Mooi Hè…

Wie zoekt zal vinden. Deze week kwam ik dit plantje tegen op de weblog van Catherine. Het sprong er voor mij echt uit en kon het niet nalaten om te vragen wat het was. Het bleek te gaan om boerenwormkruid, en eerlijkheidshalve zei me dat helemaal niets. Ze stuurde ook no een link mee dat aangaf dat het in Nederland geen vreemde plant is en vaak voorkomt op taluds van spoorwegen, nieuwe aanplant, en omgewoelde aarde. Gisteren reed ik toevallig langs een stukje van de nieuw aangelegde buitenring parkstad en opeens in het voorbijrijden zag ik het staan. Hebbes, en met een toegift die ik maar even heb laten zitten.

Boerenwormkruid, Tanacetum vulgare L., is een in pollen groeiende opvallende soort uit de Composietenfamilie. Ze valt vooral op door de tot 1,3 cm brede schijfvormige hoofdjes met alleen gele buisbloemen. De plant is boven in de bloeiwijze vertakt en de vele in een tuil staande hoofdjes lijken een groot scherm te vormen. Daardoor valt bloeiwijze goed op en trekt insecten aan die voor bestuiving en vervolgens bevruchting zorgen.
© Flora van Nederland

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Ik zie dubbel…

bVision & Photography

#DoubleExposure

De vorige opdracht was het maken van foto’s met een meervoudige belichting. Vroeger kwam het wel een voor dat een fotograaf vergat om zijn fotorolletje door te draaien, zodat een foto twee keer belicht werd. Dat gaf vaak vreemde mystieke beelden in zwart/wit. De vorige opdracht bij het fotoclubje was het maken van zo’n double exposure. Dat valt nog niet mee…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Murals – Landmark via Belgica

Ritme der etmalen

bVision & Photography

Aan de Haanweg in Landgraaf is een viaduct van een mural voorzien welke een link heeft met de Via Belgica. De Romeinse weg welke van Keulen in Duitsland via Nederland en België naar Frankrijk voerde. De weg was van militair belang, maar werd uiteraard ook gebruikt als handelsweg. We spreken dan over de eerste twee eeuwen van onze jaartelling. John van de Berg is de kunstenaar die alles ontworpen heeft en ook mede geschilderd heeft. Het is een afspiegeling van de reizigers die destijds de weg bewandelden, het twee richting verkeer trekt aan je voorbij als je zelf door het viaduct loopt het heen en weer verkeer wordt afgebeeld op een dag en een nachtzijde. Boven de reizigers is de weg van het begin tot het einde afgebeeld met plaatsnaam schilden. Zie ook de foto’s. Een mural met een verhaal.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Friedenskapelle Hohenbusch

bVision & Photography

Vlak aan de neutrale weg tussen Schinveld en Niederbusch in Hohenbusch (Gangelt) ligt deze moderne vredeskapel. Opgericht als nagedachtenis aan de oorlog, ligt deze kapel met het zicht op de NATO vliegbasis in Teveren. Bijna onvindbaar voor mensen die daar onbekend zijn, het ligt tussen de Schinveldse bossen en de Teverense Heide. De volgende tekst treffen we aan boven de ingang van de kapel:

Frieden für die Welt – Sjalom – Peace for the world

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Nooit meer werken, een jaar verder

Vandaag is het een jaar geleden dat ik afscheid mocht nemen van mijn dierbare en ook wel lieve collega’s en kon zeggen dat ik klaar was met werken, na meer dan drie-en-veertig jaar was het eigenlijk ook wel genoeg geweest, maar ik was er nog niet aan toe. Inmiddels zijn we een jaar verder en ik vind het allemaal prima, ik heb mijn innerlijke rust gevonden. Ik heb ook alle tijd nu, voor mijn hobby’s, en weer voor mijn kleindochter, en in en om het huis is ook nog uitdaging genoeg. Eigenlijk is een bloggers-bijeenkomst in maart de aanleiding geweest van een ommezwaai. Ook Corona en het verplichte protocol daaromheen doen je denken waar al die opwinding nu voor nodig was en is. Bijgaand mijn eerste Libelle of Juffertje, dat verschil weet ik nooit. Nog niet 100% scherp, maar dat komt zeker nog aan bod. Ik heb een mooi stekje gevonden…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Spanning in Leusden

bVision & Photography

Het volgende trafohuisje van Ted staat nu eens niet in Amersfoort maar in Leusden aan de Heetvelderweg. Van dit modelletje zijn er meer dan 200 in omloop, het z.g. Plattelandsmodel of type 5/8. Meer dan de helft van de ruimte wordt ingenomen door de transformator, vandaar type 5/8. Je vond ze vroeger op het platteland van Utrecht, maar inmiddels heeft een oprukkende bebouwing enkele van deze ook ingesloten. Deze staat nog Frank en vrij in the middle of nowhere.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Volkswagen Karmann Ghia

bVision & Photography

Het onstaan van de Volkswagen Karmann Ghia zit in de naam. In 1951 wilde Volkswagen zijn eenvoudige gamma van alleen een Kever en een Transporter uitbreiden met een luxe sportwagen op basis van de Kever. Zelf wilde men daaraan niet beginnen dus kreeg Karmann uit Osnabrück de opdracht om zo’n auto te maken. Nu was Karmann wel een goede carrosseriebouwer, maar het ontwerpen van een auto was toch iets anders. Dat werd overgelaten aan de vakmensen van Ghia. En ze hebben er samen iets moois van gemaakt zoals op de foto’s van Morgaine van Morgaine’s Passions wel te zien is. Niet in concours staat, maar daar is deze wagen wel nog voor geschikt te maken. Ze trof de in 1970 gebouwde Karmann Ghia en de bijpassende 92 jaar oude eigenaar aan in Laaksum. Laaksum wordt wel het kleinste vissersdorp van Europa genoemd. Beroepsvisserij is er niet meer en het haventje wordt voornamelijk voor pleziervaart gebruikt. Het telt naast kleine de haven enkele vissershuisjes en een boerderij slechts enkele tientallen bewoners.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek