Mijn Kleurboek (2) – by Frank
Mijn Kleurboek (2) – by Frank

Mijn Kleurboek (2) – by Frank

Vorige week ben ik gestopt op het punt dat alle lagen en maskers klaar waren. Met behulp van die lagen en maskers moet nu de hele foto ingekleurd worden. Maar eerst even wat uitleg over het gebruiken van het gereedschap wat we nodig hebben:

De penseel (paintbrush), tijdens het “schilderen”, kun je met de “Bracket keys” de penseel groter en kleiner maken.
[ maakt de penseel kleiner
] maakt de penseel groter
Shift + [ maakt de penseel aan de randen zachter
Shift + ] maakt de penseel aan de randen harder
Het penseele zul je naast het veelvuldige inzoomen (+ toets) en uitzoomen (- toets) veel nodig hebben.

Met de kleur wit als voorgrondkleur geselecteerd, met het penseel, iedere laag apart, over dat deel van de foto gaan, welke gekleurd moet worden, in de kleur van de gekozen laag. Voorzichtig bij de randjes, maar mocht je er toch over heen gaan dan de kleur zwart kiezen door de voor en achtergrondkleur om te draaien, en gewoon de kleur met de penseel weer wegvegen. Gewoon wat oefenen. Hieronder een screenshot van het inkleuren van de huid. Mochten de randen te scherp zijn dan kan je de penseel wat zachter maken (zie boven).

Ook kun je als de kleur te scherp is afgebakend, de kleur en ook de rand nog wat aanpassen, door met behulp van de zogenaamde Gaussian Blur, de kleur in het masker nog wat te verzachten: Menu > Filters > Blur > Gaussian Blur. De horizontale en verticale blur Radius ergens tussen 1 en 5 instellen.e Soms is dat nodig, soms ook niet. Omdat je dit alleen op het masker van de laag uitvoert blijft de rest van de foto gewoon scherp. Ook het onderliggende origineel. Experimenteren maar.

En zo moet je met iedere kleur apart verder gaan.

Mijn maskers zien er uiteindelijk zoals onderstaand uit.

Het Oogwit heb ik ook gebruikt om de bloempjes op de jurk en de kraag weer wit te maken. De kleur van het haar was ook goed voor de blosjes op de wangen. Die heb ik dus met een heel zacht ingesteld penseel gemaakt. De huidkleur is een moeilijke om in te stellen. Ik heb gewoon de kleur van een echte kleurenfoto van iemand gebruikt. Maar je moet gewoon veel experimenteren.

De Instellingen bij de diverse lagen:

Mode Opacity object
Multiply 15,7 Strik en jurk
Overlay 51,4 Appel
Overlay 85 Lippen
Overlay 100 Life
Overlay 73 Haar
Overlay 68 Oogwit
Overlay 90 Huid
Overlay 89 Ogen

Wil je met dezelfde foto oefenen, de originel foto kun je hier downloaden (groot exemplaar). En hieronder de foto nog eens voor en na bewerking. Klikken voor een groter exemplaar:


13 reacties

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.