Oefening met Fotosjop
Oefening met Fotosjop

Oefening met Fotosjop


Panorama Maastricht collage originele foto's

Als je fotografeert ontkom je soms niet aan beeldbewerking. En als een van de opdrachten in de cursus fotografie stond het maken van een panorama foto. Nu had ik wel al wat foto’s uit de hand gemaakt die een beetje bij elkaar pasten, maar op statief en mooi met alles dezelfde instellingen nog nooit. Dus toch maar eens proberen met deze wat los uit de hand gemaakte foto’s uit Maastricht. Het was op dat moment erg donker en regenachtig, dat vooraf: in photoshop elements 8 is het vrij eenvoudig. Gewoon bestand->nieuw->photomerge-panorama. Daar kun je een aantal bestanden kiezen of een map. Je vertelt in welke volgorde de bestanden moeten staan en photoshop doet de rest. Het resultaat was verbluffend, beter dan verwacht zullen we maar zeggen.


Panorama Maastricht na de eerste bewerking

Doordat er wat gedraaid en geschoven word om het beeld passend te krijgen verdwijnt er wat beeldmateriaal aan de boven en onderkant. Dit crop je gewoon en je houd de onderstaande afbeelding over. Als je op de afbeeldingen klikt zie je wat grotere exemplaren van de originelen in de lightbox. Als je de foto echt wil zien klik je hier(1024×260) Het origineel is159MB en is ca 6300×2100 pixels. Ik ben hierdoor wellicht wat enthousiast geworden en de resultaten hiervan ziet u binnenkort nog wel als kopfoto voorbij komen

 • Foto1: een collage van de originele foto’s.
 • Foto2: Na de eerste bewerking door Photoshop
 • Foto3: Na croppen


Panorama Maastricht (het resultaat)

20 Comments

 1. De helft van foto`s maken is het maken, lokatie zoeken en kijken waar je staat en zo, en de andere helft is het bewerken. En dat laat ik dan weer achterwege.
  Ik vind het wel knap, al dat geknutsel.
  .-= Renesmurfes laatste blog ..Winschoten =-.

 2. Toevallig heb ik hetzelfde kunstje afgelopen december uitgevoerd op een vakantiefoto:

  http://xiwel.web-log.nl/fi2009/76wasserfront.jpg

  Dat heb gewoon met fotofiltre gedaan. Bij mij zijn het maar 3 foto’s die onder 90 graden (45 graden naar rechts en 45 graden naar links) genomen zijn. Ik heb een zeer simpele camera en kon anders niet het geheel op de foto krijgen.

  Dat aan elkaar lassen was niet het probleem. Ik had meer last van de automatische belichting in mijn camera in combinatie met het stralende weer. Dus was opeens de lucht van de middelste foto een stuk donkerder. Dat heb ik maar deels weggewerkt. De lucht ziet er nu goed uit, maar op straatniveau zie je nog een lichtovergang. Die heb ik maar gelaten, het is niet storende en laat mooi zien dat het 3 foto’s zijn.
  .-= Xiweles laatste blog ..Apr-12: Muisuitval =-.

 3. Ondanks het slechte licht is het toch een mooi panorama geworden. Eigenlijk kan er weinig mis gaan. Als de basisfoto’s goed zijn, dan doet het programma het werk wel, daar kun je zelf niet tegenop met knippen en plakken.
  .-= Jan K.es laatste blog ..Rust bij de dobbe =-.

 4. Ziet er tof uit 😀 ik vind panorama views altijd wel speciaal.
  Ik ben een fotosoep-n00b. Ik moet het ooit gaan leren maar het is zoveel dat ik er telkens maar niet aan begin…
  .-= ioones laatste blog ..Precair =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.