Leffe Brune – by Frank
Leffe Brune – by Frank

Leffe Brune – by Frank

Terwijl ik dit stukje schrijf, zit ik in het centrum van een groot bungalowpark, achter (of voor) de laptop, samen met een groot glas Leffe Brune. Omdat we lang zouden blijven en er overal in het centrum gratis wifi beschikbaar is, mocht ik deze vakantie mijn laptop ook meenemen. Dat de laptop de meest verkochte computer is tegenwoordig, moge duidelijk zijn. Als je de wekelijkse reclame mag geloven, dan is de desktop helemaal uit. Om mij heen dan ook, op diverse plaatsen tieners en ook wat ouderen, die hun laptop ook mee mochten nemen. Vergenoegd kijkend naar hun scherm, wat hun chatpartner aan de andere kant van het internet nu weer antwoord. Of de foto’s van vandaag alvast bekijkend en eventueel doorsturen naar familie thuis. En waarom ook niet, je kunt tenslotte niet de hele week wandelen, naar het zwemparadijs, of tv kijken. In een ideale wereld zou het verder zo goed zijn.

Zoals gezegd, wat mij opviel was het grote aantal laptops wat meegenomen wordt op vakantie. De mensen zitten met enige tientallen te gelijk in het centrum te internetten, chatten, mailen enz. Als ik zo op een open netwerk kom, dan wil ik ook wel eens kijken wat er verder nog te vinden is. Er was dus veel te vinden. De “PC_MAAIKE”, “Hellboy_PC”, “Fam_Jannsen” en nog velen meer. Wat de meeste gemeen hadden, was dat ze van voor tot achter “open” stonden, zonder enige vorm van beveiliging, volledig open! Je hoef niet eens ook maar enige kennis van hacken te hebben, om zo die PC’s op te gaan, bestanden te lezen, te kopieren, te wissen enz. Dat heb ik uiteraard niet gedaan, maar het kon wel. Thuis zitten ze met de laptop misschien nog achter de firewall van de door hun provider geleverd modem. Ik stel me voor dat laptops op andere openbare plaatsen dus ook vaak open staan. Veel mensen hebben dus werkelijk geen flauw benul. Maar ze bankieren wel ze kopen wel met creditcard, ze zetten prive bestanden zo op internet. Je kunt bij wijze van spreken je prive zaken, zoals vakantiefoto’s,e net zo goed bij de plaatselijke super op het prikbord hangen. Als ik gewild had , had ik daar zeker 75% van de PC’s op afstand onklaar kunnen maken. Of wat ook interessant zou zijn geweest, uitwisselen van vakantiefoto’s van pc A naar B en viceversa enzovoorts. Ik had die verbaasde gezichten wel eens willen zien.eMaar men maakt zich wel boos als de overheid een online zorgdossier wil aanleggen. Maar dat is kennelijk anders.

Een gelukkig en voorspoedig 2009. En ben vanavond voorzichtig met vuurwerk!


21 reacties

 1. Oei, je laat me hevig schrikken. Ik heb een WIFI provider en verder weet ik niet, behalve dan dat ik Linux “heb” en me er virusveilig bij voel. Ik sluit me gezellig bij Koffiekitten aan.
  Me!? Frank? Sjoerd? Jullie houden me wel scherp! haha. Proost en bedankt voor wat was en voor dat wat zal komen 😀

 2. @Ria: Ik heb even gedacht om mensen te waarschuwen, maar je ziet aan de PC niet wie wie is, en er zaten een aantal Franstaligen tussen. Ik heb nog even gedacht ze een waarschuwing op de desktop te zetten, maar dat is strafbaar (een soort huisvredebreuk). Ik heb het er dus maar bij gelaten. Bovendien, in de diverse media is niet een keer maar al zo vaak gewaarschuwd. Zelfs Windows biedt mits goed ingesteld een beetje beveiliging. Maar beter: Een goede “beveiligingsuite” zoals Avira en Symantec (de twee besten momenteel, Avira is de goedkoopste). kosten maar enkele tientjes per jaar. Ik schrijf “suite” omdat alleen antivirus niet meer voldoende is.

 3. Idd ze vliegen hier de deur uit. Die laptops. Maar is het ook niet zo dat ze veel meer kunnen dan pakweg 2 jaar geleden. Nu kan een laptopje van een eurotje of 5 a 600 ook al heel veel! Gelukkig want dan is dit voor een normaal mens ook gewoon te betalen! Een paar jaar geleden nog maar gaf ik gemiddeld zo’n 2500 tm 3400 euro uit. (die was dan ook mijn duurste ever) Per jaar. Nu heeft mijn dochter er eentje. Wij een stuk of 5. En de rest doen we nog met gewone pc’s.
  En idd het klopt dat de meeste geen idee hebben hoe iets werkt! Zal je gebeuren in je bungalow park dat je de blootfoto’s van het huisje naast je krijgt in je beeldsscherm. (misschien leuk voor 1 april) Tenslotte, je auto en huisdeur doe je toch ook op slot?
  Ik vond het erg leuk om hier te komen in 2008 en ik zie je weer in 2009!! Groetjes Sillyme

 4. Interessant wat je daar schrijft Me! Ik sleep mijn apparaat ook van hot naar haar en maak dan gebruik van openbare netwerken en heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat men dan zo in mijn computer kan komen. Is het werken met een wachtwoord afdoende?
  Fijne vakantie verder, verweldiend zou ik zeggen, Proost!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.