Tourspanning in Aumont-Aubrac (Fr)

bVision & Photography

Ook benieuwd wat Kruiswijk gaat doen in de tour, dan moet u niet hier wezen. Ik gun hem ook alles, maar dit is een tour editie van een andere orde, maar heeft evenveel, zo niet nog veel meer spanning. En deze spanning werd veroorzaakt door een mailtje van Marthy van Heen en terug naar de Ardeche. Ze schreef het volgende:

bVision & Photography

Hallo Sjoerd
Tijdens onze wandelweek op de Via Podiensis, een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela nam ik net buiten het plaatsje Aumont-Aubrac dit vrolijke trafohuisje op de foto. Vanaf de rechterzijkant bekijkt een pelgrim een wielerronde. De Tour de France is in 2017 door Aumont-Aubrac gereden en het zou heel goed kunnen dat de muurschilderingen uit deze tijd komen. Over de pelgrim hoefden ze zich niet druk te maken, die is hier zo bekend.
Hartelijke groet, Marthy

bVision & Photography

En daar moest ik het mee doen. Een mailconversatie op gaan zetten om te kijken waar het precies moest liggen, en dat na die tijd vond ik even niet passen. Jullie wisten het waarschijnlijk nog niet, maar na mijn opmerking dat ik geen huisjes meer in voorraad had werd ik overstelpt met huisjes. Ik heb zelfs een wachtrij van een maandje of twee/drie nu. Maar ik heb nu de tijd om alles uit te zoeken, dus ook dit.

bVision & Photography

Gelukkig is dit een van de gebieden in Frankrijk waar Google wat vaker komt. Maar nog is dan het gebied waar je moet zoeken vrij groot. Ik verklap nog niet hoe ik dat doe, maar de aanwijzingen op de foto’s brengen me een stuk in de richting van een oplossing. Vergelijk de laatste foto maar eens met de foto van Google Maps. Er was nog een extra nadeel, het huisje was in de tijd dat Google hier was nog niet beschilderd. Dus je gaat er zo aan voorbij.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Rat Rod of Rat Look

bVision & Photography

Het is tegenwoordig onder autoliefhebbers een rage. De Rat look. Eigenlijk ontstaan doordat een onafgemaakte Hot Rod ging roesten na het schuren van de auto. Dat zag in tegenstelling tot een echt gepolijste Hot Rod veel authentieker uit en paste wel bij die vaak oude Fordjes die een Top Chop gehad hadden. n.b. bij een Top Chop worden stukken uit de stijl gehaald om het dak te verlagen.

bVision & Photography

Tegenwoordig dus met opzet gemaakt zoals de bijgaande Volkswagen op de foto’s. Maar vergis je niet. Het prepareren van zo’n Rat Rod kost veel meer dan het gewoon spuiten van een auto. Want zeg nou zelf, er een beetje roestig uitzien is niet zo’n probleem, het word pas een probleem als de auto doorroest. Er zijn dus speciale lakken die de roestvorming verder tegengaan en een blanke laklaag over de auto leggen die verdere aantasting tegengaat.

bVision & Photography

Maar goed, zover is de eigenaar van de Volkswagen uit 1975 niet gegaan. Die heeft het nog een beetje beschaafd gehouden. Af en toe kijk ik er vanop dat er nog zoveel van deze kevers bestaan en dat er nog steeds mensen zijn die dit als hobby beoefenen. Daar heb ik respect voor, want er gaat heel wat geld in zo’n auto zitten. En dat krijg je er niet altijd voor terug.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Lost Places: Kasteel Eyckholt

Het riddergoed Eykholt in Heerlen was een leengoed van het aartsbisdom Keulen en bestond uit een kasteel met bijbehorende pachthoeve en watermolen. Een eerste vermelding van het kasteel vinden we in geschriften uit het jaar 1385. De eigenaar is dan ridder Gerard van den Eycholtz. In 1736 werd het kasteel door bliksem inslag getroffen en brandde gedeeltelijk uit. Door geldgebrek werd het kasteel niet meer hersteld en verviel het uiteindelijk tot deze ruïne.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Waar is die wieltje…

In Heerlen en Kerkrade zijn de laatste tijd meerdere keren wielmoeren van auto’s losgedraaid. De politie waarschuwt automobilisten alert te zijn. De politie vraagt mensen die iets opvallends hebben gezien om contact op te nemen.
De bestuurder van de onderstaande auto kwam gelukkig met de schrik vrij. Zijn wiel ging voor mijn huis een eigen leven lijden, zijn auto trouwens ook. Een zwieper en een hoop gekrijs op het wegdek en het wiel dat er met een rotgang vandoor ging de berg af. Het wiel werd gelanceerd tegen de gevel van een woonhuis, gelukkig net naast de deur op de gevel. De wielmoeren knapte in een keer af en lagen verspreid over de straat even als wat andere onderdelen van de wielophanging. Gelukkig verder niets of niemand geraakt.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Murals Heerlen – Aryz

Heerlen staat bij de pers bekend als de muralhoofdstad van Nederland. De gemeente voert bewust beleid waarbij street art en urban art vormen alle ruimte krijgen. Ik probeer als inwoner van de gemeente Heerlen vele van deze murals te fotograferen en in de belangstelling te brengen:
En Heerlen is weer een grote Mural rijker, een hele grote nog wel. En heel groot betekend hier zo’n 40 meter hoog en 12.5 meter breed. Hiermee behorende bij de grootste murals van Europa. Eigenlijk zijn het er twee door twee kunstenaars gemaakt op iedere kant van deze flat aan de Peter Schunckstraat. Vandaag de mural die door de Spaanse kunstenaar Octavi Arrizabalaga (Aryz) gemaakt is. Volgende week komt Morgan Blair in beeld.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Gebrook

GEBROOK (Hoensbroek) – update

  • Graven en Gravinnen heersten in
  • Een kasteel in het Broich
  • Bokkenrijders als verleden, maar onder de
  • Rook van de schoorstenen
  • Ook de koelpieten, die diep
  • Onder de grond met de
  • Kolen geschiedenis schreven
Hoensbroek heette aanvankelijk Broek of Broich, hetgeen ‘moeras’ betekent. (De Limburgse aanduiding Gebrook betekent niets anders dan ‘het moeras’.) In 1388 werd het afgescheiden van Heerlen en geschonken aan ridder Herman Hoen, wiens familie van dan af Hoen van den Broeck, later Van Hoensbroeck zou heten en een van de aanzienlijkste adellijke families in Limburg werd. Deze Herman Hoen bouwde vervolgens het kasteel, dat nu Kasteel Hoensbroek heet en was er de eerste bewoner van. Op deze plaats had vanaf de dertiende eeuw al een motte en een verdedigingswerk gestaan. Hoensbroek is de samenvoeging van ‘Hoens zu Broeck’.(wikipedia)

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Belleblaasss

Eindelijk eens een beetje regen in het verder rustige weekend. Na een lange periode van droogte zit er nu weer wat water in de regentonnen. En over water gesproken, wat is er leuker dan spelen met water voor een kind. Jeslynn was gisteren hier en amuseert zich daar ook kostelijk mee. Ze kan er gierend mee lachen als die bellen naar binnen gaan. Ze staat dan netjes buiten op het terras, maar blaast ze toch de woonkamer in. Ach ja, moet kunnen. Vandaag is ze ook hier en mag opa weer oppassen. Vreemd, ik dacht dat ik tijd over zou houden voor van allerlei dingen na mijn pensioen. Ik denk dat ik morgen maar eens vrij pak…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek