Soldaat van Oranje – door Frank
Soldaat van Oranje – door Frank

Soldaat van Oranje – door Frank

Afgelopen zaterdag ben ik samen met een aantal collega’s en familieleden naar vliegveld Valkenburg bij Leiden geweest om naar de Musical “Soldaat van Oranje” te gaan kijken en luisteren. Een en ander was door onze personeelsvereniging, die bij ons ontspanningsclub heet, georganiseerd. Ze hadden een flinke korting voor ons en dat maakt het wel heel aantrekkelijk zo’n musical. Vliegveld Valkenburg ligt voor ons Limburgers een flink eind uit de buurt, dus werd vroeg vertrokken. De Matineevoorstelling zou om twee uur ’s middags beginnen en daarom was de bus voor tien uur ’s ochtends al besteld. Door omstandigheden konden we pas 20 minuten later uit Geleen vertrekken, om meteen met onze neus in de boter te vallen. Even voorbij de oprit van de A2 stond een file, we moesten van drie banen naar twee en later bleek, dat alles over een baan moest gaan rijden. Omdat wij Nederlanders niet kunnen ritsen, duurt zoiets dus “even”. We hebben er een dik uur over gedaan, om de eerste 10 kilometer af te leggen. Daarna gaf de routeplanner in mijn telefoon aan, dat we het net niet op tijd zouden halen, om om twee uur bij het theater te zijn. Het theater heeft als regel dat als je te laat komt, dat je pas na de pauze binnen mag. Dit vanwege het enorme draaiende plateau waar de stoelen op staan. Onze collega/reisleider had telefonisch contact gehad met de organisatie, dat we het niet zouden halen, en tot onze verrassing zou men proberen om ons alsnog binnen te laten, als we niet al te veel te laat zouden zijn, als het plateau nog niet aan het draaien was. We hebben het gelukkig binnen die marge gehaald, de voorstelling was nog maar net een paar minuten begonnen. Geweldig dit soort klantvriendelijkheid.

De Musical Soldaat van Oranje is een bewerking van het boek “Soldaat van Oranje” geschreven door Erik Hazelhoff Roelfzema. Het verteld het echt gebeurde verhaal van een aantal Leidse studenten aan de vooravond van de inval van Duitsland in Nederland en hoe het hun verder in de oorlog vergaat. De acteurs  doen het gewoon geweldig, je vergeet soms dat ze aan het acteren zijn. Je voelt gewoon de vriendschap onderling, het verdriet wat ze meemaken. De ellende die oorlog mensen aandoet. De ellende die mensen elkaar aan doen. De soms verkeerde keuzes die mensen gemaakt hebben. Het is een zeer mooie meeslepende musical in een ongelooflijk mooi gebouwd decor, wat door de steeds draaiende zaal naadloos de scenes in elkaar doet over gaan. In het decor is zelfs een stuk strand met branding en al nagebouwd. Ik heb zoiets nog nooit gezien, ik vond het echt schitterend. Ik wil hier niet alles vertellen. want dan is het niet leuk voor mensen die nog willen gaan. Het is m.i. een echte aanrader voor musicalliefhebbers. Het schijnt dat de musical voorlopig nog een tijdje doorgaat.

Hieronder een stukje (trailer) van de voorstelling:

15 Comments

 1. regel is regel, wie te laat komt is te laat vertrokken, altijd overal rekening mee houden he! Maar ja, soms gelden regels voor bepaalde mensen dan weer niet.
  Je hebt genoten, en daar gaat het maar even om!

 2. Ik zou best met Albert wel eens willen gaan. We zijn geen musical fans, maar deze is wel bijzonder en apart. Onze tweede zoon is er via zijn bedrijf geweest en was ook enthousiast. Alleen het prijskaartje is voor een privépersoon aan de hoge kant.
  Een fijne woensdag toegewenst. Ik ga nog even genieten van het mooie weer, want vanaf Goede Vrijdag ben ik vier dagen ingeroosterd. Je kunt niet alles hebben. Daar tegenover ben ik met de Pinksteren vrij.
  Hoije
  Mara

 3. frank-103

  Leuk verslag!
  Wij zijn recent naar Zorro geweest, ook een aanrader. Met de wens om nog naar Mary Poppins te gaan en misschien ook naar de K3 musical Alice in Wonderland wordt een bezoek ook nog aan soldaat van oranje een beetje te gek (dan is de bankrekening leeg).

 4. Mooi!
  Ik ben eigenlijk niet zo van de musical.
  Maar toen ik laatst uitgenodigd werd door mijn zwager voor “La cage aux folles” ben ik toch meegegaan en heb ik ontzettend genoten.
  kan best zijn, dat ik door jouw verhaal aangestoken word en toch…

  You never know.

  groet van Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.