Limburg in beeld – Thull
Limburg in beeld – Thull

Limburg in beeld – Thull

Het eerste deel van een tocht om mijn geboortestad waarbij ik zoveel mogelijk plaatsen probeer aan te doen en te beschrijven. Een stukje Limburgse geschiedenis in woord en beeld.Wie vanuit Gebrook (Hoensbroek) de randweg af loopt en op het einde van de weg rechts richting Vaesrade gaat en meteen de eerste weg links neemt komt uit in een heel klein dorpje, een piepdorpje, Thull. Een prachtig begin van een tocht door het Limburgse landschap. Het dorpje ligt een beetje ingesloten in het landschap en is maar om twee dingen bekend. Een brouwerij en een restaurant. In het (huiskamer)restaurant moet je gewoon een keer geweest zijn. De Oostenrijkse kok is gewoon uniek en bereid het liefst wat hem op dat moment het beste uitkomt meestal is dat een Limburgse pot met een Oostenrijkse toeslag. Ik stond overigens verbaasd van de kwaliteit van de Oostenrijkse wijnen daar. Recht tegenover het restaurant staat de brouwerij. De Meens brouwerij bestaat al sinds 1870 en is nog steeds in handen van de familie Meens. Puur bronwater (als enige in Nederland!) staat garant voor Limburgs beste bier. Vroeger bekend als Meens bier, maar sinds de vijftiger jaren gaat het als Alfa bier door het leven. Thull is een tijdje een heel vies dorpje geweest, dat kwam doordat de staatsmijnen de Mulderplas (vijver voor de molen) als slikvijver gebruikten, maar sinds een paar jaar is het er goed vertoeven. De hele omgeving is opnieuw ingericht als landschapspark en de Muldervijver is weer helemaal schoon. Je vindt er weer veel planten en dieren en er wordt zelfs een hengeltje uitgeworpen. De prachtige boerderijen die veelal nog in oorspronkelijke staat zijn, geven dit dorp een echt landelijk (heuvelachtig) karakter. Als je achter de muldervijver omloopt en de geleenbeek volgt, kom je in het volgende dorp. meer daarover de volgende keer. Op de foto de bron van de brouwerij. (klik voor een groter beeld)


btw: het kan zijn dat er nog enkele linkjes missen. Ik had overal een BU van behalve… U raadt het al, send me a postcard darling

15 Comments

  1. Mo

    Als geboren en getogen “Gebrookener” herken ik veel van wat hier wordt beschreven. En inderdaad, het restaurant in Thull, waar we ter gelegenheid van het 40-jarig huwelijk van mijn ouders hebben gegeten, is een pareltje dat zeker een aanrader is.

  2. Brouwerij Meens, nooit van gehoord, wel van Hein Meens de tenorzanger.
    Vast familie. Wij woonden stroomafwaarts van Thull in Geleen en zagen met verdriet de pikzwarte beek langs het bos stromen,
    Maar je wist niet beter. Nu is hij kristalhelder, net als de Muldervijver.

  3. Je eerste uitstapje is meteen op voor mij erg bekend terrein. Als kind kwam ik geregeld op de brouwerij, want mijn vader werkte daar. Thull is trouwens officieel geen dorp, maar een gehucht bij Schinnen….

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.