Barbaradag
Barbaradag

Barbaradag

BarbaradagVandaag, 4 december is het Barbaradag. Niet overal bekend, maar dat komt ook doordat deze feestdag bestemd was voor de mijnwerkers. Barbara was de patroonheilige van de mijnwerkers. Op Barbaradag hadden de mijnwerkers vrij en werden er van allerhande dingen georganiseerd.
Het verhaal over de heilige Barbara gaat als volgt:

Barbara zou gewoond hebben in Nicomedië in Klein-Azië. Haar heidense vader, Dioscurus, sloot haar op in een toren om haar te vrijwaren van de vele jongemannen die naar haar hand dongen. Ook liet hij een badhuis voor haar bouwen, zodat ze geen gebruik hoefde te maken van de openbare baden. Dit badhuis bevatte oorspronkelijk twee ramen, maar op verzoek van Barbara werden het er drie (zij had zich in het geheim tot het christendom bekeerd en wilde op deze manier de Heilige Drievuldigheid eren). Toen haar vader haar bekering bemerkte, liet hij haar folteren, maar ’s nachts genazen haar wonden op miraculeuze wijze. Uiteindelijk onthoofdde hij haar eigenhandig, maar werd daarop zelf door de bliksem dodelijk getroffen. (Bron: WIKIPEDIA)

Na de sluiting van de mijnen was het gedaan met de heilige Barbarafeesten. De laatste jaren is deze viering weer op kleine schaal in ere hersteld. Er worden bijeenkomsten en missen georganiseerd voor de oud koempels en de familie. En er is een samenkomst in de Gedachteniskapel van de mijnwerkers in Landgraaf. Vergeet niet, in de loop der jaren zijn ca 1500 mensen omgekomen in de Limburgse mijnen.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

  1. Zo te zien aan de chocoladeletters ben je helemaal in de stemming.
    Het werken in de mijnen was geen plezier job met de gevaren.
    Niet alleen veel gestorven maar ook veel blijvende schade aan longen. Hans

  2. da wist ik helemaal niet

    hier wordt hoofdzakelijk nog Sint Elooi gevierd, als patroon van de metaalbewerking…

    meestal kan er een etentje af, maar die traditie staat ook wel onder druk..

    groeten

  3. Goede morgen, mooi dat zo’n dag weer in ere is hersteld , in het gebied waar er betekenis aan gehecht wordt. Maar aan de legende te zien is er, in het historische gebied waar de legende ontstond, nog steeds niet veel veranderd. Meisjes opsluiten om te voorkomen dat ze mannen zien en mensen onthoofden is ook weer ingevoerd in dat gebied.
    Gelukkig zijn we hier iets anders van opvattingen.
    Ik wens je een fijne donderdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.