Picasa verbetering e door Frank (van IkFotograag.nl)
Picasa verbetering e door Frank (van IkFotograag.nl)

Picasa verbetering e door Frank (van IkFotograag.nl)

Velen van ons gebruiken tegenwoordig wel Picasa. Sommigen uitsluitend als het fotobewerkingspakket, anderen als extra bij de wat zwaardere applicaties om foto’s even te bekijken, of snel op internet te kunnen plaatsen. Er zitten dan ook best wel veel mogelijkheden in. Wat wel altijd tekort schiet is, dat je bij het bewerkingsdeel tablad 2 “afstellen” (of in het Engels “Tuning”), wel meer licht kan toevoegen, de accenten wel meer op kan lichten en de schaduwen alleen maar donkerder kan maken. Nou daar vond ik laatst ergens een hack voor waardoor je ook de andere kant op kunt. Je hoef alleen maar een paar regeltjes tekst in een xml bestand “filterdesc.xml” te bewerken (xml is in feite gewoon tekst). Iets wat met notepad.exe ofwel kladbloke gewoon kan.

Je vind deze “xml” in de directory waar Picasa geenstalleerd staat in de subdirectory runtime. Bij mij is dat: C:\Program Files (x86)\Google\Picasa3\runtime\filterdesc.xml. Natuurlijk maak je eerst een kopie van het bestand en dan kun je aan de slag.e Je moet eerst een stukje omlaag in de tekst,e tot je “finetune2” ergens tegenkomt. Zie in de afbeeldingen hieronder wat gewijzigd moet worden. Na deze aanpassing zie je dat de schuifregelaars voortaan ook naar links kunnen, zodat je de boel ook eventueel wat donkerder kunt maken, of de schaduwen juist wat lichter.

Ik vond dit best wel een waardevolle tip, daarom deel ik hem met iedereen. Hieronder de schermafdrukken van de situatie voor en na, van zowel de schuifregelaars als de wijzigingen in het xml bestand. Oh ja, sommige mensen noemen directories ook mappen.

Zo staat het standaard in Picasa, je kunt alleen maar naar rechts:

De regels in het xml bestand zoals ze origineel zijn:

Het aangepaste xml deel na aanpassing:

Je kunt vanaf nu zowel links als rechtsaf:

15 Comments

  1. Ik kan nu natuurlijk net doen of ik het allemaal snap en een interessante opmerking hier neerschrijven maar…. ik kan niet eens goed fotograferen dus laat ik dat maar achterwege en zeg ik gewoon alleen maar….. Hallo en heb een fijne middag Me!
    .-= Tinekees laatste blog ..Kleuren =-.

  2. Handige tip inderdaad…
    Gewoonlijk gebruik ik the Gimp, maar af en toe voor ‘het snelle werk’, voor foto’s die alleen ’ten documentaire titel’ voor heb web bestemd zijn, grijp ik wel eens naar Picasa. En hoewel ik mijn foto’s gewoonlijk 1/3-2/3 onderbelicht (makkelijker te corrigeren immers dan overbelichting), komt het nu en dan toch wel eens voor dat ik met Picasa ‘niet de goede kant op kan’.
    .-= AnneTannees laatste blog ..Tante | Auntie =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.