Tips en Truuks – CSS en HTML (6)

Cross Browser Compatibility.
Ofwel hoe komt het dat websites in verschillende browsers er anders uitzien. De verklaring is eenvoudiger dan u denkt. Er zijn twee redenen. De eerste is een slechte programmeur en de tweede is het niet nakomen van de regeltjes die zijn vastgelegd door de browsers. Microsoft was hierin een grote boosdoener en had zo zijn eigen regeltjes. Ofwel lapte alle W3C afspraken aan zijn laars. Gelukkig hebben ze dat in versie 7 voor een groot gedeelte gecorrigeerd en werkt het grootste gedeelte weer zo als het zou moeten. Daarnaast moet de browser natuurlijk ook weten wat er gedaan moet worden en op welke wijze. En daar komt o.a. de programmeur om de hoek kijken. Je moet natuurlijk wel even vertellen aan de browser volgens welke standaard er gewerkt moet worden. Mijn voorbeeld site was heel toevallig slecht geprogrammeerd maar was in alle browsers goed te zien, het kleine truukje is de CSS was niemand opgevallen. Maar nu gaan we dat corrigeren. De site gaat verder als XHTML site en dat moeten we de browser vertellen. En wel meteen maar de laatste versie. In onze pagina gaan we daarom aangeven welke standaarden de programmeur an that’s Me! hanteert. Wij gaan voor XHTML 1.1. daartoe moeten we wat toevoegen aan de inhoud van de pagina:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">

XHTML is de laatste versie van HTML en is eigenlijk al een XML taal. Doordat we meteen naar de laatse versie overstappen hebben we nog een extra toevoeging nodig in de <HTML> tag
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="nl">
De uitleg hiervoor komt in een latere aflevering. Zie het maar als het aangeven van een woordenboek wat de browser moet gebruiken om te kunnen lezen… En het resultaat op de pagina… niente, zoals ik al had aangegeven had ik daar al rekening mee gehouden. In de volgende afleveringen vertel ik u waar de verschillen zitten in deze strikte xhtml en de oude html. en gaan we <TAG> voor <tag> eens kijken wat het doel ervan is. Hieronder dus de (visueel niet) gewijzigde site…:
9 Comments

 1. ik ben het een beetje aan het leren………………
  maar snap nog niet zoveel hoor

 2. Je moet voor een Computerblad gaan schrijven joh, met je Tips en Truuks…

 3. Je zou ook kunnen uitleggen hoeveel verschillende doctypes er zijn. We zijn tegenwoordig ook weer een stukje verder en hebben het ook over XAML. XAML is gebasserd op XML maar zrgt meer voor de UI..
  Verder een prima stukje, en ik vind je IE uitleg bijna goed. FF toont de zaken meestal normaal omdat deze lui is, en fouten niet ziet 🙂

 4. Ineens voel ik me oud.

 5. Weer wat wijzer geworden. Binnenkort zijn we allemaal CSS deskundige! 😉

 6. Pffff… moeilijk hoor

 7. juist….
  begin net een beetje CSS onder de knie te krijgen….
  kweenie of ik hier blij mee ben.
  zou je ‘het nut’ voor Annemarie et moi prioriteit willen geven?

 8. Ben al blij dat ik html snap:-)

 9. Ben benieuwd naar de functie van de nieuwe standaard xhtml. Maar dat lees ik de aankomende weken wel! 🙂

Geef een reactie