Leffe Brune – by Frank

Terwijl ik dit stukje schrijf, zit ik in het centrum van een groot bungalowpark, achter (of voor) de laptop, samen met een groot glas Leffe Brune. Omdat we lang zouden blijven en er overal in het centrum gratis wifi beschikbaar is, mocht ik deze vakantie mijn laptop ook meenemen. Dat de laptop de meest verkochte computer is tegenwoordig, moge duidelijk zijn. Als je de wekelijkse reclame mag geloven, dan is de desktop helemaal uit. Om mij heen dan ook, op diverse plaatsen tieners en ook wat ouderen, die hun laptop ook mee mochten nemen. Vergenoegd kijkend naar hun scherm, wat hun chatpartner aan de andere kant van het internet nu weer antwoord. Of de foto’s van vandaag alvast bekijkend en eventueel doorsturen naar familie thuis. En waarom ook niet, je kunt tenslotte niet de hele week wandelen, naar het zwemparadijs, of tv kijken. In een ideale wereld zou het verder zo goed zijn.

Zoals gezegd, wat mij opviel was het grote aantal laptops wat meegenomen wordt op vakantie. De mensen zitten met enige tientallen te gelijk in het centrum te internetten, chatten, mailen enz. Als ik zo op een open netwerk kom, dan wil ik ook wel eens kijken wat er verder nog te vinden is. Er was dus veel te vinden. De “PC_MAAIKE”, “Hellboy_PC”, “Fam_Jannsen” en nog velen meer. Wat de meeste gemeen hadden, was dat ze van voor tot achter “open” stonden, zonder enige vorm van beveiliging, volledig open! Je hoef niet eens ook maar enige kennis van hacken te hebben, om zo die PC’s op te gaan, bestanden te lezen, te kopieren, te wissen enz. Dat heb ik uiteraard niet gedaan, maar het kon wel. Thuis zitten ze met de laptop misschien nog achter de firewall van de door hun provider geleverd modem. Ik stel me voor dat laptops op andere openbare plaatsen dus ook vaak open staan. Veel mensen hebben dus werkelijk geen flauw benul. Maar ze bankieren wel ze kopen wel met creditcard, ze zetten prive bestanden zo op internet. Je kunt bij wijze van spreken je prive zaken, zoals vakantiefoto’s,e net zo goed bij de plaatselijke super op het prikbord hangen. Als ik gewild had , had ik daar zeker 75% van de PC’s op afstand onklaar kunnen maken. Of wat ook interessant zou zijn geweest, uitwisselen van vakantiefoto’s van pc A naar B en viceversa enzovoorts. Ik had die verbaasde gezichten wel eens willen zien.eMaar men maakt zich wel boos als de overheid een online zorgdossier wil aanleggen. Maar dat is kennelijk anders.

Een gelukkig en voorspoedig 2009. En ben vanavond voorzichtig met vuurwerk!


21 Comments

 1. @Frank: Daar heb je ook weer gelijk in en voor je het weet zit je ook heel de boel nog eens te beveiligen ‘;-)
  Wij hebben Panda, best duur vind ik, maar hopelijk ook goed…

 2. Een goede laptop is goed beveiligd, bankieren doet men lekker thuis, en geheime bestanden neemt men niet mee, lijkt mij.

  Hoe dan ook, het feit dat mensen er op kunnen kijken wil nog niet zeggen dat ze dat goedkeuren!

 3. Oei, je laat me hevig schrikken. Ik heb een WIFI provider en verder weet ik niet, behalve dan dat ik Linux “heb” en me er virusveilig bij voel. Ik sluit me gezellig bij Koffiekitten aan.
  Me!? Frank? Sjoerd? Jullie houden me wel scherp! haha. Proost en bedankt voor wat was en voor dat wat zal komen 😀

 4. veul zegen, en leffe is lekker 😉

 5. van wie mocht je die laptop meenemen? Van je vrouw toch zeker niet?
  In ieder geval een mooie rustige jaarwisseling, met of zonder poezen aan het voeteneinde.

