Die lastige lagen – by Frank
Die lastige lagen – by Frank

Die lastige lagen – by Frank

Vandaag ga ik het hebben over “lagen”. Nee! Niet wegklikken, omdat dit te lastig of te moeilijk is, want daar gaat het juist over. Het artikel lijkt alleen maar lang omdat er veel afbeeldingen in zitten.

Als je op enig moment begint met foto’s op je PC te bewerken, en je bent op een gegeven moment voorbij het niveau van bijvoorbeeld Picasa, dan krijg je namelijk al gauw te maken met bewerkingsprogramma’s die ook gebruik maken van lagen. Op dat punt aangekomen haken veel mensen nog af. Lagen “dat is moeilijk, daar begin ik (nog) niet aan” is het vaak gehoorde antwoord. Vandaag ga ik proberen op een eenvoudigee manier uit te leggen wat “lagen”e (engels: layers) nu eigenlijk zijn en wat je er mee kunt. Als je als je het al weet, dan mag je het blog van vandaag overslaan dus.

Een laag zou je kunnen zien als een extra velletje transparante folie op of onder een foto. Je kunt dat vel er dus boven op leggen, maar ook eronder. Zo’n vel (laag of layer) kan bepaalde eigenschappen hebben, die je er zelf aan geeft, zoals kleur, transparant, of een andere afbeelding bijvoorbeeld. Een foto die je opent is standaard zelf al een laag. Stel je wil een zwartwit foto Sepiakleur maken. De meeste programma’s hebben daar overigens wel een “knop” voor, maar ik gebruik het hier als voorbeeld. De foto die ik vandaag gebruik is weer het portret van Alma Taylor.

Hier alvast een samenvatting van de handelingen die hieronder beschreven zijn:

  • Open de foto;
  • Voeg nieuwe laag toe;
  • Geef de laag een kleur;
  • Maakt de laag transparant;
  • Bewonder het resultaat;
  • Sla de foto op.

Open de foto in Gimp, ga in de “toolbox” met de muis naar het onderste vlak en klik met de rechtermuistoets op “background” Er verschijnt een menu waarin de optie new layer (nieuwe laag) geklikt moet worden.

Er verschijnt een dialoog. Je kunt iedere laag een eigen naam geven, dat is soms handig, maar hier heb ik de laag sepia genoemd. Het “Layer Fill Type” heb ik hier transparant gekozen, maar soms heb je de voorgrond of achtergrondkleur nodig en dat is dan al voorgedefinieerd. Klik op ok.

Je “Toolbox” moet er dan zo uitzien:

Aan dee foto zie je nog geen enkel verschil, maar nu gaan we de laag kleuren door eerst via de kleurtool een kleur in te stellen. Ik heb als Sepia-kleur aa7b33 gebruikt ofwel in RGB 170,123,51. Vervolgens met de buckettool ergens in de foto klikken. Als het goed is wordt de hele foto massief bruin. Dat klopt want we hebben er een bruine laag bovenop gelegd.

De laag moet transparant gemaakt worden door het veld “mode” van “Normal” op “Overlay” te zetten. De foto schijnt dan weer door de bruine laag door. Vind je de bruine kleur nog te donker, dan kun je in het veldje “Opacity” het percentage nog omlaag zetten. Ik heb 70% gebruikt, dat vind ik sepia genoeg.

Links van iedere laag zie je een icoontje met een oog. Als je er op klikt dan kun je de zichtbaarheid van de laag aan en uit zetten. Zo zie je dus dat het origineel nog steeds aanwezig is. Zou je de laag weggooien dan blijft alleen de originele foto over. Je kunt de foto opslaan als .jpg, maar dan is de sepiakleur definitief. Gimp vraagt dan om de foto te mogen exporteren.e Maar in Gimp kun je ook opslaan in .xcf formaat, dan worden de lagen apart mee opgeslagen. Als je dan volgende week verder wil bewerken dan is de laag nog steeds aanwezig en kun je hem daarna nog verder bewerken.

Dat is het. In Photoshop en Paintshop werkt het zo ook ongeveer.

e

15 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.