikke heb het kabeltje niet mee
  dus als kaart op is zal het ook via gsm zijn hihih

 11. Gelukkig heeft mijn camera behalve een zoeker een volledig kantelbaar schermpje, zodat er altijd wel iets te zien is.
  Lege batterijen laad ik altijd meteen op, maar het zal vast nog wel eens mis lopen …

 12. Het valt mij wel op dat de batterijen in mijn camera altijd zeer snel leeg zijn. Ook als ik de camera een weekje niet gebruik.

 13. Ai, dat is dan inderdaad wel vervelend..
  Maar het klopt wel wat je zegt. Echt heel erg goed zijn de lcd schermpjes niet.
  Meestal zie je niet echt of de foto goed gelukt is. Ik heb altijd met de mijne dat ik denk dat de belichting niet klopt… Maar als ik dan thuis kom blijkt die me toch wel te bevallen!

 14. Het blijft een gok, zelfs als ik in huis zit met de laptop op schoot en de zon komt binnen, dan is het lastig

 15. Een lege accu is me nog niet gebeurd. Het eerste wat ik doe als ik foto’s heb gemaakt is er een back-up van maken en een andere accu in het toestel zetten, de gebruikte gaat dan meteen aan de lader. Gebrek aan opslagcapaciteit is me wel al gebeurd, maar daarvoor heb ik nu twee geheugen kaarten erin zitten (CF en xD).

 16. LOL, ja zo’n ezel ben ik ook wel eens geweest, en ik beken dat dat vaker als 1 keer gebeurde 😀

 17. Weer wat geleerd dus, altijd zorgen voor opgeladen accu’s.
  Mooie woensdag.

 18. Das niet zo slim nee, alle drie nog wel 😀
  Afijn je zult vast flink hebben gebaald en je lesje hebben geleerd (ezel – steen enzo)

  De nieuwe Samsung foontjes hebben idd wel een wat beter schermpje, al zie je in de felle zon ook bijna niks dus blijft het gokken.

Geef een reactie