Lezen e door Frank (van IkFotograag.nl)
Lezen e door Frank (van IkFotograag.nl)

Lezen e door Frank (van IkFotograag.nl)

Boeken lezen is voor mij vooral een uithuizige vakantiebezigheid. Zo door het jaar heb ik daar de rust niet voor. Het enige boek, wat ik in de afgelopen jaren thuis heb gelezen, is de DaVinci Code geweest van Dan Brown. Dat boek was zo spannend, dat ik het in minder dan twee avonden heb “verslonden”. Ik heb namelijk nogal de neiging om in een roman flink door te pezen zeg maar. Het gevolg hiervan is, dat ik bij iedere vakantie, met een veel te zwaar koffer op het vliegveld sta, gevuld met naast kleren, kilo’s boeken en tijdschriften. Gelukkig hebben ze aan de vliegveldbalie tot nu toe meestal een oogje dicht geknepen. De ervaring leert dat een te zwaar koffer flink in de papieren kan lopen.e Daarbij lijkt het er op dat ze steeds strenger gaan worden. De oplossing voor mij, voor dit overgewicht, lijkt nu gevonden te zijn in de vorm van de E-book Reader ofwel E-reader. Maar voor ik zo’n ding koop, ik wil uiteraard de beste voor mijn geld hebben, moet er weer een vergelijkend warenonderzoek gehouden worden. Dus worden momenteel de sites van Bebook, Kindle, Sony, Apple enz. bezocht. De Ipad van Apple is wel mooi, maar dat is geen echte E-reader. Het scherm hiervan is buiten en op het strand onder de parasol niet te lezen. Alhoewel ik wel verwacht dat grotere kleurenschermen de toekomst hebben. Eigenlijk is een E-reader die je nu koopt nog een prototype. Over een paar jaar al hopeloos verouderd. Maar omdat ik al een hele hoop elektronisch leesvoer heb liggen, kon het wel eens zo zijn dat ik goedkoper uit ben, dan met echte boeken kopen. Voorlopig weet ik al dat hij alles (PDF, epub, doc enz.) moet kunnen openen, er minimaal een 6 inch scherm in moet zitten, en leuk zou het zijn als je er bij een hotspot ook een beetje mee kunt internetten. Daardoor staat op dit moment de Bebook Neo op de eerste plaats, maar het kan nog veranderen. Ik heb nog even de tijd.

18 Comments

 1. Ik heb inmiddels een e-reader van Sony, en ben daar erg tevreden over. Onze boekenkasten puilden uit, dus er moest een list bedacht worden en dat werd een e-reader! 😉
  groetjes,
  Elmar
  .-= Elmares laatste blog ..Drachten =-.

 2. De grammofoonplaten-hoezen zijn verdwenen, daarmee ook de traktatie van iets heel moois om te zien zo af en toe. Er zijn uitgevers die, net zo als dat de muziekindustrie vaak deed, zich er niet toe leggen om iets ook in visueel opzicht mooi te presenteren. Uitgevers zoals Prisma bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er ook uitgevers die naast hele mooie verhalen en ander creatief geschrijf van kunstenaars ook oog hebben voor het visuele en tastbare van zo,n produkt in boekvorm. Een mooie kaft, mooi zetwerk en schitterend papier is het ultieme additionele extra van dat wat de schrijver z,n lezers al biedt. Boeken ruiken vaak heerlijk. Zo,n e-readertje is flut in dat opzicht.
  .-= Leibelees laatste blog ..Een theater in Amsterdam =-.

 3. Jacko

  Mooi hoor die E-readers. Lijkt mij als boekenverslinder ideaal zo’n ding. Zit er echter vanwege de economische tegenwind even niet in. wat mij ook wat tegenhoudt is de prijs van de E-books zelf. Zijn zeker niet te torrenten? 😉

 4. Ik heb altijd een vreselijke hekel gehad aan leesboeken. Vooral die versies die dik zijn en geen plaatjes bevatten. De enige boeken waarvan ik er gemiddeld 1 per jaar las was zo’n Tom Poes pocket, met van die te kleine plaatjes.

  Eigenlijk heb ik nooit geweten waarom ik niet van lezen hield, ik was niet dyslectisch zoals mijn broer. Toch begreep ik onlangs dat ik een zogenaamde beelddenker ben. Een spotprent of een grafiek kan mij in enkele secondes veel meer vertellen dan een column van 4 kantjes. En als ik die column lees, dan zet ik ook die in beelden om.

  De grootste uitkomst vond ik de laptop. Sinds 1984 heb ik er een. De eerste woog nog 5,9 kg (inclussief ingebouuwde voeding) en de huideige is 2,9kg exclussief losse voeding. Op een laptop las ik wel, maar gericht. Dus veel het zoekvak gebruiken en naar de plek springen die ik interessant vind. In een boek mis ik zoiets enorm.

  Ik had al snel in de gaten dat het goed afstellen van een scherm (niet te helder) en het kiezen van het juiste lettertype (zonder schreven) en de juiste regelbreedte belangrijk zijn om prettig op een display te lezen. Dus verhalen die nmm niet leesbaar zijn gaan via Ctrl+A in kladblok en die maak ik niet breder dan 1/3de van mijn huidige scherm.

  Toch neem ik mijn laptop niet mee op vakantie. Ik nam ook nooit boeken mee. Als ik lezen wil, dan hoef ik daarvoor niet op reis. Als ik ergens ben, dan wil ik daar de sfeer proeven en lees ik daar hooguit een stuk locale krant.

  En Bommel hoef ik ook niet meer te lezen. Een groot deel is in hoorspelvorm op het internet te beluisteren. Dat is nog mooier, want het gaat om het verhaal en niet om het drukwerk. In Afrika is nog een echte vertelcultuur aanwezig. In Westerse landen is men dat verleerd door de komst van het boek. Echte vertellers zijn schaars en zijn verbannen naar de humorhoek zoals Nahib, Freek en Midas.
  .-= Xiweles laatste blog ..Apr-12: Muisuitval =-.

 5. Ik heb me een half jaartje terug ook zitten orienteren op de e-books. Toch heb ik besloten om nog even te wachten omdat de ontwikkeling zo snel gaat.
  Ik denk niet dat een i-pad vorm voor mij ideaal zou zijn als boek. Te groot en teveel functies. Ik zou dan meer zitten surfen dan lezen. Het voordeel vind ik ook dat een e-reader klein is en makkelijk mee te nemen is in een handtas. Dat lukt met de ipad ook niet. 😉

  Maar goed. Ik hoop dat de ontwikkeling van de e-books snel gaat zodat ik er ook snel eentje aan kan schaffen. (En dat de prijs daalt van de boeken want die vind ik vaak nog erg hoog, metname voor NL-talige)
  .-= ioones laatste blog ..Wokblokje =-.

 6. V.

  Ik heb mij enkele dagen geleden ook staan opgeilen voor dit toestel in een Sony-store. Dit betekent in mijn geval dat een aankoop niet ver meer af is.
  In juli naar Toscane. Wedden dat ik hem zal bij hebben?
  .-= V.es laatste blog ..Smart =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.