Bijna uitgekleurd – by Frank
Bijna uitgekleurd – by Frank

Bijna uitgekleurd – by Frank

Naar aanleiding van mijn (lange) tutorial over inkleuren, kreeg ik van een collega een tip over een programma, waar je op dit gebied ook hele leuke dingen mee kunt doen. Ik hoop dat je er nog niet helemaal genoeg van hebt, van dat kleuren bedoel ik, maar ik beloof dat dit wel (voorlopig) de laatste keer is. Het programma heet Tint. Je kunt het downloaden op http://www.indii.org/software/tint. En zoals gewoonlijk meestal met wat ik hier beschrijf, is het programma gratis. En… het werkt zowel op Windows als op Linux.

Je kunt er geen zwartwit foto’s mee inkleuren maar van een kleurenfoto enkele kleuren wegfilteren, zodat er een of meer kleuren geaccentueerd worden. De Installatie verloopt middels een Wizard, je kunt zelfs wat voorbeelden mee laten installeren.

Open na installatie Tint. Er start een wizard waarmee je een foto kunt selecteren.

Vervolgens moet het programma de diverse kleuren in kleurgroepen indelen, het aantal moet je zelf bepalen, ik heb het hier op 10 gezet. Maar dat hangt ook van het aantal kleuren in de foto af. Hoe zorgvuldig het programma dat doet, hangt van het cijfer bij “quality” af.e Hoe hoger hoe beter. Maar dan rekent het ook langer.

Als het programma klaar is nog even op finish klikken.e Het volgende scherm verschijnt:

Het enige wat je hier nog moet doen, is bij die kleuren die je wil hebben, het vinkje aan zetten. Alles gaat duse zo’n beetje van zelf, maar het blijft wel een compromis. Het kan namelijk best gebeuren, dat er ergens nog een vlekje te veel gekleurd blijft, maar dat is met Photoshop, Paintshop of Gimp eventueel gauw weggewerkt. Gezien het eenvoudige karakter van het programma, krijg je toch snel best wel een goed resultaat. Onderstaand de foto voor en na bewerking. Deze fotoe is verder niet meer nabewerkt. De totale bewerking heeft geen twee minuten geduurd (5 minuten met de installatie van het programma erbij).

(klikken voor een grotere weergave)

14 reacties

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.