 6. Ja een geweldig uiteinde! En maak er wat moois van 🙂

 7. Graag meer uitleg als je tijd en zin hebt, heb ook pas een laptop en kan altijd tips gebruiken om het veiliger te maken 🙂

  Nog veel plezier vanavond daar en een gelukkig en gezond 2009!

 8. Een heel gelukkig nieuwjaar Sjoerd!!!

 9. @Ria: Ik heb even gedacht om mensen te waarschuwen, maar je ziet aan de PC niet wie wie is, en er zaten een aantal Franstaligen tussen. Ik heb nog even gedacht ze een waarschuwing op de desktop te zetten, maar dat is strafbaar (een soort huisvredebreuk). Ik heb het er dus maar bij gelaten. Bovendien, in de diverse media is niet een keer maar al zo vaak gewaarschuwd. Zelfs Windows biedt mits goed ingesteld een beetje beveiliging. Maar beter: Een goede “beveiligingsuite” zoals Avira en Symantec (de twee besten momenteel, Avira is de goedkoopste). kosten maar enkele tientjes per jaar. Ik schrijf “suite” omdat alleen antivirus niet meer voldoende is.

 10. Ik bedoel natuurlijk niet Me! maar Frank!!!vond het al vreemd daar Me! gewoon door moest werken en nu ineens achter een leffe zat 😉

 11. Idd ze vliegen hier de deur uit. Die laptops. Maar is het ook niet zo dat ze veel meer kunnen dan pakweg 2 jaar geleden. Nu kan een laptopje van een eurotje of 5 a 600 ook al heel veel! Gelukkig want dan is dit voor een normaal mens ook gewoon te betalen! Een paar jaar geleden nog maar gaf ik gemiddeld zo’n 2500 tm 3400 euro uit. (die was dan ook mijn duurste ever) Per jaar. Nu heeft mijn dochter er eentje. Wij een stuk of 5. En de rest doen we nog met gewone pc’s.
  En idd het klopt dat de meeste geen idee hebben hoe iets werkt! Zal je gebeuren in je bungalow park dat je de blootfoto’s van het huisje naast je krijgt in je beeldsscherm. (misschien leuk voor 1 april) Tenslotte, je auto en huisdeur doe je toch ook op slot?
  Ik vond het erg leuk om hier te komen in 2008 en ik zie je weer in 2009!! Groetjes Sillyme

 12. Ja, goed dat je dit even opmerkt want ik denk dat ik veel mensen niet eens een idee hebben hoe het werkt. Terwijl het toch zo belangrijk is…
  Ik wens je een gezond en vreugdevol 2009 toe!

 13. Jeee, dat is wel erg onzorgvuldig. Ga je ze dan ook niet waarschuwen?
  Ik denk dat ik die neiging wel zou krijgen.
  Jij ook een goed uiteinde en een voorspoedig 2009!

 14. Er zitten een berg mensen onbeschermt op het Internet jammer genoeg
  De allerbeste wensen voor 2009 !

 15. Soms mis ik hem wel eens, maar over het algemaan vind ik het wel een veilig gevoel om geen laptop te hebben.
  Een goede jaarwisseling en een gelukkig en vooral gezond 2009!

 16. Ik wens je een heel goed uiteinde van 2008!!

 17. tja daar zou je zo de mijne ook kunnen lezen als ik die had.
  ik zou niet weten hoe een laptop te beveiligen.

  veel lezier daar in het park en een fijne jaarwisseling
  😉

 18. Interessant wat je daar schrijft Me! Ik sleep mijn apparaat ook van hot naar haar en maak dan gebruik van openbare netwerken en heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat men dan zo in mijn computer kan komen. Is het werken met een wachtwoord afdoende?
  Fijne vakantie verder, verweldiend zou ik zeggen, Proost!

 19. Och, laat maar je hebt vakantie, geniet daar maar van.
  Fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2009.

 20. Hou je alsjeblieft bij je Leffe Brune. Dan ben je het beste bezig. En voor de rest voor jullie allemaal een gelukkig en gezond 2009 en uiteraard een goeie roetsj!!!

Geef een reactie