Flying High – de start
Flying High – de start

Flying High – de start

Zoals iedereen wel weet is een van mijn hobbies modelvliegtuigen maken. Samen met een voormalig collega, en inmiddels vriend, bouwen we er aardig wat af. Begonnen een jaar of twee geleden met niets aan ervaring tot een productie van een vliegtuig per week. Niet dat we er iedere week ene bouwen, maar het kan wel… De ontwerpen zijn o.a. op internet te vinden in de vorm van foto’s, CAD tekeningen of alleen maar schetsen. Het eerste wat er moet gebeuren is een tekening maken die voor ons doel geschikt is. Het grondmateriaal bestaat meestal uit XPS, eXpanded PolyStyreen. Ook wel bekend als Roofmate, de schuimplaten die ze gebruiken als dakisolatie. Om deze in vorm te brengen kun je snijden of schuren of een hete soldeerbout of gloeidraad gebruiken. Het laatste heeft de voorkeur. Daarnaast uiteraard lijm om deze vormen te verlijmen, electronica voor de motor en de besturing, en uiteraard de motor en de servo’s. Een paar staafjes carbon voor de stevigheid en je hebt een vliegtuig. Tenminste, dat is de bedoeling. Gaat het mijn vriend om de snelheid en wendbaarheid, mij gaat het vooral om de rust en het zweven. De twee uitersten in onze hobby, maar heel goed te combineren. In deel twee gaan we aan de slag met de voorbereiding en het ontwerp. Waarna we stap voor stap een vliegtuigje bouwen. Hieronder een van mijn vliegtuigen, de Drone. Een prima trainingsvliegtuig voor de beginner. In werkelijkheid een voor het Franse leger ontwikkeld spionagevliegtuig.14 reacties

 1. Het lijkt me echt een leuke hobby en het geeft je een fantastisch gevoel -lijkt me- wanneer je zelf ontworpen en gemaakte vliegtuig ook echt vliegt!

  Ik denk dat je die gloeidraad met name gebruikt voor de ronde vormen?

  Leuk dat je een soort van cursus voor ons ‘nitwits’ gaat geven. Ben benieuwd!

 2. Klinkt zo simpel als je het leest, maar volgens mij nog een heel nauwkeurig en lastig karwei!
  Dat zag ik vroeger wel bij de zwevers (niet RC trouwens) van m’n vader.
  Begrijp ik goed dat we hier een stap voor stap cursus kunnen verwachten?

 3. Lijkt me wel super om het luchtruim onveilig te maken!
  Zelf bouwen, mmm… Veel leerwerk, maar wel leuk om te doen lijkt me.

  Gek eigenlijk dat bovenstaand vliegtuig eigenlijk en spionagevliegtuig is. Moeilijk voor te stellen met deze kleurtjes… 😉

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.